Rhezus Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Witam, nie mogę znaleźć roweru który spełnił by moje oczekiwania więc wpadłem na pomysł że sobie go złożę. I tu zaczyna się mój problem "rama". Co sądzicie o tej ramie https://m.pl.aliexpress.com/item/32838874407.html?pid=808_0016_0131&spm=a2g0n.search-amp.list.32838874407&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=440uNaz5TZfONQiJgrFpsn1t9X3Cq4hgPNhzNDmOPZiTycctRjLQ__Cb0osCKkI5jy71596196116069&browser_id=08c5c8199be845f7a020c1af7123ed63&is_c=Y czy nadaje się żeby zrobić na niej rower uniwersalny do lekkich zjazdów i nie zajechać się na podjeździe, tylne zawieszenie wystarczy mi 100-120. Niestety czytając jej dane techniczne nie mam wystarczającej wiedzy żeby ocenić czy zmontuje na tej ramie wszystko co mam w głowie. Z góry dzięki za pomoc.
nctrns Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 59 minut temu, Rhezus napisał: Niestety czytając jej dane techniczne nie mam wystarczającej wiedzy żeby ocenić czy zmontuje na tej ramie wszystko co mam w głowie A my nie wiemy co masz w głowie, więc jak mamy ci pomóc?
PiotrekGT Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Odpuściłbym jakąkolwiek rame z aliexpress (bo sam kiedyś szukałem;)). Wszystkie mają skopaną geo tak, że głowa boli. Chainstay 457mm? Jeszcze nie widziałem roweru z takim długim ogonem. Reszta też kuleje. A tak w ogóle to piszesz, że chcesz skok 100-120mm a to coś ma 150 Fulla ciężko złożyć, lepiej iść do sklepu i kupić. Takim fajnym kandydatem dla ciebie mógłby być np Giant Trance 29.
Rhezus Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) 16 minut temu, PiotrekGT napisał: Odpuściłbym jakąkolwiek rame z aliexpress (bo sam kiedyś szukałem;)). Wszystkie mają skopaną geo tak, że głowa boli. Chainstay 457mm? Jeszcze nie widziałem roweru z takim długim ogonem. Reszta też kuleje. A tak w ogóle to piszesz, że chcesz skok 100-120mm a to coś ma 150 Fulla ciężko złożyć, lepiej iść do sklepu i kupić. Takim fajnym kandydatem dla ciebie mógłby być np Giant Trance 29. Dzięki, szybko zobaczyłeś to czego ja nie byłem wstanie, a skoro piszesz że sam szukałeś i nic na aliexpress nie znalazłeś to ja tym bardziej nie mam co szukać🙂🙂dzięki za odpowiedź. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Rhezus
vdcmike Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zawieszenie tej ramy jest typowe raczej do enduro. Wskazywałyby też na to przekroje rur. Ale jak pisze @PiotrekGT geometria jest do cyrku...
DarekH Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 To co koledzy napisali, rama raczej enduro... a sam napisałeś, że skok bardziej pod trail. Co do składania samemu, to nie przesadzajmy nie jest to jakiś problem, jednak jest to mało opłacalny. Ja osobiście mam wspomnianego Trance 2 29 skok 140/120 i dla ujeżdżania amatorskiego rewelacja, zerknąłbym też w kierunku RR AM100S, którego kolega opisywał ostatnio i w cenie do 6,5k nie ma lepszego nic na rynku. Napisz coś więcej o tych Twoich wymaganiach bo piszesz o podjazdach a ramę dajesz pod enduro/dh ?
Rekomendowane odpowiedzi