K97 Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Witam, stoję przed zadaniem kupna nowego koła to nieco starszego roweru. Mam tylko jeden problem z dobraniem. Otóż przy tylnym wahaczu mocowanie wygląda tak (Losowy odrazek z internetu jako przykład): https://iv.pl/image/GtXLZXs Stare koło miało mocowanie piasty na śruby tak jak to jest w starszych rowerach. Teraz znalazłem aukcje gdzie sprzedawane są koła z takim czymś: https://iv.pl/image/GtXL39w Czyli na taki jakby zacisk czy jak to tam nazwać z jednej strony. Moje pytanie w tym temacie jest jedno. Czy takie mocowanie będzie wystarczająco silne by trzymać koło przy wahaczu, który pokazałem wyżej? Bo głównie widziałem, że te zaciski montuje się do wahaczu które mają jakby pełne koła (Takie coś: https://iv.pl/image/GtXLWTS ) na końcu, a nie takie 'C' Z góry dziękuje za odpowiedź i jeśli coś niejasno wytłumaczyłem to z chęcią jeszcze raz spróbuje po kolei powiedzieć o co mi mniej więcej chodzi. Edytowane 27 Lipca 2020 przez K97
elmapeto Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 (edytowane) Są to dwa różne mocowania. Jedno i drugie trzyma koło na miejscu. W zależności od typu ramy dobierasz rodzaj piasty w kole. Edytowane 27 Lipca 2020 przez elmapeto 1
vdcmike Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Zwykle qr (czyli ten standard z zaciskiem) będzie pasował tam gdzie było koło mocowane na nakrętki. Jednak w rowerach do szaleństw byłbym się qr. 1
K97 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Opublikowano 27 Lipca 2020 23 minuty temu, vdcmike napisał: Zwykle qr (czyli ten standard z zaciskiem) będzie pasował tam gdzie było koło mocowane na nakrętki. Jednak w rowerach do szaleństw byłbym się qr. Jest to zwykły, lekko starszy góral, którym nie szaleje. Ale skoro zwykłe zaciski będą działać tak jak nakrętki to super. Dzięki wielkie! 3 godziny temu, elmapeto napisał: Są to dwa różne mocowania. Jedno i drugie trzyma koło na miejscu. W zależności od typu ramy dobierasz rodzaj piasty w kole. Mój tylni wahacz kończy się podobnie tak wahacz na zdjęciu nr1. Dlatego zastanawiałem się czy ten zacisk QR utrzyma to koło podczas jazdy czy zaciski stosowane są tylko i wyłącznie gdy wahacz kończy się jak na zdjęciu nr3
vdcmike Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Jeśli masz haki zamknięte jak na ostatnim zdjęciu to potrzebna jest piasta z osią przelotową. Tutaj ani nakrętki ani szybkozamykacz qr nie pasują. Jeśli wahacz ma haki otwarte to powinien być zaprojektowany tak aby nadrobić deficyt sztywności skrętnej rozwiązań na nakrętkę/szybkozamykacz. 1
elmapeto Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Spokojnie. Kiedyś nie było osi przelotowych i ludzie też jeździli i jeżdżą do dzisiaj . 1
Motke Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 W dniu 27.07.2020 o 09:34, K97 napisał: Witam, stoję przed zadaniem kupna nowego koła to nieco starszego roweru. Mam tylko jeden problem z dobraniem. Możesz kupić koło z uniwersalną piastą 135/142 12 mm + odpowiednia oś (ok. 100 pln) Takie koło będzie pasować do starego roweru 135 mm z szybkozamykaczem jak i nowszego 142 ze sztywną osią.
vdcmike Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Obecnie wszystkie nowe rowery (nie licząc kilku rodzimych produkcji) to już boost (148) więc za bardzo "na zapas" się nie kupi. Są niby adaptery ale to implikuje dodatkowe problemy...
Rekomendowane odpowiedzi