Skocz do zawartości

podmianka łańcucha

Krzysiek595

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej zabrałem się za częstsze czyszczenie łańcucha i zauważyłem że nigdy nie potrafię tego do końca "dopucować". Stwierdziłem ze może zmienię łańcuch na taki ze spinką by łatwo się go ściągało. Problem jest że jak się okazało łańcuchów jest tysiąc rodzajów i sumie nie wiem czym się kierować przy szukaniu tego aby pasował jeden do drugiego. Mam 2 rowery i w obu chciałem taką podmiankę zrobić. Ściągnąć łańcuch raz za czas, wsadzić do jakiegoś naczynia i poczyścić konkretnie. W jednym rowerze pełen Claris czyli 2 na 8, a w drugim pełna Sora czyli 2x9. Jakie łańcuchy wybrać aby to pasowało czy może jest inna metoda konwersji czegoś takiego?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

W zasadzie to wystarczy założyć spinki do obecnych łańcuchów jeśli nie są mocno zmęczone.

Opublikowano

Z dobrych łańcuchów do 8x to KMC x8 Silver (względnie x8.cokolwiek) do 9x KMC x9.cokolwiek (po taniości) albo campagnolo c9

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pierwszy ma 1 miesiąc, a drugi z 5 miesiecy. Przebiegu nie mają zbyt dużo więc może pomysł że spinkami jest dobry, do łańcuchów Shimano takie spinki będą pasować?

Opublikowano

Wszystkie dopasowane do liczby rzędów. W kazdym razie jeśli masz Shimano hg40 to wyrzuć i zastąp KMC względnie drogim campa.

Opublikowano

Aż takie źle jakościowo są te łańcuchy?

Opublikowano

Obawiam się że typowa, budżetową chińszczyzna po 8zl/łańcuch jest od nich lepsza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A czy w 9cio rzędowym napędzie Shimano Sora będzie działał łańcuch 10cio rzędowy?