Luka_W Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Witam serdecznie! Na początku chciałem się ze wszystkimi przywitać jako nowy członek forum . Przechodząc do sprawy, trzy tygodnie od zakupu Rockrider ST 540 jako pierwszy rower MTB. Przejechałem myślę do tej pory jakieś 200km. I od tego weekendu mam problem z tylną oponą/dętką. W ciągu trzech dni poszły dwie dętki.. Zaczynam myśleć że to może przez moje gabaryty 181cm i jakieś 103kg. Producent podaje że są to dwukomorowe opony Rockrider All Conditions Light 60dpi 27x2,1, obręcze 23mm Tubeless ready. Powinienem poszukać jakichś lepszych dętek? Czy rozglądać się za nowymi oponami? Wchodzę dopiero w temat rowerowy więc za dużej bazy info jeszcze nie mam. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
seraph Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Co tzn, że poszły dętki? Złapałeś zwykłe kapcie? Gdzie była dziura? Od strony opony czy obręczy? Jak od strony opony to może nie wyjąłeś z opony tego co przebija dętkę i przebiło ją drugi raz. Jak od strony obręczy to albo zadzior na obręczy, albo podwinięta taśma. Mogło też tak być, że miałeś zwyczajnego pecha, bo 2 kapcie to żadna seria. Zwykła opona i zwykła dętka bez problemu Cię uniesie.
Luka_W Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Cześć, dzięki za szybką odpowiedź. Tak jak mówisz dwa kapcie pod rząd. Pierwszy to kawałek szkła który wbił się w klocek na oponie aż dotarł do dętki, drugi dziś w lesie i wyglądał jak po jakimś kolcu. Dwie dziury od strony opony. Sprawdzona opona od środka łącznie z obręczą i taśmą. Oponę z tyłu staram się trzymać na 2,5-3 bary, moze tu leży wina?
seraph Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Ciśnienie raczej ok jeśli Ci odpowiada. Opony masz z niskiej półki, ale powiedziałbym, że miałeś zwyczajnie pecha. Przecież nie ważne ile się waży to jak się najeżdża na kolca to łapie się kapcia. Można nie złapać jak się ma wkładkę antyprzebiciową w oponie co wymaga wymiany opon, albo można złapać i się uszczelni jak się ma bezdętki z uszczelniaczem, ale do okazjonalnej jazdy to raczej nie polecam. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez seraph
Luka_W Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Odnośnie ciśnienia to jeszcze jestem w trakcie badania co i jak. Opony z niższej półki to już któryś raz gdzieś czytam więc pewnie to racja Właśnie z tą okazjonalną jazdą to jest bardzo różnie bo gdy tylko mam jak to lecę na rower. Złapałem zajawkę. Przy ciśnieniu 2,5-3 barów z tyłu opona wygląda jakby miała lekkiego kapcia wg mnie, przy czym wszystko zachowuje się ok. Może to tylko takie głupie wrażenie że opona ma być napompowana na maks.. A jeżeli mógłbym Cię prosić żebyś mi doradził w wyborze opon? Zaznaczę że nie chciałbym aby były z najniższej półki ale też nie wydając dużych pieniędzy. A moze zamiast opon, jakieś wzmacniane dętki? Może w tą stronę. Dzięki za pomoc, pozdrawiam!
elmapeto Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 O oponach kolego to już setki słów napisane. Poczytaj, a coś wybierzesz. Ja jestem znacznie cięższy od Ciebie i nie mam takiego problemu. Zdarza się pech i są dwie czy pany , prawie jedna po drugiej , a potem pół roku nic. Nie przejmuj się tym. Ciśnienie zależy od tego co zaleca producent. Ja w swoich mam max 3,5 i z tylu zawsze staram się mieć ok 3,2. Przy wadze jaką mam kłopotów zero, przy czym też nie mam jakiejś opony za 250pln. 1
Luka_W Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dzięki Wam za pomoc. Narazie zostanę przy tym co mam, może faktycznie zwykły pech i nie ma się czym przejmować. Odnośnie opon na przyszłość to napewno znajde przydatne info na forum. Jeździć i obserwować Dzięki Panowie!
Luka_W Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Cześć, pozwolę sobie jeszcze zapytać o Waszą opinie. Poczytałem kilka postów na forum, i w sumie się zastanawiam nad sprawdzeniem dętki Schwalbe AV 19 27,5x1,5-2,4 do tylnego koła. Dopóki sam nie sprawdzę to się nie przekonam, ale chciałbym abyście coś rzekli w tym temacie. Sprawdził bym wstępnie tylko tył, z nadzieją że uchroni mnie od łapania kapci. Pozdrawiam 🤘
seraph Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 A dlaczego miałaby uchronić? Toż to zwykła dętka. Jak na coś najedziesz to się przebije zupełnie tak samo. Jeśli chodzi o dętki to są Michelin Protek Max z uszczelniaczem jak już. 1
elmapeto Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Luka_W napisał: Dzięki! Dziękujemy serduszkiem.
Rekomendowane odpowiedzi