leefty Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam Panowie oraz Panie, jestem posiadaczem roweru Giant Roam 1 rocznik 2020. Mam mały dylemat otóż mam przejechane na nim już ok. 300 km i w przeciągu miesiąca był już na przeglądzie gwarancyjnym w salonie gdzie go zakupiłem. Siedzi tam napęd przerzutka tył : SHIMANO Deore RD-M6000, przód : SHIMANO Deore FD-T6000 kaseta : SHIMANO Deore CS-HG500, 11-42T, 10s. korba : FSA V-Drive, 44/32T Prosiłem o sprawdzenie napędu serwisantów ponieważ wydawało mi się że pracuje zbyt głośno jak na nowy rower. Po jego wydaniu z serwisu otrzymałem odpowiedź, że wszystko jest ok. Teraz do sedna. Jak jadę i mam wrzucone biegi 1 przód i tył od 1-7 to napęd pracuje bardzo cicho więc na przedniej przerzutce jak mam 1 bieg to do 7 biegu z tyłu napęd pracuje idealnie cicho głośniej zaczyna od 8 biegu (ale wynika to zapewne z ułożenia się już łańcucha pod większym kątem). Z tego co mi wiadomo to powinno się jeździć na 1 biegu przód 1-5 tył oraz od 6-10 tył na biegu 2 przód. Natomiast w moim napędzie przy wrzuceniu na 2 bieg przedniej przerzutki napęd głośno pracuje w zakresie od 5-8 (nie wspominam już o 3-4 ale na tych chybaa nie powinno się jeździć w tym zakresie (9-10 pracuje już bardzo cicho). Pytanie moje czy tak powinno być ? 2 bieg z przodu tylko dla biegów 9-10 z tyłu ? Sorki z mój opis sytuacji, ale zaczynam przygodę z rowerami i statam się to wyjaśnić w prosty sposób. Zawsze miałem napęd 3x8 i nie miałem podobnych problemów z głośnym napędem. Chciałbym również dodać iż napęd mam bardzo czysty. Możliwe że czegoś nie wiem o napędach 2x10 ;/ specyfikacja roweru :https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1-disc Pozdrawiam, Marcin
leefty Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Opublikowano 23 Lipca 2020 Postaram się filmik wrzucić natomiast jeżeli chodzi o dźwięk głośnej pracy to jest taki jakby jechać na biegu najniższym z przodu oraz najwyższym z tyłu. ps : udało mi się znaleźć ten dźwięk, filmik poniżej minuta 4:30 :https://youtu.be/Tkjl7DxSks8?t=270
Fimala Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 Godzinę temu, leefty napisał: Postaram się filmik wrzucić natomiast jeżeli chodzi o dźwięk głośnej pracy to jest taki jakby jechać na biegu najniższym z przodu oraz najwyższym z tyłu. ps : udało mi się znaleźć ten dźwięk, filmik poniżej minuta 4:30 :https://youtu.be/Tkjl7DxSks8?t=270 Szczerze mówiąc nic nie słysze przy 4:30. Nagraj lepiej jak u ciebie to wygląda bo na tym od szajbajka to najgłosniej slychać trenażer.
Robinek09 Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 (edytowane) Witam serdecznie, sorki że podpinam się do tematu , ale mam dokładnie ten sam rower i ten sam problem , z tą różnicą że mój zaczął hałasować po przebiegu 500 km. Odgłos jest bardzo podobny do takiego , jak generuje rozciągnięty łańcuch podczas obciążenia, ja swój wymieniłem na Shimano HG95, problem pozostał. Osobiście rozważam wymianę korby, bo jak zobaczyłem że wewnętrzne koło zębate jest przykręcone na wkręty to już nie mam więcej pytań co do jakości ww korby (model CKM 7700). Pytanie, czy obrałem dobrą drogę ??? Edytowane 24 Lipca 2020 przez Robinek09 zdjęcia
leefty Opublikowano 24 Lipca 2020 Autor Opublikowano 24 Lipca 2020 No w tym modelu korba faktycznie nie pasuje do całości z jaką wypuścili model Roam 1 czyli Deore. Dali tutaj korbę FSA V-Drive, 44/32T. Dzisiaj zdjąłem wózek tylnej przerzutki i nasmarowałem oba kółka wózka, jutro będę testował czy to to było przyczyną. Bez obciążenia w domu ciężko mi było ocenić ten dźwięk który opisałem w temacie.
