Casko Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, od niedawna jestem posiadaczem Specialized Pitch Expert model 2019 (Dokładnie taki jak tu: https://swiatrowerow.com.pl/specialized-pitch-expert-2019.html ), z którego ogólnie jestem bardzo zadowolony. Ostatnio niestety pojawiły się pewne problemy, mianowicie: -przy szybkiej jeździe na najwyższych przełożeniach (2x8 - 2x9) pojawia się efekt "drżenia" jakby opona ocierała o ramę. Koło jest proste, nic nie obciera ale czasami przy dociśnięciu pedałów czuć takie drżenie całej ramy. - czasami mam wrażenie, że korba i przednie zębatki nie działają "po okręgu" tylko eliptycznie (dosłownie jeden obrót) ale jak sprawdzam to wszystko jest prosto i sztywno. Dzisiaj na ramie zaobserwowałem, że centralnie przy zębatce jest taki ślad i zastanawiam się, czy może to być powiązane z wrażeniem "jajowatości" zębatki. Ślad jest dosyć świeży, a nie miałem też wcinki łańcucha, która mogłaby spowodować taki ślad. Rower kupiłem używany, bo był w naprawdę dobrym stanie i przez pierwsze 500km nie było żadnych problemów (poza koniecznością wyregulowania tylnej przerzutki, która doprowadziła do zerwania łańcucha). Czy ewentualnie incydent z łańcuchem mógł doprowadzić do poważniejszego uszkodzenia samej przerzutki? Po wymianie łańcucha wszystko super śmigało, nie było żadnych problemów, a teraz pojawiło się drażniące cykanie/obcieranie w tylnej przerzutce i żadna regulacja nic nie zmienia, a zmiana przełożenia stała się jakby mniej płynna, potrafić mocno "klanknąć" przy zmianie zębatki. Teraz jak się na dobre wkręciłem w przecieranie szlaków rowerowych wszystkie małe niedoskonałości zaczęły mi przeszkadzać i zaczynam więcej wymagać od swojego sprzętu, stąd też wszystkie wątpliwości Mam też świadomość, że jest to raczej poziom rowerów rekreacyjnych i zaliczanie wszystkich możliwych zeskoków/skarp/korzeni może znacznie się przyczyniać do ww. problemów ale mam nadzieję, że jeszcze trochę kilometrów zrobię na tym rowerze i liczę na ewentualną pomoc. Będę wdzięczny za wszystkie rady i pomysły co sprawdzić Pozdrawiam Przemek Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Casko
Casko Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Po oznaczeniu z korby nic nie znajduję w internecie, wszystkie specyfikacje są dosyć ogólne. Z ciekawości (nie wiem czy tak to się robi/jaka byłaby różnica w wymiarach) poszedłem do garażu, zmierzyłem dwie średnice tarczy przecinające się pod kątem 90 stopni i wymiary wydają się takie same :)
elmapeto Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 A może po prostu uderzyleś gdzieś korbą i wygiąłeś jakieś zęby. Tłumaczyło by to drgania i ślad na ramie. Zdejmij łańcuch, spójrz od góry kręcąc korbą. Jeśli jest coś krzywe będzie widać. Ja tak kiedyś miałem. Na długości trzech , może pięciu ząbków schodziło na jedną stronę. 2
Casko Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zdjąłem łańcuch i sprawdziłem, ale nie widzę żadnego skrzywienia, tarcza pracuje prosto. Gdyby wykrzywianie było takie, że zębatka miałaby obcierać stale ramę to od razu byłoby widać. Zastanawiam się, czy może pojawiać się jakiś luz na korbie, ale tylko przy dużym obciążeniu czy coś. W trakcie postoju nie wyłapuję żadnego luzu. We wrześniu planuję tygodniową wyprawę, czasu zostało niewiele więc chyba zostanie serwis, żeby wyrobić się w terminie.
Accent_Szaj Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Casko napisał: Zastanawiam się, czy może pojawiać się jakiś luz na korbie, ale tylko przy dużym obciążeniu czy coś. Oczywiscie że może. Zacisnij hamulce stań pod ścianą przednim kołem i naciśnij na pedał. Poproś kogoś by sprawdził czy blat zbliżył się do trójkąta. 22 godziny temu, Casko napisał: Czy ewentualnie incydent z łańcuchem mógł doprowadzić do poważniejszego uszkodzenia samej przerzutki? Mógł. Także mógł spowodować ślad na ramie. Sprawdź ile masz podkładek na supporcie 1
Casko Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2020 „Test” obciążeniowy nic nie wykazał, wydaje się, że wszystko jest ok. Ostatnie dni w pracy przed urlopem i niestety nie mam czasu na siedzenie w garażu. Decyzja zapadła, jutro odstawiam rower na pełny serwis. Dam znać w temacie jak się czegoś dowiem Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc
Accent_Szaj Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 21 godzin temu, Casko napisał: „Test” obciążeniowy nic nie wykazał Haha, no chyba wykazał 21 godzin temu, Casko napisał: że wszystko jest ok. Decyzja z serwisem dobra. 1
Casko Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Jak obiecałem, tak czynię - aktualizacja po powrocie z serwisu. Żadnych zmian/nieprawidłowości nie stwierdzono, przerzutki zostały wyregulowane i zniknęło wrażenie ocierania przy trojkącie (a przynajmniej się zmniejszyło). Uszkodzenia ramy powstały prawdopodobnie przy zmianie przerzutek i wcięciu łańcucha (zapomniałem, że rzeczywiście zdarzyło się raz czy dwa, że łańcuch lekko się „podwinął”). Po serwisie wniosek jest jeden: wymiana całej grupy na jakiegoś XT’ka prawdopodobnie. Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji za poświęcony czas i okazaną pomoc. Temat do zamknięcia :) Pozdrawiam Przemek
Accent_Szaj Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Casko napisał: Po serwisie wniosek jest jeden: wymiana całej grupy na jakiegoś XT’ka prawdopodobnie Świetna grupa polecam. Najważniejsze że rower śmiga 1
Rekomendowane odpowiedzi