Kamyczek Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Witam, planuje kupić hamulce jednak nie za bardzo wiem jakie na początku myślałem o magurze mt7 natomiast odradzano mi je gdyż podobno często się zapowietrzają i nie potrzebuje tak mocnych gdyż jeżdżę xc . Potem polecono mi Shimano xtr ale o nich przeczytałem ze nie sa warte swojej ceny i różnica między xt jest tak niewielka ze lepiej kupić xt. Niech mi ktoś doradzi/poleci jakieś topowe hamulce do jazdy xc które są lekkie, dobrze hamują i maja klamkę na jeden palec. Budżet 2000 w tej cenie musza się jeszcze zmieścić tarcze.
PiotrekGT Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 1. Magura mt7 to 4 tłoczek. 2. O jakich XTR mowa? wersja XC czy 4 tłoczkowa? Wersja XC nie ma servo więc to troche badziew. 3. Siła hamowania XTR 4tłoczka jest juz dostępna za dużo niższą cene w modelu Deore. Różnica w masie między SLX a XTR to 50g na hamulec (wersje 4tłoczkowe). Deore nie podają wagi. 4. Każde shimano ma klamke na 1 palec. 5. Nie potrzebujesz siły 4tłoczka do XC, choć ja polecam bo lepiej modulują. 6. Kup se Pan SLX i będziesz Pan zadowolony 7. Chyba że masz ciśnienie na wydawanie kasy i jeśli coś nie ma topowego napisu to jest be.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 25 minut temu, Kamyczek napisał: Budżet 2000 w tej cenie musza się jeszcze zmieścić tarcze Ja mam u siebie Przód M8120 tarcze MT900 Tył to M8100 tarcze MT900 Z tylu nawet 2tłoczkowe blokują koło. Powinieneś zmieścić się z budżetem.
Franz Mauer Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 1 godzinę temu, PiotrekGT napisał: . Nie potrzebujesz siły 4tłoczka do XC, choć ja polecam bo lepiej modulują Modulacja w hamulcach nie zależy od ilości tłoczków hamulcowych, a klamki z servo mają dużo gorszą modulację niż bez tego systemu. Dlatego przytoczone przez Ciebie hamulce XTR do XC bez servo mają modulację dużo lepszą niż nawet 6 tłoczkowe z serwo 😉 Wymagają wyczucia i więcej siły, ale dlatego są przeznaczone do nieco lżejszej jazdy. Zresztą servo uposledza pracę hamulca do systemu zerojedynkowego. Czasem hamulce mają dodatkowe możliwości ustawień dotyczącej ich pracy, ale kto się w to bawi...?
PiotrekGT Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 55 minut temu, Franz Mauer napisał: Modulacja w hamulcach nie zależy od ilości tłoczków hamulcowych To dlaczego 4tłoczkowce shimano lepiej modulują od 2tłoczkowców? I dlaczego moje klamki XT z zaciskami MT5 modulują lepiej niż jakikolwiek hamulec shimano? Bo przy założeniu że porównujemy tą samą klamke z różnymi zaciskami, to im więcej pojemności (ml) oleju potrzeba do wpompowania w zacisk tym modulacja idzie na plus. Dltaego właśnie 4tłoczkowce shimano modulują lepiej i nie ma co tutaj spekulować, to od dawna empirycznie potwierdzony fakt.
AHABI ONE Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Nie wiem gdzie słyszałeś o "częstym zapowietrzaniu " ale ja się nie zgadzam. Magura MT7 jest świetnym produktem. Mam używam, a wiele hamulców już miałem w rowerach. Zastanów się nad MT8 , MT7 za mocne dla Ciebie. ...XTR , może fajne, ale klamka 1 palec w porównaniu z Magura HC3 , to niebo a ziemia 😆
Franz Mauer Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 @PiotrekGT zaczynam się zastanawiać co masz na myśli pisząc "Modulacja"? Bo to o czym piszesz kompletnie zbiło mnie z tropu.
PiotrekGT Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Modulacja to nic innego jak sposób w jaki zmienia się siła hamowania w nazwijmy to, funkcji kąta wcisnięcia klamki. Jest to charakter hamulca a nie jego moc efektywna. Jedni lubią taka drudzy inną, ale zazwyczaj ta "dobra" to raczej liniowy przyrost siły wraz z liniową zmianą kata klamki. Shimano przez swoje servo "serwuje" nam dość nieliniowy przyrost siły, gwałtowny, przez co siłę hamowania obsługuje się raczej siłą nacisku na klamke a nie głębokościa jej wcisnięcia. W nowych modelach 4tłoczkowców zostało to poprawione na bardziej liniową charakterystyke ale to nadal shimano. 2tłoczkowce prawie w ogóle nie modulują przez (tak domniemam) małą objętość zacisku i bardzo szybkie wypełnienie go olejem. Potwierdzało by to bardzo dobra współpraca z 4tłoczkowymi zaciskami magury, które są bardzo duże i raczej potrzebują dużo płynu aby wywołać odpowiedni nacisk. Modulacja jest wtedy bardzo ładna, niemalże taka jak z oryginalną klamką magury. Może się pojawić pytanie: a po co to komu? Tutaj nie chcę mi się rozpisywać, wpiszcie sobie w yt lub google hasło "shigura".
