Skocz do zawartości

Fitting Kross Level 7.0, 170cm

wpiszlogin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam 170cm wzrostu i przekrok 79cm. Niedawno przybył do mnie długo oczekiwany Level 7.0 w rozmiarze M na 27.5. Na początku trochę się załamałem, bo rower okazał się większy niż się spodziewałem. Pozycja jest dość pochylona. Jednak pokręciłem trochę kierownicą, mostkiem oraz siodełkiem i jest dużo lepiej. Jednak wciąż brakuje mi pewności. Jeśli rower będzie nieużywany, to mogę go jeszcze zamienić na S.

Zrobiłem fitting online na stronie competitivecyclist.

Wnioski:

- Zarówno S jak i M mieszczą się w optymalnym TT.

- Odległość od siodełka do kierownicy mogłaby być ciut większa. S byłaby gorsza.

- Standover Height - tutaj jest zonk, bo powinno być 76.7 a jest 79. Prawdopodobnie wynika to ze specyficznego kształtu ramy Krossa. Wiąże się z tym jeszcze jeden problem. Do krocza mam prześwit 2cm. Stojąc nad ramą mogę podnieść przednie koło na 7.5cm bez bólu :). Pod tymi względami S byłaby lepsza.

DSC_0105.JPG fittign.jpg

Edytowane przez wpiszlogin
Opublikowano

Przede wszystkim musisz cofnąć siodełko lub dodatkowo skrócić mostek bo kolana wychodzą ci za bardzo poza oś. 
Jakim cudem zrobiłem bf na tej stronie?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@manfred

Bike fitting zrobiłem z pomocą wtyczki hola do chrome i ustawieniu vpn na USA :) 

Przespałem się z tematem i jestem prawie zdecydowany na S. Będę miał wtedy krótsze TT o 1cm i łatwiej będzie przesunąć siodełko do tyłu. Krótszy rozstaw kół powinien mi też bardziej pasować.

Jedyna wątpliwość polega na wysunięciu sztycy. Obecnie mam wysuniętą na 15.5cm i 15 w ramie.

S ma ST=400. Zatem sztyca będzie wysunięta aż na 19.5cm i 11cm w ramie. 3cm do punktu nieprzekraczalnego. Mam nadzieję, że przy moich 60kg nie stanowiłoby to problemu.

Pewnie mało w życiu widziałem, ale takie ustawienie wydawało  mi się ekstremalne.

6bc58f7148978e49f0bd69d7ab7b.jpg Edytowane przez wpiszlogin
Opublikowano (edytowane)

Hej.

Mam ten rower w rozmiarze L od miesiąca i już wiem, że pozycja na nim jest dla mnie zdecydowanie zbyt agresywna. Rower niby MTB ale b. dużo śmigam też asfaltami na dłuższe dystanse i bardzo szybko i dotkliwie czuję nadgarstki. Niestety rura sterowa jest na tyle krótka, że nie da się tam poszaleć z podwyższeniem mostka, a sam mostek jest już fabrycznie całkiem podbity (ma chyba aż 17°) więc ciężko znaleźć taki, który byłby znacząco bardziej wyższy/bardziej skrzywiony.

W związku z tym zacząłem kombinować jak tu podnieść kierownicę. Pomysł regulowanego mostka to niebezpieczne szaleństwo i odpada w przedbiegach, natomiast rzuciły mi się takie adaptery/przedłużki: adapter-ergotec-ahead-2-68677-f-sk6-w780

Jakimś cudem chyba nikt tego nie testował na poważnie, bo brakuje zupełnie tematu na YouTube (nie mogę nic znaleźć o tym). Co o tym rozwiązaniu myślicie? Czy ktoś używa takich cudów? jest to bezpieczne?

Pozdrawiam!

Edytowane przez meehaw
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

UPDATE

Przyszła S. Generalnie pozycja teraz wydaje się ok i mam sensowny zapas do krocza. Tak jak się spodziewałem, siodełko musiałem wyciągnąć dość znacznie, co wzbudza lekkie obawy w kwestii sztywności rury 27.2cm. Zamontowana sztyca ma długość 40cm więc jest spory zapas do insertu, choć czasami słychać ciche strzelanie.

16_fit.jpg DSC_0153.JPG