bialybst@gmail.com Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Witam serdecznie, Mam następujący problem z rowerem mojej narzeczonej. Kilka tygodni temu kupiliśmy dwa Synapsy 105. W jej rowerze zdecydowanie głośniej chodzi tylnia przerzutka, wydobywa się trykoczacy dźwięk. Wdaje mi się ze dochodzi on z jockey wheel. Próbowałem wyregulować przerzutkę, ale nie potrafię wyeliminować tego dźwięku. Warto dodać ze dźwięk występuje tylko na dużej tarczy z przodu. Poniżej wrzucam kilka filmików obrazujących problem https://imgur.com/a/ouy3Ps1 https://imgur.com/ycNU3xR Zauważyłem również ze pedałowaniu do tylu, lanuch łapie bieg wyżej. Widać to na filmiku poniżej. https://imgur.com/3Z2uGkS Czy powodem możne być hak przerzutki? Rower jest praktycznie nowy, poniżej zdjęcie haku. https://imgur.com/kcIsO9g https://imgur.com/tLVwf9C Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Nemrod Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Źle wyregulowana przerzutka. Albo niedokładnie ustawiony zakres przerzutki przy małej zębatce z tyłu ( jest ustawiona zbyt mocno w stronę kasety) lub też zbyt mocno naciągnięta linka przerzutki. Ale ogólnie w R7000 ze zmienionym mocowaniem i sprężyną powoduje, ze napęd jest sporo głośniejszy niż na starych 5800/5700.
Yan Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Przesmaruj kółeczka. Jak masz do czego porównać to przyłóż ucho do przerzutki albo do kasety - mając odniesienie raczej nie powinno być problemy ze znalezieniem źródła hałasu. Miałem podobne wrażenie w moim GRXie i za bardzo nie skupiałem się na tym bo miałem dużo bardziej wkurzające problemy z rowerem (strzelający suport/sztuca i trzaski w mostu). Dzisiaj po przejechaniu 1000+ nie zwracam na to uwagi a nawet jak zaczyna hałasować to szybciej jadę żeby wiatr zagłuszył albo smaruje łańcuch po powrocie.
bialybst@gmail.com Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Dzieki za odpowiedzi, smarowalem to koleczko nic to nie dalo. Rower jest praktycznie nowy i mam porownanie do swojego synapsa ktory jest zdecydowanie cichszy.
turbosprite Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich. W podobny sposób pracuje również moja 105 R7000. Sprzedawca probował ja regulować, ale bez skutku. Po kilku km znów hałas powracał. Może to kwestia ukladania się całego napędu.. U mnie także występuje ten sam efekt haczenia łańcucha podczas kręcenia korba do tyłu na najmniejszej zębatce.. gdzieś czytałem że to dość częste. Wszystko zależy od użytego łańcucha. Ja mam KMC. Ja nie miałem możliwości porównać z innym egzemplarzem, ale Twój działa tak jak mój. Jeżeli znajdziesz jakieś rozwiązanie to daj znać Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez turbosprite
bartekkr Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Cytat U mnie także występuje ten sam efekt haczenia łańcucha podczas kręcenia korba do tyłu na najmniejszej zębatce.. gdzieś czytałem że to dość częste. Wszystko zależy od użytego łańcucha. Ja mam KMC. Miałem podobny problem z Ultegra R8000. Czytając o tym problemie na zagranicznych forach skorzystałem z porady z tego wątku https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=145054&start=150 i zmieniłem łańcuch na 12 rz. CN-M9100 co mocno poprawiło kulturę pracy napędu: brak problemu z haczeniem łańcucha podczas kręcenia do tyłu oraz cicha praca napędu nawet przy mocnym krzyżowaniu.
turbosprite Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dzięki za info. Tylko cena tego łańcucha jest zawrotna..Powiedz mi jeszcze czy wymieniałeś kółka od przerzutek? Dużo ludzi widzialem zmieniało stockowe na jakieś większe. Część z nich była zadowolona część nie. Zauważyłem, że te shimanowskie w moim przypadku maja straszne boczne luzy. Tak powinno być?
