Skocz do zawartości

Koła DT Swiss H 1700 - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam pytanie, które pewnie miałem zadać wcześniej, ale jak mawia staropolskie przysłowie: lepiej późno niż wcale ;)

W nowej meridzie miałem standardowe koła, które chodziły bardzo dobrze, natomiast przeszkadzał mi dźwięk "bezgłośnego" bębenka shimano slx, więc postanowiłem poszukać czegoś lepszego/lżejszego. Ostatecznie zdecydowałem się na koła DT Swiss H 1700 (jest to rower elektryczny - hybrid), jednak dosyć zdziwiłem się kiedy waga pokazała, że nowe koła są cięższe (niewiele, bo jakieś 30 gram) od oryginalnych. Zacząłem się zatem zastanawiać czy mój upgrade poprawi jedynie walory akustyczne czy też w czymś jeszcze DT Swissy będą lepsze? Podejrzewam, że mogą być trwalsze, ale nigdy nie miałem kół "systemowych" i naprawdę nie wiem czego się spodziewać.

Opublikowano

Piasty są lepsza bo łożyska maszynkowe a tył ma sprzęgło star-ratchet, 24 punkty zazębienia i stalowy bębenek. A całe koła są zapewne sporo mocniejsze bo H1700 to nośność 150kg i zastosowanie enduro (skoki do 120cm).

• Pomógł 1
Opublikowano

Wszystko zależy do czego potrzebujesz te koła. Ja nie widzę sensu wymieniania kół na inny komplet o takiej samej wadze tylko dla dźwięku z bębenka.

• Pomógł 1
Opublikowano

No teraz to już za późno :) Ogólnie panuje opinia, że standardowe koła TRZEBA natychmiast wymienić i może coś w tym jest, ale pewnie trzeba się bardziej do tego przyłożyć. Prawda jest jednak taka, że elektryki rządzą się swoimi prawami i świadomość tego, że koła są dostosowane do wyższej wagi też ma dla mnie znaczenie. 

Opublikowano

Jako użytkownik niezliczonej ilości kompletów kół tej marki - będziesz zadowolony. Jeśli tylko nie przytrąbisz w coś rowerem to koła posłużą wiele lat nawet bez centrowania. Raz w roku trzeba zajrzeć do bębenka (beznarzędziowo) i ocenić stan wszystkich łożysk.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, TomekS napisał:

koła DT Swiss H 1700

Świetne koła. Sam bym je brał ,ale są na boost.

148 tył i 110 przód :/

Edytowane przez Accent_Szaj
  • Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Koła przeszły już bardzo dużo mogę potwierdzić, że spisują się świetnie. Oryginalne pewnie też byłyby ok, ale przyznaję, że w przypadku elektryka lepiej mieć pewien zapas :)

Edytowane przez TomekS