Gegorz Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Z góry przepraszam jeśli temat się powtarza. Witam, Po pierwsze tak jak w tytule chciałbym dolać oleju do swojego hamulca przedniego. Przez przypadek przy wymianie okładzin nacisnąłem dźwignie hamulca i ,,zapadła" się ona. Na początku próbowałem go odpowietrzyć lecz płyn z jednej strzykawki nie chciał w ogóle przepływać do drugiej. Kolega powiedział mi, że jak jest takie zjawisko to hamulec nie jest zapowietrzony. Czy to prawda? Dodam, że sprawdzałem czy zacisk reaguje na naciśnięcie dźwigni i reagował na mały ruch. Ale wkurza mnie to, że ta dźwignia jest w połowie swojego maksymalnego wychylenia. Czy dolanie płynu pomoże? Jak go dolać? W sensie podstawy wiem, że trzeba odkręcić klapkę z napisem ,, Only DOT 5.1 DOT 4", dolewać tam płynu i co dalej. Wydaje mi się iż trzeba tłoczek w klamce cofnąć, dolać do pełna i zamknąć. Pewnie wtedy przydało by się go też odpowietrzyć. Czy dobrze to rozumuję? Jak nie to podpowiedź cię co i jak. Po drugie jeden tłoczek w zacisku jest wysunięty trochę bardziej niż pozostałe, nie reaguje na cofnięcie przez co dociska okładzinę do tarczy i przyhamowuje koło. Czy jest on zastany? Jeśli tak to co na to poradzić? Proszę o pomoc. Może jest to powiązane z pierwszym. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Po pierwsze, nie dolewaj oleju do układu, który pracuje na płynie hamulcowym DOT. Kup dot 5.1 na stacji benzynowej - dostaniesz dużą butlę za niewielkie pieniądze. Co do odpowietrzania hamulców Guide, to masz na YT poradnik Srama:
Gegorz Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Olej napisałem tak po prostu, chodziło mi o płyn hamulcowy DOT 4 lub 5.1
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Do Guide musisz mieć zestaw do odpowietrzania - taki, jak pokazano na filmie, gdyż Sram zrobił specjalne wejścia na wężyki od strzykawek. Dolewanie płynu do zbiornika wyrównawczego nie pomoże. Co do zastanego tłoczka, to musisz wyjąć klocki, najlepiej odkręcić też zacisk z ramy i palcami lub czymś twardym przez szmatę wcisnąć wszystkie tłoczki do końca. Potem pompujesz kilka razy klamką i cały czas obserwujesz ruch tłoczków. Jak już wyjdą trochę, to znowu je wciskasz - trzeba uważać, żeby nie wysunąć ich za bardzo, więc to pompowanie klamką to też tak z wyczuciem trzeba robić. Bywa tak, że wychodzą 3 tłoczki, a jeden jest zastany lub niemrawo się rusza. Wtedy trzeba tamte unieruchomić i pompując klamką zmusić ten jeden do ruchu. Do tego należy wysunięte tłoczki wyczyścić i nałożyć na nie smar do tłoczków, który jest przeznaczony do pracy z płynem DOT np. Sram DOT Grease. Tutaj masz też video, jak postępować z tłoczkami:
Rekomendowane odpowiedzi