lopez Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Witam, Jeżdżę na 5cio letnim Planet X Pro Carbon, mam go od nowości. Jakiś czas temu zauważyłem luz na sterach - gdy trzymam przedni hamulec zaciągnięty i ruszam rowerem do przodu i tyłu to widać, że widelec ma troche luzu. Stery zostały wymienione w serwisie, nie wiem czy expander też. Muszę to dokręcać co kilka dni (30-70km). Co może powodować ten problem? Zużyty expander, rura widelca? pozdrawiam
vdcmike Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 Jeśli stery zamontowane są prawidłowo w tym również bieżnia widelca (względnie stery dopasowane do widelców "bezbieżniowych" (niektóre węglowe)) to po poprawnym skręceniu mostka po uprzednim skasowaniu luzu śrubą ekspandera nie powinny się luzować. Zwróć uwagę czy rura sterowa chowa się w mostku te 3-4mm.
lopez Opublikowano 29 Lipca 2020 Autor Opublikowano 29 Lipca 2020 Tak, chowa się na te kilka mm. Jedna rzecz którą też zauważyłem po zdjęciu kierownika i podkładek jest to, że góra ekspandera jest trochę wysunięta z rury 1-2mm, dlatego też podejrzewałem jego luz Kapsel od spodu nie jest płaski tylko trochę wypukły, przez co też wydaje mi się, że gdy przykręcam mostek (po wcześniejszym skasowaniu luzów górną śrubą) to jeszcze minimalnie ciągnie eskapdner do góry, i zdarza się, że wielec rusza się lekko w małym zakresie ruchów, ale przy większym skręcie (lub gdy wspinam się i rower się buja na lewo i prawo) to czuć, że jest skręcony za mocno. Ciężko znaleźć optymalne ustawienie
vdcmike Opublikowano 29 Lipca 2020 Opublikowano 29 Lipca 2020 (edytowane) Kapsel po skręceniu nie może mieć kontaktu czy to z ekspanderem czy rurą sterową. Poza tym przykręca się go raczej delikatnie i powinien skasować luz. Edytowane 29 Lipca 2020 przez vdcmike
Rekomendowane odpowiedzi