Bartas_Tracer Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Cześć koledzy i koleżanki, za bardzo nie wiedziałem do jakiego tematu to wrzucić. Potrzebuję porady osób które już trochę siedzą w tematyce rowerowej. Posiadam rower Gary Fisher Advance z którym nie chcę się rozstawać jednak ze względu na jego lata przyszedł czas na inwestycję. Maszyna nie posiada seryjnie hamulców tarczowych hydraulicznych co tez chciał bym zmienić i zamontować. Problem jednak pojawia się w doborze kół. Nie wiem za bardzo jak sprawdzić bo nigdzie nie mogę znaleść informacji czy mogę zamienić standardowe 26" na 27,5"? Kolejny temat tyczy się w inwestycji w same mechanizmy działania i też proszę o poradę w tej sprawie. Zastanawiałem się nad zakupem kompletnego mechanizmu Shimano grupa Deore M6000 2x10rz Boost oraz komplet kół 26 WTB XC SH Center Lock kaseta R, które obsłużą mi hamulce tarczowe. Jeżeli chodzi o same hamulce to rozpatruje zakup: SHIMANO Deore BR-M6000 jednak nadal mam wątpliwości czy to będzie się ze sobą kleić. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
Yan Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Koła 27.5 pasować będą bo to jest tylko kwestia wysokości ale będziesz miał miej miejsca na oponę więc pozostała by opcja jakiś 40mm gum z większym kołem. Odnośnie kompletnej grupy Deore to powinno wszystko pasować ale nie wersja Boost tylko zwykła. Boost to szersze piasty przez co inaczej idzie linia łańcucha. Zamontować zamontujesz ale będzie problem z poprawnym działaniem. Grupa M6000 po ostatniej premierze jest już grupą starszą jeżeli chodzi o czyste deore. Zobacz na grupę M4100 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore.html albo jak chcesz więcej biegów z tyłu to 5100 i 6100. Jak już tak drastyczne wymieniasz osprzęt to może lepiej zrobić 1x12 na nowym deore?
Bartas_Tracer Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Myslalem 1x12 ale koszt kol mnie troche przeraza bo liczylem ze zamkne sie w 2000zł z modyfikacjami. Jezeli masz jakies ciekawe rozwiazania na moj projekt to chetnie zobacze bo przyznam szczerze ze malo sie na tym znam jezeli chodzi o osprzet nie jestem tak bardzo na biezaco w tym wszystkim. Nowego roweru nie chce kupowac bo odpowiada mi rama i lubie ogolnie ten rower. Bardzo duzo kilometrow na nim zrobilem wiec mam do niego sentyment.
Yan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Według mnie najlepszą opcją jeżeli chodzi o jakoś, cena i koszty utrzymania to napęd 2x10. Jakościowo jest bardzo dobry, z korbą dwurzędową i odpowiedniej konfiguracji z tylną przerzutką ma więcej przełożeń niż 1x12. Dostępność cześć pod 10rz jest duża a cena niższa niż na 11 czy 12. Tak jak zauważyłeś, w przypadku koł trzeba by zainwestować w odpowiedni bębenek który jest droższy od standardowego shimano. Pamiętaj że jak za rok zamarzy Ci się przesiadka na 1x12 to będzie to mało opłacalne więc lepiej podjąć decyzje teraz i trzymać się jej przynajmniej do zużycia napędu 2x10 (może to być nawet +10 tys km przy regularnym wymienianiu łańcucha). 1
Bartas_Tracer Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Yan napisał: Według mnie najlepszą opcją jeżeli chodzi o jakoś, cena i koszty utrzymania to napęd 2x10. Jakościowo jest bardzo dobry, z korbą dwurzędową i odpowiedniej konfiguracji z tylną przerzutką ma więcej przełożeń niż 1x12. Dostępność cześć pod 10rz jest duża a cena niższa niż na 11 czy 12. Tak jak zauważyłeś, w przypadku koł trzeba by zainwestować w odpowiedni bębenek który jest droższy od standardowego shimano. Pamiętaj że jak za rok zamarzy Ci się przesiadka na 1x12 to będzie to mało opłacalne więc lepiej podjąć decyzje teraz i trzymać się jej przynajmniej do zużycia napędu 2x10 (może to być nawet +10 tys km przy regularnym wymienianiu łańcucha). Czy jest opcja podrzucenia jakis konkretnych czesci na ktorych warto bazowac tak jak mowilem budzet 2000zl na hamulce komplet + korbe + kasete i przezutke.
Yan Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Jak pisałem na pewno części nie boots a reszta zależy od Twoich potrzeb i ramy. Ja niestety nie mam katalogu shimano w głowie więc zostaje Ci zrobić to na własną ręke.
Tomeg Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @Bartas_Tracer jak projekt? Niedawno wskrzeszałem jeszcze starszego dziadka, wg podobnego pomysłu (slx 2x11) - Giant X1500. Niestety musiałem go zostawić na v-brakeach bo nie ma mocowań pod tarcze. Trochę to popsuło efekt i robi teraz za dekorację garażu. Tak to bywa z sentymentami...
Bartas_Tracer Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @Tomeg no niestety projekt umarł w butach bo wydam na moje modernizacje tyle co na nowy. Postawiłem na Gianta i tez na G https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-29-1-ge Jestem ciekaw co na to @SzajBajk bo w sumie budżetowy sprzęt. Ważne dla mnie było, żeby był już na czymś powietrznym (ROCKSHOX XC30 Coil TK) dajcie znać co o tym myślicie chętnie poznam Waszą opinię. Dziękuję i pozdrawiam jednak Garry cały czas wiernie daje rade:)
Rekomendowane odpowiedzi