Skocz do zawartości

Odświeżenie roweru - Kellys Quartz 2008

Verengard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

chce nieco "odświeżyć" mojego 12 letniego dziadka, Kellys Quartz 2008, konfiguracja standardowa w zasadzie:

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=30

Dodam że jeżdżę rekreacyjnie po mieście, po wioskach, po lesie żadnych zawodów czy trudnych tras, więc sprzęt raczej tani aczkolwiek w granicach rozsądku - nie chce badziewia, mogę dopłacić za jakość.

Oto elementy, które chciałbym ogarnąć, jednak jako, że moje wiedza odnośnie komponentów rowerowych jest niewielka chcę zasięgnąć rady.

1) Gripy, mam takie tanie Pianko cosie z Tesco:

gripy.thumb.jpg.6702d5c3f7969ec6f31bb9c2da9dbd21.jpg

które już się tak zbiły że praktycznie czuć samą kierownicę. Generalnie te oryginalne gumowe mnie irytowały, dlatego je zmieniłem dawno temu jako, że nie noszę rękawiczek, poszukuję czegoś miękkiego i wygodnego.

2) Siodełko, mam oryginalne ale niestety mój ciężki zadek już je wysiedział :P poszukuje czegoś podobnego, bo model z tego roweru KBIX DriveLine PRO-Comp chyba już niedostępny z tego co widzę. No chyba że pójście tropem, że tyłek przyzwyczajony do tego jest złe, to jestem otwarty też na inne wygodne propozycje.

siodlo.thumb.jpg.132367b5bde9138cf503954afb160125.jpg

3) Opony, tylną kiedyś wymieniałem, ale widzę, że przednia też zaczyna się rozsypywać. Niestety takie jak mam w rowerze - Kellys 26x2.0 Cobra Red Line już niedostępne :( na tych jeździ mi się dobrze więc chciałbym coś co będzie się zachowywało podobnie, ale jest haczyk, strasznie podoba mi się ta czerwona obręcz wokół opon, chciałbym coś co ją ma również.

opona.thumb.jpg.1c839ebd73e841c1c162d7b9ddcfce46.jpg

4) Klocki hamulcowe, potrzebuje jakieś nowe, z tyłu niewiele już zostało, moje mają na sobie tylko napis FS-07 TUV, tu przy okazji - pod jakim hasłem szukać takiej gumki na linkę pomiędzy szczękami, bo ta z tyłu odpadła jakiś czas temu.

klocki.thumb.jpg.c4f5330da7347020613b62fd22a093fb.jpg

5) Tu w zasadzie najważniejsze, ostatnio podczas pedałowania - różnie czasem pod dużym obciążeniem, czasem mniejszym, a czasem nawet jak sobie spokojnie jadę i luźno zapedałuje słychać takie strzelenie (im większe obciążenie tym głośniejsze) albo z korby albo z tyłu - nie potrafię zlokalizować, dodatkowo często temu towarzyszy uczucie jakby napęd "przeskoczył" kawałek. Nie mam niestety przymiaru do łańcucha, ale tak wygląda próba naciągania go na zębatkach oraz stan zębów z przodu i z tyłu:

288165386_lancuchnaciagnaprzedniej.thumb.jpg.cd67765ddb06ff3c0eb730aa09a10932.jpg1643816920_lancuchnaciagnatylnej.thumb.jpg.19b802b25921876161d54ad23d1550c1.jpg834835355_zebyprzednia.thumb.jpg.73a5dc684b2f0a1b8c3de23c4db66447.jpg489863865_zebytylna.thumb.jpg.c40cca34e83f18d1893f1a0dc27288fc.jpgc

Wymieniać łańcuch ? Nigdy nie był zmieniany od 12 lat, ale czytałem też że w przypadku starych zębatek i nowego łańcucha może być gorzej.

Edytowane przez Verengard
Opublikowano
38 minut temu, Verengard napisał:

Gripy

Polecam sylikonowe.Accent są dobre i tanie 

https://allegro.pl/oferta/chwyty-kierownicy-accent-silicon-130mm-czarne-6746239689

39 minut temu, Verengard napisał:

Zmierz sobie jego szerokość.Co do modeli ,to polecam Wittkop. Kieruj się jeszcze zasadą im twardsze,tym wygodniejsze na długie trasy

https://allegro.pl/kategoria/czesci-siodelka-16448?string=wittkop&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-5-0717&order=p

42 minuty temu, Verengard napisał:

Opony

Tu zawsze jak widzę opony tego typu(szosowo-szutrowe) to na myśl przychodzą mi continental double fighter III,weź raczej 1,9,lub mniej 

https://allegro.pl/kategoria/opony-i-detki-opony-251495?string=continental double fighter iii&order=p&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-5-0717&rozmiar-kola=26

45 minut temu, Verengard napisał:

Klocki hamulcowe

Nic nie polecę,używam tarczowych 

47 minut temu, Verengard napisał:

strzelenie

Zacznij od wymiany łańcucha,ale tak prawdę powiedziawszy,jak od 12lat nie był wymieniany,to wymieniłbym cały napęd

Opublikowano

Gripy polecił kolega wyżej. 

Siodełka nie jesteśmy w stanie Tobie wybrać,  każdy  ma inny tyłek. 

Opony,  te Double fighter będą ok. Będziesz zadowolony. 

Ta gumka nie jest potrzebna. O klockach musisz poczytać, bo nie mam pojęcia co się montuje do vbrake. 

Sama wymiana łańcucha niewiele da. Można przypuszczać , że cały napęd wymaga wymiany. Kaseta , łańcuch, korba, suport. 

Po takim odświeżeniu rowerek będzie latał jak nowy. Osobiście poleciłbym wymianę linek i pancerzy. Wtedy będzie lala.  

Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujesz. Powodzenia.