Skocz do zawartości

Zakup ramy - Porady

Khemlish

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciał bym zaczerpnąć opinii bardziej doświadczonych jaką ramę wybrać, przedział cenowy to od 600-1000 złotych. Jestem nastawiony na inne propozycje niż moje z tym że rama ma być aluminiowa 29er nowa a nie używana. Moja propozycja to:

1. Octane One Prone
  2. Accent Peak 29 TA
  3. Leader Fox Benton XC
  4. Accent Peak 29 Boost (ta tak ostatecznie)

Ostatnio robię trasy 30-50km po różnych drogach od ścieżek i asfalt po kamienie i piasek, jako że mam zamiar robić dłuższe trasy to zastanawiałem się nad Accent Furious lub jakąś inną z Graveli. Problem w tym że często droga jest masakryczna i wolał bym coś z MTB bo wygoda to jedno ostre zjazdy szutrem czy na kamieniach to drugie. Nie zależy mi na Boost bo do szczęścia mi to nie potrzebne, tak samo sztywne osie mimo mojej wagi 105kg. Napęd jaki chcę wpakować to 1x12 bez różnicy czy to Deore czy GX Eagel. Uzasadnienie mojej kolejności:

1. Cena w której dostaję sztywna oś Boost (ale jak pisałem wcześniej nie wymagane) krótki tylny trójkąt.
  2. Za dużo nie ma co pisać to Peak i w sumie to tyle, sztywna oś
  3. Cena, sztywna oś
  4. Cena - niestety na minus zaś na plus design w tym linki w ramie no i tak samo jak Octane One Prone ma Boost
Edytowane przez Khemlish
Opublikowano (edytowane)

Z tych wszystkich ram które wymieniłeś wyróżnia się Octane One Prone gdyż jego przeznaczenie jest inne niż pozostałych ram. Pozycja 2,3,4 to ramy do XC, rower zbudowany na nich będzie szybki w lekkim terenie jak i na asfalcie, sylwetka będzie lekko pochylona.

Rower na ramie z pozycji nr. 1 będzie wygodniejszy, sylwetka będzie bardziej wyprostowana, lepiej będzie sobie radził w trudnym terenie i na bardzo stromych zjazdach niż te z pozycji 2,3,4, będzie nieznacznie wolniejszy na prostych odcinkach i na stromych podjazd ale za to na zjazdach i w trudnym terenie potrafi pokazać duże możliwości. Ta rama więcej zniesie niż pozostałe.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Mam teraz takie przemyślenie czy Gravel nie będzie szybszy od 2,3,4 "w lekkim terenie i po asfalcie" przy czym pozycja będzie bardziej wyprostowana przez co będzie wygodniejszy i połączy wszystkie zalety o których wspomniałeś porównując te ramy. Szkoda że inni się nie wypowiadają, myślę że to może być przyczyną tego że ludzie wybierają Gravele jest tak dużo ram że nie każdy wie co dla siebie wybrać (chyba że jest już doświadczony i nie jeździ tylko do i z pracy) MTB / XC / TRAIL / ENDURO i ciul go wie co tam jeszcze jest... hehe niby wszystko inne ale dla laika (niedzielnego kierowcy) takie samo. Kupując Gravela, kupuje się Gravela tutaj nie ma jakieś wielkiej rozkminy, ewentualnie geometria czy bardziej sportowa czy wygodna.