bartekkr Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) W starej przerzutce 105 5800 miałem taki luz na kółeczkach i nie miało to wpływu na pracę napędu. Zakładam, że nowa R7000 też ma kółeczka na tulejach, wiec jest to normalne. Obszerniej piszę niżej, ale w skrócie, ja uważam, że warto eksperymentować. Pisałeś, że regulacja nie pomogła. Nie wiem co dokładnie zostało sprawdzone przez serwisanta, ale warto upewnić się czy sprawdzenie obejmowało, to co podałem niżej. Po upewnieniu się, ze problem nie dotyczy regulacji, to na start wymieniłbym sam łańcuch i zobaczył czy pomoże. Jeżeli okaże się, że to pomaga, to jest szansa, że wersja tańsza SLX również będzie skuteczna: CN-M7100. Odnośnie kółeczek, obecnie mam założone z grupy SLX 12 rz. (również mają luz boczny) natomiast u mnie nie było to niezbędne. U mnie problemy zaczęły się 2 lata temu gdy wymieniłem 105 5800 na Ultegre R8000 i zauważyłem, że napęd pracuje dużo głośniej. Niestety nie byłem w stanie przyzwyczaić się do tego dźwięku więc zacząłem szukać jak to rozwiązać. Ja uważam, że temat jest dość ciężki i jak sam zauważyłeś nie ma jednej uniwersalnej porady, która działa dla wszystkich. To co dziwi, to że w grupie użytkowników tego samego modelu roweru, z tym samym modelem tylnej przerzutki R8000/R9100 spora część użytkowników jest bardzo zadowolona z pracy napędu, natomiast zdarzają się przypadki głośnej pracy napędu. Moja interpretacja tego jest taka, że grupa 11 rzędowa ma dużo mniejszą tolerancję na błędy, które nie zawsze są z winy użytkownika. Mam tutaj na myśli precyzję wykonania ramy, przerzutki, kasety. Nie wiem czy podczas produkcji są możliwe taki duże odchyły, ale ciężko mi było doszukać się innego powodu tak skrajnej pracy napędu w obrębie tego samego modelu. Natomiast rzeczy, które można łatwo sprawdzić to - problem z regulacją, najczęściej ze śrubą B - u niektórych użytkowników wystarczyło poprawić ustawienie tej śruby i napęd robił się cichy, - problem z długością łańcucha: warto przeczytać ten wątek i sprawdzić jak jest u Ciebie https://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=152332 - hak przerzutki, warto sprawdzić czy hak jest prosty jako kolejny element do wykreślenia z listy Jeżeli powyższe nie rozwiązuje problemu, to niestety pozostaje szukanie. U siebie bawiąc się regulacją śruby B zauważyłem, że dla każdego biegu jestem w stanie znaleźć takie ustawienie tej śruby, że kółeczka będą pracowały cicho, ale niestety ciche ustawienie na jednym biegu powoduje głośniejszą pracę kółeczek w innej części kasety. Jak już wcześniej wspomniał Nemrod najnowsze grupy R7000, R8000 i R9100 mocniej napinają łańcuch, dodatkowo górne kółko przerzutki zostało przeprojektowane i ma dłuższe zęby co dodatkowo wpływa na nacisk na rolki łańcucha. Zakładając, że regulacja jest ok, to wydaje mi się, że kluczowe jest przetestowanie innych komponentów, które maja wpływ na ten nacisk: inne kółeczka oraz inny łańcuch. Opiszę co testowałem i jak to wpływało na pracę napędu: - inne oleje do łańcucha: w zależności od użytego oleju, pierwsze n km bardzo ciche póżniej coraz głośniej, fabryczne zabezpieczenie maskuje problem na dłużej, wniosek z tego kroku miałem taki, że na stojaku zawsze testuję z łańcuchem, który został wyszejkowany, jeżeli poza typową pracą suchego łańcucha słyszę inne dźwięki, to znaczy, że problem dalej jest. Są użytkownicy, którzy po przejściu na oleje typu 'wax' rozwiązali problem. - podmiana kółeczek na wersję ze starej 105 5800, kółeczka pracują ciszej, ale jest problem ze zmiana biegów, nie występuje to zawsze, ale wystarczy troche pokręcić na stojaku, żeby dojść do wniosku, że coś jest nie tak. Wniosek: konstrukcja przerzutki wymaga, żeby górne kółko przerzutki miało dłuższe zęby, przynajmniej w przypadku kółeczka, które ma 11 zębów - łańcuch Campagnolo Record 11 rz. - duża poprawa pracy napędu, natomiast co warto zaznaczyć, że nie współgra dobrze z nową konstrukcją górnego kółeczka, zęby kółeczka bardzo ciasno wchodziły w wewnętrzne ogniwa łańcucha, musiałem trochę podpiłować zęby. Natomiast wniosek na tym etapie był taki, że węższy łańcuch pomaga (Campagnolo 11rz. ma 5,5mm) - podmiana kółeczek ze starej przerzutki Alivio: http://www.ryszard-szurkowski.pl/kolka-przerzutki-shimano-rdm-410-alivio-gorne-i,3,74128,49320 kółeczka maję 13 zębów i tutaj było duże zaskoczenie, połączenie tych kółeczek z łańcuchem Campagnolo spowodowało, że pierwszy raz byłem zadowolony z napędu. Jedyne co mi przeszkadzało, to słaba kultura pracy na skrajnych biegach. Unikam jazdy na skrajnych przełożeniach, natomiast oglądając na YT jak cicho grupa R8000 pracuje na takich przełożeniach mój napęd był daleki od tego - zachęcony podmianą kółeczek z Alivio kupiłem kółeczka z SLX 12 rz. - po prostu byłem ciekawy jak to razem zagra, ale było bez szału - na końcu łańcuch CN-M9100 (węższy od łańcucha Campagnolo) - tutaj największa poprawa pracy napędu, w całym zakresie, zarówno na kółeczkach seryjnych z R8000 jaki i z SLX, ostatecznie zastawiłem kółeczka z SLX, wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej niż na seryjnych, jeżeli chodzi o precyzję zmiany biegów Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez bartekkr
