Grande94 Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Witam, mam problem z wyregulowaniem przerzutki tylnej sram eagle sx 1x12, przerzutka potrafi zrzucić o 2 przełożenia potem wraca o jeden wyżej np. chce zrzucić z 7 na 6 to spada na 5 i po chwili wraca na 6, dodatkowo podczas kręcenia do tyłu łańcuch spada, . Przerzutkę regulowałem tak samo jak na filmiku u szajbajk`a tylko nie ustawiłem górnego kółka do najniższego przełożenia przy pomocy tego plastiku. Macie jakieś pomysły jak temu zaradzić ? napęd ma przejechane 150km
Gość Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Nic z tym nie zrobisz. Ten typ tak ma. Obejrzyj.
KRL064 Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 To fakt, moja żona ma taki napęd w swoim rowerze i dalekim jestem od stwierdzenia że działa on idealnie regulowany był już kilka razy i nigdy nie jest dobrze więc faktycznie ten typ tak ma. Zasięgnąłem także języka wśród innych użytkowników i potwierdzają ten stan rzeczy.
Yan Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 Jeżeli jest to irytujące to oddaj rower. Jak dla mnie to jest wada fabryczna. Napęd już powinien być dawno wycofany ze sprzedaży ... albo powinna być informacja przy sprzedaży że jest znana wada.
Grande94 Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Opublikowano 30 Lipca 2020 Yhm no cóż jak ten typ tam ma to mnie to nie przeszkadza, tylko siedziało mi to w głowie czy ja coś źle robię czy to wina napędu Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Megsonn Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Podepne się, u mnie problemem z NX EAGLE. zrzuca i wrzuca biegi ok. Jedyny minus to na jednym blacie jak by "zaciąga" łańcuch dźwięk jak by chciał spaść wyżej albo niżej. Stary łańcuch 50% wyciągnięcia. Zmieniłem na nowy na obu ta sama przypadłość. Innych efektów ubocznych brak. Naciągalem baryłka i dźwięk ustaje ale wtedy dwa ostatnie blaty tyrkotaja. Zauważyłem, że właśnie dociskając ręką przerzutkę dźwięk ustaje co by sugerowało za luźna linkę ale u góry kasety wtedy robi się szopka. Rower nowy, przebieg 1000km niespełna. Edytowane 30 Lipca 2020 przez Megsonn
Megsonn Opublikowano 30 Lipca 2020 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Wygląda na prosty ale nie mam czym tego sprawdzić. Edytowane 30 Lipca 2020 przez Megsonn
johankalvatn Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 Ja mam inny problem z eaglem. Mimo regulacji zgodnie z filmem instruktażowym Srama czy Szajbajka dotyczacym grup 1x12 eagle tylna przerzutka wrzuca/zrzuca idealnie od 1 do 11 i z 11 do 1, natomiast przy przyciśnięciu manetki w celu wejścia z 11 na największą tarczę 12kę łańcuch tylko na chwilę tam wędruje ( czyli na 12 ) aby po chwili automatycznie zejść na 11kę. Hak mam prosty bo zmieniałem napęd z jednej grupy Srama 1x12 na wyższą. Ta niższa była prawie nie zużyta i pracowała idealnie. Przy grupie wyższej w przerzutce nie jestem w stanie śrubą zewnętrzną służąca do ustawienia linii - 12ka a kółko przerzutki ustawić tego w linii pionowej. Jak przykręcimy tą śrubę maksymalnie do widzimy, że kółko przerzutki odchyla się w prawo od linii pionowej z linią tarczy 12ki. Jak ją odkręcamy to wędruje na lewo i zbliża się do linii pionowej - 12ka a kółko przerzutki - ale brakuje jakieś 1-2 mm do idealnej linii pionowej. W pewnym momencie odkręcanie tej śruby nic już nie daje bo wciąż brakuje tego milimetra - hak przerzutki z kółkiem nie zmienia pozycji czyli nie chce dojść jeszcze bardziej do tego pionu. I teraz nie mam pojęcia czy jest to jakaś wada przerzutki czy co? Kąt opasania jest dokładnie ustawiony za pomocą tego starego - czerwonego przyrządu Srama jak i nowego białego, który się nakłada na największą zębatkę. Czy ktoś z Was coś kojarzy, może miał podobny problem?
00Stik00 Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Tez mam problem z wyregulowanie napedu sx 12 rzedowego. Generalnie tak zaczalem ktecic barylkami, ze nie moge dojsc do ladu. Czy powinienem teraz odkrexix linke i przykrecic jeszcze raz czy szukac ustawienia docskutku krecac tylko barylke? Tez mam problem z wyregulowanie napedu sx 12 rzedowego. Generalnie tak zaczalem ktecic barylkami, ze nie moge dojsc do ladu. Czy powinienem teraz odkrexix linke i przykrecic jeszcze raz czy szukac ustawienia docskutku krecac tylko barylke? Jak ustawie na malych zebatkach zeby nylo ok. To problem jest na wyzszych
Accent_Szaj Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 W dniu 4.11.2020 o 19:06, johankalvatn napisał: Czy ktoś z Was coś kojarzy Teraz zauważyłem, aktualne? Jak tak, to kręcenie samą śrubką L nic nie da. Musisz ją poluzowac, po czym kręcić baryłką, aby naciągnąć linkę. Pamiętaj żeby nie przedobrzyć W dniu 19.11.2020 o 12:40, 00Stik00 napisał: napedu sx 12 Wyjdź od tego, że W dniu 30.07.2020 o 05:48, PrzeLuka napisał: Nic z tym nie zrobisz. Ten typ tak ma. Po czym, zacznij od początku i ustaw aby było jako tako
johankalvatn Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Teraz zauważyłem, aktualne? Jak tak, to kręcenie samą śrubką L nic nie da. Musisz ją poluzowac, po czym kręcić baryłką, aby naciągnąć linkę. Pamiętaj żeby nie przedobrzyć Wyjdź od tego, że Po czym, zacznij od początku i ustaw aby było jako tako Tak, tylko ta baryłka. Choć wciąż nie jestem pewien czy jest dobrze ustawione bo z powodu pogody nie jeżdżę. A to najlepiej zobaczyć podczas jazdy a nie na stojaku. Na filmach ten 1x12 Srama chodzi tak dobrze, że zawsze ma się wrażenie, że coś jest nie tak u siebie.
Accent_Szaj Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 58 minut temu, johankalvatn napisał: Na filmach ten 1x12 Srama chodzi tak dobrze Na pewno nie SX.Na SX strasznie narzekają
johankalvatn Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 59 minut temu, Accent_Szaj napisał: Na pewno nie SX.Na SX strasznie narzekają Chodziło mi o xx1.
Rekomendowane odpowiedzi