Skocz do zawartości

Co sądzicie o rowerze Karbon spike r50?

MonsterDragon626

Rekomendowane odpowiedzi

MonsterDragon626

Szukam roweru do ok. 2500 zł już od dawna. W oko mi wpadł Karbon spike r50, link: https://www.mediaexpert.pl/mtb/rower-karbon-spike-r50-27-5-czarno-grafitowo-czerwony-rama-17,id-675232?gclid=CjwKEAjwqIfLBRCk6vH_rJq7yD0SJACG18frD1Y-_pd5HU62PWoLYgIv3bqvYPrciSc2Ewwsfe8lWBoCR_Dw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CNWhvOC__NQCFU7BsgodF8UNtg           Oatatnio pojechałem do jakiegoś dilera rowerów, powiedział on że karbona nie opłaca się kupować ponieważ firma powoli upada i może być problem z gwarancją. Nie jestem pewien do tego co powiedział więc chcialbym żeby ktoś wypowiedział na temat tego roweru.

Andrzej Sawicki

Pod względem osprzętu jest to bardzo dobra oferta w tej cenie. O marce mało wiemy poza informacjami o firmie. Montuje rowery w Polsce, a kapitał założycielski pochodził z Chin.

Ciebie jako konsumenta nie martwi gwarancja producenta, bo sklep odpowiada przez 2 lata z mocy prawa. Gdybyś kupował w markecie, to licz się ze słabą obsługą techniczną. Coś może być niedbale złożone i mogło sobie stać w deszczu nie wiadomo ile. Taki rower trzeba dobrze obejrzeć przed jazdą.

• Pomógł 1
michael rc viedos
16 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Gdybyś kupował w markecie, to licz się ze słabą obsługą techniczną. Coś może być niedbale złożone i mogło sobie stać w deszczu nie wiadomo ile. Taki rower trzeba dobrze obejrzeć przed jazdą.

No to prawda.

W większośći sklepów nie rowerowych nie będziesz miał np. prawidłowo wyregulowanych hamulców itd.

19 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Pod względem osprzętu jest to bardzo dobra oferta w tej cenie

zgadzam się, pytanie tylko na czym zaoszczędzono bo obawiam się,że za dobrym osprzętem może iść słaba rama - dlatego mam obawy przed rowerami z marketu elektronicznego.

może ta oferta Cie zainteresuje , moim zdaniem godna uwagi

https://www.decathlon.pl/rockrider-580-275-id_8336093.html

michael rc viedos
10 minut temu, samuel_87 napisał:

może ta oferta Cie zainteresuje , moim zdaniem godna uwagi

https://www.decathlon.pl/rockrider-580-275-id_8336093.html

Tak, rockridery są w miarę fajne.

Jeśli budżet jest mniejszy, dobry jest rockrider 340.

A jeśli większy, to właśnie jak tu samuel wspomniał.

a za 1300 zł ciekawy jest rockrider 520.

Fajnie też jest, że jak kupisz taki rower z decathlonu, to będziesz miał darmowy przegląd, oraz dożywotnia gwarancję na Ramę, Kierownice i Mostek.

Andrzej Sawicki

Takie ramy nie są słabe, tylko na szybko wykonane i nie cieniowane. Nie będzie to lekki rower i nie ma co oczekiwać dopieszczonych do ułamków milimetra spawów. Dopóki się nie zamierzamy ścigać albo naprawdę ostro jeździć (duże skoki itp.), te wady by mnie nie odstraszały. Dokładnie to samo będzie u innych marek, które konkurują cenami.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Pomógł 1

Ja ostatnio kupiłem B40 - nie zdążyłem jeszcze pojeździć.

Człowiek który je sprzedaje to były kolarz - teraz syn się ściga, prowadzi serwis z małym sklepem i wiem że zna się na rowerach doskonale ;)

Sam miałem obawy ale stosunek ceny do jakości osprzętu mnie przekonał.

Rama cieniowana spawy idealnie zeszlifowane, rower wygląda jakby rama była z carbonu. spawów przy kierownicy i siodełku nie widać w ogóle .

Sprzedawca mówił że rama jest bardzo lekka z tego co pamiętam coś koło 1600 g !!! , i np. taka Merida mogłaby się uczyć jakości na ich przykładzie.

Firma Karbon rzeczywiście przechodzi jakąś reorganizację ale o szczegóły musiałbyś pytać u źródła.

Po prostu wizja panów z dalekiej Azji podobno w jakiś sposób odbiega od realiów Polskiego rynku rowerowego a głównym dochodem spółek zależnych jest obrót i produkcja części motoryzacyjnych, przez co nie mają sentymentów do tej strefy działalności firmy.  Podobno pracownicy mają przejąć montownię i dalej prowadzić produkcje tych rowerów - bo konstrukcja okazała się udana i sprzedawała się dobrze, zaś właściciele chcą wdrażać jakieś jeszcze nowsze modele (takie plotki słyszałem ale mogę się mylić).

Zaryzykowałem stwierdzając, że w najgorszym wypadku gdyby ramy okazały się słabe zostanę z dobrym osprzętem a nową ramę zawsze okazyjnie gdzieś kupię.

W tym sklepie mają ostatnią sztukę R50 na Deore SLX w super cenie 2490 !   ;) - co prawda w opisie aukcji wpisane jest B50 ale to jest na pewno 27,5" bylem macałem nie wziąłem bo akurat mnie bardziej 29" po prostu pasował.

Karbon R50 Cezary Wiszniowski Gdynia ul. Wrocławska 42 -Aukcja Allegro - 2490 pln.

Przejechałem dopiero kilka kilometrów po płaskim rekreacyjnie, a porównanie mam jedynie do poprzedniego authora classic i powiem że jak na razie wszystko ok.

Nie namawiam, ale w tej cenie to jest okazja, zaś na kwestię czy warto ryzykować każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Radek