Skocz do zawartości

DT Swiss 240s Straight Pull- cisza ?

piotrek.bach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

kupiłem koła na piastach DT Swiss 240s Straight Pull. To co mnie bardzo zdziwiło to jak bardzo cicha jest tylna piasta. Dźwięk jest taki dziwnie stłumiony. Myślicie, że może to świadczyć o wadliwości piasty? Z czym to może być związane? Dla porównania dźwięk z piasty w kołach Vision Team 35.

https://drive.google.com/file/d/18Ky1sB4Bm8YbImHnzWUAmwQoa8bYJOKm/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1TjwPcCsqX4qKNMCoDrFroZuZCMEJOiVD/view?usp=sharing

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Nie. Chcesz mieć głośno to zdejmij bębenek i wyczyść ratchety ze smaru. Beznarzędziowo się to robi, nawet kasety nie trzeba odkręcać. Będzie głośniejsza i szybciej będzię się zużywać sprzęgło. Nowe zapadki 36T to 150-200zł.

Opublikowano (edytowane)

Tłumienie dźwięku wywołuje smar który z biegiem czasu się wytrze i będzie głośniej. Według mnie cisza to akurat zaleta jak długo i daleko jeźdźisz.

Edytowane przez Fimala
Opublikowano

Nowy smar, pewnie jest go więcej i stąd taki objaw. Pojeździsz jakiś czas i zrobi się głośniej. Możesz też zrobić to co napisał @vdcmike

Opublikowano

Dzięki śliczne. Myślałem po prostu, że to jakiś zły objaw. Ale jeśli ok, to stawiam trwałość nad dźwięk.

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, piotrek.bach napisał:

Dzięki śliczne. Myślałem po prostu, że to jakiś zły objaw. Ale jeśli ok, to stawiam trwałość nad dźwięk.

Jak zaczniesz słyszeć głośniejsze cykanie to będzie to sygnał, że warto zaglądnąć do ratcheta. Pamiętaj, że DT ma własny smar do tego elementu - taki czerwony. Z opinii w sieci wynika, że on działa najlepiej. 

Opublikowano

Generalnie te piasty są wysokiej jakości?

Opublikowano
2 godziny temu, piotrek.bach napisał:

Generalnie te piasty są wysokiej jakości?

Tak. Chyba drugie w kolejności w DT.