rafalokozel Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Witam! Mam stary rower górski (wiele ze mną przeszedł), który przez ponad 3 lata stał nieruszany. Ostatnio ponownie zacząłem nim śmigać jednak lewy pedał strasznie skrzypi pod naciskiem. Pierwsze co zrobiłem to rozebrałem pedały, wyczyściłem, dokładnie odtłuściłem wnętrze jak i kulki, obficie posmarowałem smarem ŁT43, złożyłem kasując luzy, jednak pedał dalej skrzypi. Podmieniłem też pedał z innego roweru i jest tak samo. Więc jako winnego upatruję support, który od nowości nie był dotykany. Co prawda nie ma luzu, ale z zewnątrz jest skorodowany i pewnie dostała się tam wilgoć. Fotki przedstawiają support. I tu mam kilka pytań: 1) Czy to jest support tzw kwadrat? 2) Czy w środku są łożyska kulkowe czy maszynowe? 3) Czy coś takiego można zregenerować? Czy trzeba kupić nowe? 4) Czy taki zestaw kluczy pozwoli mi rozebrać ten mechanizm? Jak nie to poproszę o link do zestawu który umożliwi mi ściągnięcie korby i rozebranie supportu. https://allegro.pl/oferta/klucz-do-suportu-na-kwadrat-shimano-sciagacz-korby-6629576999 Ze względu na to, że wartość roweru jest bliska zeru, chciałbym sam podjąć się naprawy tego tematu ;) Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
elmapeto Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 To jest kwadrat. Rdza jest wszędzie. Aaaa! Jak dbasz , tak masz😃 Wymień wszystko!
rafalokozel Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Opublikowano 31 Lipca 2020 Wymienię chyba cały support, łańcuch i korbę z pedałami. Tylko szczerze mówiąc nie bardzo wiem jakie części kupić i co będzie pasować. Co do części to bardziej zależy mi na trwałości niż na wadze, bo sam rower jest ciężki i waży pewnie tyle co niejeden motorower Czy tym zestawem z linku ściągnę to? Rower od nowości dostawał ostro w kość od miniżużla, przez wyścigi, na zjazdach i niewielkich skokach kończąc. Do tego przez lata stał na balkonie, stąd ta korozja.
Yan Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Patrząc na ilość rdzy to polecam zawieść rower do mechanika. Nawet jak kupisz klucz to prawdopodobnie zjedziesz ząbki albo jest tak zapieczony że samemu tego nie ściągniesz.
Accent_Szaj Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 4 godziny temu, rafalokozel napisał: lewy pedał strasznie skrzypi pod naciskiem. Pierwsze co zrobiłem to rozebrałem pedały Masakra A teraz na poważnie 1.Tak 2.Cholera wie.To jest tak zardzewiałe że nie ma sensu tego ruszać 3. Trzeba nowe 4. Tak to dobry zestaw. + że 100l WD40
Rekomendowane odpowiedzi