Skocz do zawartości

Rama Trek 1120

Arkadiusz 09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Coś mi się urodziło dziś w głowie, a że ten rower chodzi za mną już jakiś czas postanowiłem zrobić projekt takiego roweru na bazie jego ramy. I tutaj mam prośbę do wszystkich o dyskusję co i kto i najważniejsze dlaczego akurat to poleca. Podstawową rzeczą w rowerze gotowym wolę widelec z amortyzatorem , więc fabryczny odpada, nie mam przekonania do Sram (napęd)ale może ktoś przedstawi mi jego walory ponad Shimano? Jakie koła? Najchętniej chciałbym na osiach i dynamo ale jestem za krótki w tym temacie aby wiedzieć czy to jest możliwe. Proszę o dyskusję NT wszystkich części składowych od a do z .... bardzo bym chciał oryginalny przedni bagażnik dedykowany do tego modelu ale po wymianie widelca prawdopodobnie nie będzie opcji....poza serię chciałbym go wyposażyć w dobre błotniki....

Proszę o opinie uwagi. Nie ma bariery wagi oczywiście bez przesady, kasę chcę wydać aby mieć sprzęt bez oszczędności ale też bez zbytniej rozrzutności. Koła raczej pancerne. Hamulce top itp itp.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam Arek

Verstuurd vanaf mijn moto g(6) plus met Tapatalk

Tak dla porządku i podglądu link do ramy na stronie Trek...
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-wyprawowe/1120/1120-rama-z-widelcem/p/26914/

Opublikowano

Wady: brak otworów (direct mount) pod nóżkę, brak możliwości zamontowania przedniej przerzutki.

Opublikowano

Ja nie wiem w sumie czego oczekujesz. Ramę wybrałeś i nic poza tym , a już przychodzisz do błotników. Jakieś propozycje?

Opublikowano
Wady: brak otworów (direct mount) pod nóżkę, brak możliwości zamontowania przedniej przerzutki.
Nóżka w moim przypadku nie jest koniecznością, a świadomy jestem napędu 1x....

Ja nie wiem w sumie czego oczekujesz. Ramę wybrałeś i nic poza tym , a już przychodzisz do błotników. Jakieś propozycje?
Oczekiwania...poprawiona wersja tego roweru w ofercie fabrycznej, czyli lepsze koła, lepszy napęd itp. Nie jestem specjalistą dlatego tu pytam , bo wiem, że często wersję fabryczną można ulepszyć poszczególnymi podzespołami... fajnie by było aby jak wspomniałem można było tam wkleić dynamo , jak nie to nie mam rozwiązania też oświetlenia z własnym źródłem zasilania. Siodło na pewno wiem jakie będzie resztę chcę zgromadzić za pomocą forum i ludzi, którzy mają wiedzę w tym temacie.
Widelec nie pasuje mi carbon i chcę amortyzator więc na dzień dobry będzie inny....i tak krok po kroku chciałbym przeanalizować tę konstrukcję....

Opublikowano

Tak oglądam tę ramę i z błotnikami też może być problem. Jak już, to jakieś uniwersalne ass savery czy coś w tym stylu, ale przy tym tylnym bagażniku to się raczej też nie uda.

Opublikowano

Może faktycznie mogłem zapytać co wymienić w fabrycznym rowerze aby miał lepsze podzespoły.... miałem na myśli dyskusję, aby chętni podzielili się swoimi doświadczeniami i pomysłami na ten rower ...
Ot i cała historyja....*)
Do tego dojdzie przyjemność składania...