turbosprite Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 (edytowane) Powiem Tobie, że możliwości jest tak dużo, że nie wiem od czego zacząć. Przede wszystkim chyba muszę na nowo prawidłowo wyregulować przerzutki. Niestety ostatnio próbowałem sam to zrobić i pogorszyłem sprawę. Tak jak mówisz chyba zacznę od zmiany łańcucha. Spróbuje chyba wymiany tak jak pisałeś na model CN-M7100. Mam nadzieję, że nie ma dużej różnicy między CN-M9100. Ewentualnie wymienię później kółko przerzutki. Czy to ten model? https://www.sbike.pl/kolka-przerzutki-shimano-slx-rd-m7100-rd-m7120-12-sp-o_13707.html Wymianę łańcucha i kółka ogarnę, gorzej z regulacją. Czytałem te shimanowskie instrukcje i poległem.. Powiedz mi, nie jesteś może przypadkiem z Warszawy lub okolic? Ostatnie pytanie jakiego smaru/oleju używasz do łańcucha?Łańcuch 9100 skracałeś czy pasuje on 1:1? Edytowane 24 Sierpnia 2020 przez turbosprite
bartekkr Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Cytat Ewentualnie wymienię później kółko przerzutki. Czy to ten model? https://www.sbike.pl/kolka-przerzutki-shimano-slx-rd-m7100-rd-m7120-12-sp-o_13707.html Dokładnie to ten model. Cytat Ostatnie pytanie jakiego smaru/oleju używasz do łańcucha? Rohloff - głównie w okresie zimowym Zielony Finish Line Shimano PTFE na suche warunki - przydaje się do szybkiego nakładania, dosmarowania łańcucha, używam go również w ramach konserwacji, tam gdzie zalecane jest coś rzadkiego do smarowania Cytat Łańcuch 9100 skracałeś czy pasuje on 1:1? Skracałem do wymiaru łańcucha, który miałem na rowerze i jego długość była już dobrana według zaleceń z wątku, który podsyłałem wyżej. Cytat Powiedz mi, nie jesteś może przypadkiem z Warszawy lub okolic? Okolice Wrocławia
turbosprite Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Mógłbyś opisać proces skrócenia łańcucha wg instrukcji do której podawałeś link?Szczerze mówiąc nie do końca to rozumiem kiedy dodać ogniwa kiedy odjąć... Jak stwierdzić czy łańcuch jest wystarczająco napięty kiedy nie...Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Motke Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Godzinę temu, turbosprite napisał: Szczerze mówiąc nie do końca to rozumiem kiedy dodać ogniwa kiedy odjąć... Jak stwierdzić czy łańcuch jest wystarczająco napięty kiedy nie...
bartekkr Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, turbosprite napisał: Szczerze mówiąc nie do końca to rozumiem kiedy dodać ogniwa kiedy odjąć... Jak stwierdzić czy łańcuch jest wystarczająco napięty kiedy nie... Zobacz ten filmik, z niego dowiesz się jak liczyć ogniwa, jak to już będzie jasne, to możesz to zastosować do instrukcji z wątku. W zależności od tego czy łańcuch, który zamówiłeś/zamówisz ma spinkę czy pin łączący sposób liczenia ogniw jest trochę inny. Tutaj link do instrukcji, która jest do R7000 (str. 14 Zakładanie łańcucha): https://si.shimano.com/api/publish/storage/pdf/pl/dm/RARD001/DM-RARD001-04-POL.pdf Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez bartekkr
turbosprite Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) No witam, jestem już po wszystkich zmianach tzn wymieniłem oba kółka przerzutki na SLX oraz łańcuch na CN-M9100. Skróciłem go do długości poprzedniego KMC. Pierwsze odczucia po montażu na stojaku były mieszane. Faktycznie biegi wskakiwały lżej, dokładniej niestety kręcąc korbą do tyłu koło nadal delikatnie obraca się. W sumie to nie problem. Grunt, że łańcuch nie spada. Najlepsze czekało na mnie jak wyszedłem na jazdę testową. Byłem i nadal jestem pod wielkim wrażeniem. Napęd działa prze-cicho (łańcuch nawet nie był jeszcze smarowany Finish line'em) , biegi wskakują z idealną precyzją bez żadnego zastanowienia mimo, że moja regulacja pewnie zostawia wiele do życzenia. Nie sądziłem, że wymieniając tak nie wiele można tyle zyskać. Wielkie dzięki wszystkim tym, którzy wsparli mnie poradami, szczególne podziękowania dla bartekkr Jazda teraz to czysta przyjemność Jeszcze jedno mam pytanie, czy nowy łańcuch jakoś trzeba przygotować do nałożenia pierwszej oliwki? Wycierać go czy od razu aplikować Finish Line? Edytowane 3 Września 2020 przez turbosprite
Rekomendowane odpowiedzi