Zigfir Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opaska na obręczy zrobiła mi dzisiaj psikusa. Oponki na moich obręczach siedzą dość ciasno, przez co przy zakładaniu notorycznie zawijają opaskę. A że już parę takich operacji ma za sobą to niestety jest dość sfatygowana (popodwijana). Mimo że prostowałem ją i układałem, to przy zakładaniu opony został 1 mm brzeg otworu niezakryty i dętka nabita do 7,5 bara odeszła do aniołków w trasie, przebijając się właśnie na tym otworze. Zastanawiam się jak zabezpieczyć się przed takimi niespodziankami. Można dać nową opaskę (acz po kilku zrzuceniach znowu do wymiany). A może dać klejoną taśmę do tubeleless? Mam taką o wytrzymałości teoretycznej 12 bar i tylko nie bardzo wiem, jak się zachowa, czyli czy np nie wyciągnie i nie będzie powodować przecierania na zagłębienbiach kiedy naciskać będzie ją dętką napompowana do 8 bar. Pewnym minusem taśmy są nyple dostępne tylko od strony wnętrza obręczy, choć jak na razie (7 tysiaków koło cały czas [odpukać] proste).
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zawsze możesz okleić taśmą i dać na to opaskę. Ja na oklejonych obręczach jeździłam z dętkami i nic im nie było.
Franz Mauer Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Skoro taśma wytrzymuje 12 bar to co miałoby się wyciągnąć? Naklejaj, jeździj i obserwuj 😉
vdcmike Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Nie ma co obserwować nawet... Fabryka DT jest oklejana, nikt tam żadnych opasek nie stosuje a 99% osób na dętkach jeździ.
Zigfir Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Wymieniłem opaski na taśmę. I dobrze, że się za to zabrałem, bo w przednim kole zrolowana opaska też odsłaniała otwór. Przy okazji koła schudły o jakieś 35 g 😉.
Rekomendowane odpowiedzi