Franz Mauer Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 34 minuty temu, PiotrekGT napisał: Shimano przez swoje servo "serwuje" nam dość nieliniowy przyrost siły, gwałtowny, przez co siłę hamowania obsługuje się raczej siłą nacisku na klamke a nie głębokościa jej wcisnięcia Servo odpowiada za to, aby przy niewielkim skoku klamki siła hamowania rosła. Stąd działanie 0-1. Początkowy, niewielki ruch klamki powoduje gwałtowny ruch tłoczków. Potem jest to bardziej liniowe, choć zwykle jest już za późno. Pojemność cylindrów zacisków i klamek u poszczególnych producentów jest dobrana dla optymalnej pracy układu. Mieszanie komponentów różnych producentów nie jest rozsądne.
PiotrekGT Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: Początkowy, niewielki ruch klamki powoduje gwałtowny ruch tłoczków. Potem jest to bardziej liniowe, choć zwykle jest już za późno. Dokładnie to samo napisałem. Tylko że w 4tłoczkach juz nie jest tak za późno. 2 minuty temu, Franz Mauer napisał: Mieszanie komponentów różnych producentów nie jest rozsądne. Ale skuteczne.
Accent_Szaj Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 41 minut temu, PiotrekGT napisał: Ale skuteczne Jak coś jest głupie ale działa,to nie jest głupie
paflo Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Witam Pociągnę temat dalej bo widzę jest potencjał Co co byście wybrali: 1) SLX M7120 2) SLX M7100 3) Deore MT520 4) Magura MT5 5) mix w/w np przod SLX m7120 a tył M7100 Uwagi: Szukam mało awaryjnych, prostych w obsłudze, ważę 90kg, nie wyczynowe ale nadające się na strome zjazdy ....maja zastąpić oczywiście standardowe M355 w Treku
vdcmike Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 4 tłoczkowce mają siłę hamowania kilka % większą niż 2-tłoczki od slx w górę. Więcej, bo kilkanaście %, do zrobienia większą tarczą. Odnośnie modulacji - za bardzo się tym przejmujecie. Kwestia przyzwyczajenia. Jeździłem na chyba wsystkich istniejących hamulcach i sam miałem kilkadziesiąt modeli... Po przesiadce z dobrze ogarniętego, dwutłoczkowego xt/slx na mt7 jest wrażenie, że hamulce nie hamują. Dlatego też całkiem spora rzesza osób do zacisków magury stosowała klamki shimano (gdyby ktoś chciał poczytać - shigura). Najtańsze ze świetnych to klamki slx i zaciski mt520. Da się to poskładać za 750zł. Mega dużo zależy od zastosowanych tarcz. A od kiedy shimano przeniosło produkcję SLXów do chin to dobrych tarcz z tej stajni już nie ma.
ahaja Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Klamki BL-M640 (Biostern - jeszcze są) pozwolą ci używać starszych manetek - nowe z jedynką po pierwszej cyfrze w oznaczeniu (np 7100) mają już 'nowoczesne' klamki z podpórką - nie ustawisz poprawnie starych manetek na obejmę. Powinny być do nich manetki z nowych serii (obejma) lub z mocowaniem EV. Zaciski - M6100, ewentualnie na przód M6120. Do tego klocki półmetaliczne. Tarcza na przód 180mm jeśli amorek pozwala.
vdcmike Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 (edytowane) Lepiej zaciski mt520, maja ceramiczne tłoczki i są tańsze o 25% od m6120 (które maja tłoczki alu). A co do klamek bl-m640 to już dostępność leży. Można szukać mt501/m6000 ale winszują sobie za taką lewą w okolicy 170-200zł więc lepiej kombinować z manetkami (wymienić albo strugać) Edytowane 5 Lutego 2022 przez vdcmike 1
paflo Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 https://allegro.pl/oferta/hamulce-hydrauliczne-shimano-520-4-tloczkowe-fr-dh-10873172225 cos takiego znalazlem
vdcmike Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 Trochę drogo ale biorąc pod uwagę dostępność starszych klamek...
paflo Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 może złe szukam ale najtaniej znalazłem te "poobijane z magazynu" a normalnie cena to +100 i sa tez takie M6120 - 4 tłoczkowe https://www.rowertour.com/p/205826/shimano-br-m6120-deore-hamulce-tarczowe-pm-okl.-zywiczne?gclid=Cj0KCQiAgP6PBhDmARIsAPWMq6mILi_FmC5wbh1ScoEhXK4bRxsKkylNudgpuiEDwQMMnKZC9AiwwegaAhu5EALw_wcB ciężko powiedzieć co jest teraz normalna ceną czekam z kilkoma innymi zakupami aż spadnie cena i chyba się nie doczekam
vdcmike Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 Kupowałem niedawno w PL nowe, w sklepie wyszło nicałe 660 ale było trochę dłubania bo hamulec przedni miał prawą klamkę w komplecie (zestaw na rynek UK) ale byl w świetnej cenie (240zł) wiec zamiast kompletnego tyłu musiałem osobno kupić klamkę lewą, zacisk i przewód. Dzisiaj widzę, że byłby prob z lewą klamką w normalnej cenie.
paflo Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 Kupiłem w końcu mt520 takie podobno nowe ale "z demontażu" bo na tym linku powyżej cena podskoczyła do 899 Dzięki za porady i poświęcony czas!
paflo Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 Pytanie, które się pojawiło to czy do zacisków mt520 z żywicznymi klockami mogę zostawić tarcze SM-RT56-M ? czy muszę zmienić na zalecaną SM-RT70 ? Będę wdzięczny za odpowiedz czym to skutkuje - w przeciwnym razie kilka dni strace na rozeznanie tematu
Rekomendowane odpowiedzi