GBike Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 1 minutę temu, lukeuszlfc napisał: Powtórzę się "Zauważ, że wśród profesjonalsitów sztyca bez offsetu (przy ramach o rozmiar zaniżanych najczęściej) to nic szczególnego! Wciąż jednak mieszczą się w regulaminowych ustawieniach. Odróżniajmy szosę od TT" Czekam na nazwisko zawodnika, który obcinał siodło Wybór siodełek też jest uwarunkowany tą zasadą. Nie widzę związku. FIzik ma długie siodełka, Pro czy Spec krótsze. Zawodnicy wciąz mają przy jednych i drugich ponad 5cm. 38mm w Twoim przypadku i dość dużej ramie to zdecydowanie za mało i nie da się tego logicznie wytłumaczyć. Kolarz to Dariusz Baranowski . Eeee moja rama nie jest duża to jest M z rozmiarówki Krossa. 1 godzinę temu, lukeuszlfc napisał: TO po co podałeś ten przykład? Żeby mnie zgasić? Nagle mówisz ze nei masz zamiaru brac przykładu, ale jednak podajesz to jako przykład Logika <3 Fajnie się z tobą dyskutuje ale teraz nie wiem o co chodzi.
lukeuszlfc Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 2 godziny temu, GBike napisał: Kolarz to Dariusz Baranowski . Eeee moja rama nie jest duża to jest M z rozmiarówki Krossa. Fajnie się z tobą dyskutuje ale teraz nie wiem o co chodzi. Miałem na myśli, że nie masz rozmiaru 46-48-50 Przytoczyłeś przykład przesuwania sie zawodników na czubek siodełka (np podczas jazdy na dropach). Ja podałem więcej przykładów i wytłumaczyłem dlaczemu to robią i że argument inwalida (dot. przesuwania się na siodle)
Freud Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Opublikowano 11 Lipca 2017 8 godzin temu, lukeuszlfc napisał: PS. Bloki poprawiłeś, czy nadal po przodu na maksa? Bloki mam ustawione do osi zgięcia pod stopą pod poduszką, więc w teorii wg. tego jak powinny być wyregulowane. Chyba, że chodzi Ci o pozycję rzepki w stosunku do osi pedałów to tego jeszcze nie zmieniałem i będę zmieniał jak załatwię nowy mostek. Wtedy będzie nowa regulacja całości i dopiero zobaczymy czy jest w porządku :-) Dzięki za wsparcie i będę się odzywał niebawem. Wyjeżdżam w kolejnym tygodniu na urlop, więc pewnie odezwę się gdzieś za 1.5 tygodnia. Widzę, że przynajmniej zgadzacie się co do tego, że rama jest za duża Ciekawe, że facet od bikefittingu nie widzi problemu w tym, że mostek jest krótki. Prawda?
lukeuszlfc Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 1 godzinę temu, Freud napisał: Bloki mam ustawione do osi zgięcia pod stopą pod poduszką, więc w teorii wg. tego jak powinny być wyregulowane. Chyba, że chodzi Ci o pozycję rzepki w stosunku do osi pedałów to tego jeszcze nie zmieniałem i będę zmieniał jak załatwię nowy mostek. Wtedy będzie nowa regulacja całości i dopiero zobaczymy czy jest w porządku :-) Dzięki za wsparcie i będę się odzywał niebawem. Wyjeżdżam w kolejnym tygodniu na urlop, więc pewnie odezwę się gdzieś za 1.5 tygodnia. Widzę, że przynajmniej zgadzacie się co do tego, że rama jest za duża Ciekawe, że facet od bikefittingu nie widzi problemu w tym, że mostek jest krótki. Prawda? Ten BikeFitting według mnie zrobiony na odpierdziel, kasa sie zgadza i siema. Pewnie myślą "będzie myślał, że eksperci mu zrobili" Co do bloków pytałem GBike'a, twierdzi że ma jak najbardziej do przodu bo tak mu wygodnie i że wyrabia to łydki (to komuś rekomendował na masowanie łydek xD)
