ManKOPG Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Dzień dobry, potrzebuję porady odnośnie roweru Giant Revolt 2. Rower ten zakupiłem około miesiąca temu w sklepie ROJAX w Rzeszowie. Po dwutygodniowym użytkowaniu zauważyłem że podczas jazdy na przełożeniach najcięższych łańcuch delikatnie obciera o przerzutkę z przodu, teraz uwaga, z dwóch stron tej przerzutki! Zauważyłem że przy nacisku na pedał prawy, korba czy też zębatka dociska delikatnie łańcuch do prawej strony i analogicznie dzieje się to z lewą stroną. Byłem na przeglądzie gwarancyjnym, i Pan powiedział mi że to normalne (sic!) że to są ciężkie przełożenia a korba jest na kwadracie i żeby nie jeździć na najcięższych przełożeniach. Nie wspomnę już o tym że za rower zapłaciłem ponad 4500 zł a jeździ mi się na nim gorzej niż na starym góralu za 500 zł. Dodam jeszcze że mechanizm korbowy to FSA Vero Pro, 48/32T, a kaseta tylna to SHIMANO CS-HG400, 11-34T, 9s. Proszę o poradę co mogę zrobić w takiej sytuacji. Pozdrawiam, Mikołaj Kobylarz. Edytowane 31 Lipca 2020 przez ManKOPG
nctrns Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Możesz: a. przyzwyczaić się b. kręcić szybciej zamiast mocniej (kadencja ~90) c. wymienić korbę na sztywniejszą
ManKOPG Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Opublikowano 31 Lipca 2020 Tylko że problem ten występuje nawet przy 50% nacisku na pedały, np. przy powolnym zjeździe z górki.
Fimala Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Masz coś takiego jak trymowanie przerzutki wiesz o tym? Poczytaj o tym i naucz się korzystać.
ManKOPG Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Opublikowano 31 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedź, ale ten mechanizm znam i z niego korzystam i z tego co ja wiem to jego się używa żeby obsłużyć więcej przełożeń z tyłu. A mi trze łańcuch o obie strony przerzutki przedniej (OBIE!) przy ustawionych najcięższych biegach z przodu i z tyłu, więc nie wiem jak by mi miało pomóc trymowanie.
nctrns Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 W sumie trochę dziwne. Przyjrzyj się, czy wózek przerzutki jest równoległy do zębatki (patrząc z góry).
Yan Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Faktycznie to wygląda na problem z korbą na kwadrat. Tak jak było wspomniane wcześniej albo wymiana na sztywną oś albo większa kadencja.
ManKOPG Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Opublikowano 31 Lipca 2020 Dziękuję za porady, spróbuje ustawić przerzutkę idealnie rownolegle do zębatki, choć to tez już robiłem(nie wykluczam ze zrobiłem to źle). Ale wydaje mi się ze w takim wypadku czeka mnie zmiana korby. Jaką polecacie zamiar tej, nie za miliony monet 😁
Rekomendowane odpowiedzi