Robinek09 Opublikowano 24 Lipca 2020 Opublikowano 24 Lipca 2020 (edytowane) 18 minut temu, leefty napisał: No w tym modelu korba faktycznie nie pasuje do całości z jaką wypuścili model Roam 1 czyli Deore. Dali tutaj korbę FSA V-Drive, 44/32T. Dzisiaj zdjąłem wózek tylnej przerzutki i nasmarowałem oba kółka wózka, jutro będę testował czy to to było przyczyną. Bez obciążenia w domu ciężko mi było ocenić ten dźwięk który opisałem w temacie. Oby Tobie pomogło, Mi niestety nie, Nie pomogła wymiana łańcucha, ani czyszczenie i smarowanie przerzutki Edytowane 24 Lipca 2020 przez Robinek09
leefty Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Niestety, po porannych testach pomimo nasmarowania kółek wózka dalej ten sam problem ;/ może faktycznie to problem z korbą. Dźwięk jest identyczny jakby jechać na skrajnych biegach - taka wyraźna praca łańcucha - ciężko to nawet nagrać podczas jazdy. Edytowane 25 Lipca 2020 przez leefty
Rowerowa Szajba Opublikowano 25 Lipca 2020 Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Witam, zapytam z ciekawości. Czy to sa nowe napedy? A wogole ktoś z was regulował napęd po przejechaniu km po ktorych zaczął głośniej działać? Zawsze jest tak że nowa linka po przejechaniu ilus km naciąga się i trzeba powtórzyć operację regulacji przerzutek, to samo było i u mnie. Mam 2 blaty z przodu i po przejechaniu ok 300 km podczas jazdy i wyrzuceniu na duzy blat zaczynał łańcuch dziwnie działać na przełożeniach 8/9/10. Mala korekta przerzutek i wszystko od tej pory działa już ok. Edytowane 25 Lipca 2020 przez Rowerowa Szajba
leefty Opublikowano 25 Lipca 2020 Autor Opublikowano 25 Lipca 2020 2 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał: Witam, zapytam z ciekawości. Czy to sa nowe napedy? A wogole ktoś z was regulował napęd po przejechaniu km po ktorych zaczął głośniej działać? Zawsze jest tak że nowa linka po przejechaniu ilus km naciąga się i trzeba powtórzyć operację regulacji przerzutek, to samo było i u mnie. Mam 2 blaty z przodu i po przejechaniu ok 300 km podczas jazdy i wyrzuceniu na duzy blat zaczynał łańcuch dziwnie działać na przełożeniach 8/9/10. Mala korekta przerzutek i wszystko od tej pory działa już ok. Tak, rowery są nowe. Nie robiłem regulacji, faktycznie to może być to... nie zwróciłem na to uwagi ponieważ biegi dobrze wchodzą i dobrze się zrzucają, ale faktycznie brzmi to jak leciutko rozregulowany napęd o te pół lub jedno obkręcenie śrubką. Wrócę do domu i od razu na serwisówkę wrzucam rower i popatrzę dzięki za podpowiedź. Dam znać.
leefty Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) Niestety, po ponownej regulacji od zera przerzutek dalej to samo. Dźwięki pracy łańcucha (nietypowe jakby źle wyregulowana przerzutka lub problem z piastą lub kasety i łańcucha) w okolicach kasety i piasty (cicha, nieczysta praca łańcucha)... kończą się pomysły - chyba trzeba będzie z tym żyć W dniu 24.07.2020 o 20:32, Robinek09 napisał: Oby Tobie pomogło, Mi niestety nie, Nie pomogła wymiana łańcucha, ani czyszczenie i smarowanie przerzutki Czytałem na forum, że to może być też wina płynności działania linki (u mnie założona jest osłona widelca, która przechodzi przez pancerz linki). Spróbuję zdjąć osłonę oraz jeszcze raz wyregulować wszystko ze sprawdzeniem płynności linki w pancerzu. Czy w nowym rowerze faktycznie może być tyle niewiadomych.... Edytowane 27 Lipca 2020 przez leefty dodanie myśli :)
leefty Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Opublikowano 27 Lipca 2020 Poniżej zamieszczam filmiki jakie udało mi się nagrać z opisywanym dźwiękiem. https://www.youtube.com/watch?v=bv1PDhk1-UI&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=veN6mWryYYM&feature=youtu.be macie jakies pomysły jeszcze ?
Yan Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 Nowy rower jak wyjedzie z "salonu" ma upaćkany łańcuch smarem i jest to raczej jakieś stałe smarowidło niż oliwka. Plus tego jest dobre smarowanie i cichsza praca napędu minusem że powoduje zbieranie brudu na całym napędzie. Z mojego punktu widzenia to nic złego się nie dzieje po prostu ten napęd tak ma. Głośność to tak naprawdę połączenie bardzo wielu czynników takich jak bębenek, kaseta czy łańcuch. Raczej w tym całym równaniu nie ma dużego wpływu korba. Mam dwa napędy 1x11 z różnymi bębenkami, kasetami i łańcuchami. Dźwięki które dochodzą z tyłu są różne na niekorzyść nowego napędu. Nowa kaset SLX wydaje pusty metaliczny odgłos który wwierca się w głowę ale w praktyce podczas jazdy aż tak bardzo nie przeszkadza. W tym roku zakładałem napęd GRX i również walczyłem z podobnymi hałasami. Wynik jest taki że zacząłem to ignorować. Może napęd się dotarł, może jest tak samo głośny ale nie zwracam na to uwagi.
Rekomendowane odpowiedzi