Freud Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Mam właśnie zdanie, że osoba która to robiła dała z siebie wszystko i zrobiła to dobrze, co potwierdza mi się w odczuciu jakie mam przy jeździe na rowerze i jedyne co pozostaje to poprawienie komfortu. FItting robili mi nazwijmy to dobrzy znajomi rowerowi, czyli nie znajomi do piwa a tacy z branży rowerowej. Niemniej fakt, że fitting jest zrobiony bardzo dobrze nie zmienia tego, że o za dużej ramie nikt mi nic nie mówił przy fittingu. W sumie nie spodziewałem się, że rama jest za duża Absolutnie nie brałem tego pod uwagę, zanim mi o tym nie powiedzieliście. W zasadzie świadczy o tym tylko fakt, ze wszystko jest w skrajnych pozycjach (siodło max do przodu), bo odczucia są na prawdę dobre. Wydaje mi się, że po prostu kierują się tabelami TREK-a i gdyby nie to, że akurat trafiło na mnie z mega celem komfortu, to pewnie by nie było naszej rozmowy. Podejrzewam, że są osoby które szukają nieco bardziej agresywnej pozycji i wtedy zgaduję, że nawet siodła nie trzeba by tak mocno przesuwać. Siodło max do przodu oznacza tyle, że jest o 2cm przesunięte do przodu, czyli tyle, ile brakowało na ramie, żeby nie trzeba było go zmieniać (czyli rama nie 54cm a 52cm). Nie wiedziałem też, że mostek poniżej 90mm to coś złego. Szczególnie, że fitting mówił mi, że to nic dziwnego. Ostatecznie konsultacje nt. komfortu przerodziły się w uświadomienie sobie co to znaczy dobry rozmiar ramy @lukeuszlfc widziałeś moją pozycję na rowerze na fotce na priv (nie wysyłam publicznie, bo się "wstydzę"itd.), ale widać na niej, że jest wszystko w porządku - prawda? Edytowane 11 Lipca 2017 przez Freud
Gość Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) 41 minut temu, Freud napisał: W sumie nie spodziewałem się, że rama jest za duża Obawiam się, że @lukeuszlfc ma rację z tym rozmiarem. Nie wiem czemu Trek podaje taką rozmiarówkę z kosmosu. Rafał Majka ma 173 cm wzrostu, a śmiga na rowerze w rozmiarze 52 (tyle, że na Specu Tarmac, ale długość rury podsiodłowej w centymetrach to długość rury podsiodłowej w centymetrach, ewentualnie bardzo inna geometria Treków nie zmieni tego faktu). Ciekaw jestem, co chłopaki z Treka podstawili Contadorowi w takim razie, bo z ich tabeli wynika, że powinien jeździć na ramie w rozmiarze 56! Alberto Contador ma 176 cm wzrostu i wypada w samym środku ich specyfikacji dla tego rozmiaru. Dodam tylko, że w tamtym roku jeszcze, jeżdżąc w innym teamie, też dosiadał ramy 52. Materiały źródłowe: http://naszosie.pl/2017/01/12/rower-rafala-majki-na-sezon-2017-specialized-tarmac-foto/ http://naszosie.pl/2014/06/18/specialized-tarmac-2015-rower-bliski-idealu/ Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość
lukeuszlfc Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 32 minuty temu, Łabędź napisał: Obawiam się, że @lukeuszlfc ma rację z tym rozmiarem. Nie wiem czemu Trek podaje taką rozmiarówkę z kosmosu. Rafał Majka ma 173 cm wzrostu, a śmiga na rowerze w rozmiarze 52 (tyle, że na Specu Tarmac, ale długość rury podsiodłowej w centymetrach to długość rury podsiodłowej w centymetrach, ewentualnie bardzo inna geometria Treków nie zmieni tego faktu). Ciekaw jestem, co chłopaki z Treka podstawili Contadorowi w takim razie, bo z ich tabeli wynika, że powinien jeździć na ramie w rozmiarze 56! Alberto Contador ma 176 cm wzrostu i wypada w samym środku ich specyfikacji dla tego rozmiaru. Dodam tylko, że w tamtym roku jeszcze, jeżdżąc w innym teamie, też dosiadał ramy 52. Materiały źródłowe: http://naszosie.pl/2017/01/12/rower-rafala-majki-na-sezon-2017-specialized-tarmac-foto/ http://naszosie.pl/2014/06/18/specialized-tarmac-2015-rower-bliski-idealu/ Akurat Contador jeździ od tego roku na ramie 56cm ale w geometrii H1 (wyścigowa), czyli z dłuższym reachem i niższą główką ramy (14cm bodajże, zamiast 17), za to mostek ma krótszy (110mm). Degenkolb, który ma 180cm wzrostu jeździł wiosną na 54cm Domane w wersji H1, czyli z główką 12cm, ale mostek wybrał 140 albo 130, nie pamiętam już dokładnie.
Gość Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 29 minut temu, lukeuszlfc napisał: Akurat Contador jeździ od tego roku na ramie 56cm O widzisz, dzięki.
kamilw Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Co do bikefittingu to jeden drugiemu nierówny. Jeden będzie dokładny jak w http://veloart.cc/bikefitting i zajmie pół dnia, inny będzie pseudo-pro i zajmie 5 minut. Dla mnie to nie fitting. Coś takiego wykonałem przy doborze rozmiaru nowego roweru. Stanąłem na podeście i za pomocą lasera pracownik sklepu określił mój wzrost, długość nogi, wysokość ramion i długość rąk. W efekcie otrzymałem tabelę z rekomendowanymi ustawianiami przy różnych rozmiarach.Na postawie tej tabeli zdecydowałem się na rozmiar M (witrualne 54. Czemu wirtualne? Nie wiem Taki napis widnieje na mojej ramie) Co ciekawe, poprosiłem pracownika sklepu o wytłumaczenie mi tej tabelki i odniosłem wrażenie, że on sam jej nie rozumie. Chwilę pomyślałem i doszedłem do tego, że ten układ odniesienia nie jest taki, jakiego uczymy się w szkole, a taki, jaki rozumie komputer, czyli początek układu jest w lewym, górnym rogu ekranu. Początkowo miałem rower ustawiony zgodnie z wytycznymi dla pozycji normalnej. Potem przestawiłem siodło i kierownicę dla pozycji sportowej. Ciągle coś nie pasowało. W końcu posłuchałem ciała a nie komputera i empirycznie doszedłem do tego w jakiej pozycji mi najlepiej. Jeżdżę w ustawieniu pomiędzy pozycją normalną a sportową: siodło przesunięte o 3mm (wartość -0,3cm) do tyłu względem środka miarki na rurze mocującej siodełko; kierownica z mostkiem na minus i obniżona o podkładkę 10mm (wartość teoretyczna +1cm - teoretyczna, bo rura sterowa jest pod kątem, więc obniżenie kierownicy bez zmiany mostka powoduje jej przesunięcie w dwóch płaszczyznach, czego nie uwzględnia tabela z "fittingu").
piasek Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Witam. Jestem na kupnie Tribana 520 moj wzrost 181 dł. nogi 83 Doradz mi , ktory wybrac do bardziej komfortowej rekreacyjnej jazdy bo jestem na granicy M i L i w decathlonie mowia ze lepiej wiekszy do takiej jazdy a na roznych forach ze mniejszy mniej bede rozciagniety (mniej kregosłup sie meczy itp) jezdzilem po sklepie oboma i dalej nie wiem co wybrac. Z góry dziekuje za odpowiedz
kamilw Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Nie wiem kto ci doradzał w Decathlonie, ale po wypowiedzi wydaje mi się, że ta osoba nigdy nie jeździła rowerem szosowym. Jeśli jesteś na granicy rozmiarów, to mniejszy będzie łatwiej ustawić do wygodnej pozycji.
Freud Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Opublikowano 14 Lipca 2017 Dnia 11.07.2017 o 23:36, lukeuszlfc napisał: Akurat Contador jeździ od tego roku na ramie 56cm ale w geometrii H1 (wyścigowa), czyli z dłuższym reachem i niższą główką ramy (14cm bodajże, zamiast 17), za to mostek ma krótszy (110mm). Degenkolb, który ma 180cm wzrostu jeździł wiosną na 54cm Domane w wersji H1, czyli z główką 12cm, ale mostek wybrał 140 albo 130, nie pamiętam już dokładnie. Gdzie można znaleźć info nt. rozmiaru / geometrii roweru Degenkolba i Contadora?
mariusz m. Opublikowano 14 Lipca 2017 Opublikowano 14 Lipca 2017 Pamiętajcie, że zawodowcy z peletonu mają ramy budowane i dopasowane konkretnie pod siebie, gdzie branych jest dużo więcej danych niż tylko wzrost i długość nogi. Dwóch podobnych wzrostem kolarzy może mieć całkiem różne rowery, choćby na inne kąty w trójkątach.
Freud Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Opublikowano 14 Lipca 2017 Brałem to pod uwagę. Dziękuję. Pytam, bo ciekawi mnie właśnie ta geometria, czyli detale całego roweru. Ogólnie chyba porównywanie ram kolarzy zawodowych do rowerów standardowych nie ma większego sensu jeśli nie ma pewności, że geometria i proporcje ciała nie są podobne. Z kolei takie porównywanie w szczegółach może być całkiem wyczerpujące, bo parametrów jest bardzo dużo.
mariusz m. Opublikowano 14 Lipca 2017 Opublikowano 14 Lipca 2017 Chociaż, ciekawe czy są w ogóle dostępne takie szczegółowe dane roweru np.: Contadora, czy jest to tajemnica "stajni" niczym w F1
Freud Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Opublikowano 14 Lipca 2017 Ciekawe czy Degenkolb jeździł na Trek Domane w wersji H1 wg. oryginalnej geometrii, czy może wg. robionej pod niego
GBike Opublikowano 15 Lipca 2017 Opublikowano 15 Lipca 2017 21 godzin temu, Freud napisał: Gdzie można znaleźć info nt. rozmiaru / geometrii roweru Degenkolba i Contadora? Na kanale YouTube . 1
lukeuszlfc Opublikowano 15 Lipca 2017 Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) 22 godziny temu, Freud napisał: Gdzie można znaleźć info nt. rozmiaru / geometrii roweru Degenkolba i Contadora? bikeradar, cyclingnews lub gcn - szosowcy (wpisuje się najczęściej Imię Nazwisko z dopiskiem "pro bike" ) Bardzo często są też podawane szczegółowe pomiary rowerów. cxmagazine - przełajowcy kolarstwem górskim się nie interesuję 19 godzin temu, Freud napisał: Ciekawe czy Degenkolb jeździł na Trek Domane w wersji H1 wg. oryginalnej geometrii, czy może wg. robionej pod niego Jeździ na 54 H1, lakier pod niego Edytowane 15 Lipca 2017 przez lukeuszlfc 1
Rekomendowane odpowiedzi