Skocz do zawartości

Zmiana ahead --> tapered inny skok czy ma sens i opłaca się ?

seba8121

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim big nine 100 przyszedł czas na zmianę amorka, do tej pory był amorek ahead, rama jest przystosowana do tapered. Już wyczytałem, że dużo lepsze rozwiązanie, więc na takie się na pewno decyduje.

Pytanie tylko jest takie, czy jak będę zamawiał (używany amorek) to sugerować się długością sterowki z ahead czy przy innych sterach będzie ona inna do tapered ?

Mam do kupienia za 500zł rock shox judy silver air qr15 29 120mm. Czy warto za takie pieniądze go wziąść ? Jeżdżę amatorsko po lasach i bezdrożach. Czy da się do niego dokupić samą manetke z mechanizmem czy razem z tłumikiem ?

Ostatnie pytanie to do tej pory miałem zwykłego olejaka 100mm. Jestem wysoki, rama xl ale i tak moja pozycja jest dość mocno leżąca. Czy jak wloze amorek 120mm będzie bardzo duża różnica ? Wyjdzie na lepsze czy będzie gorzej ? 

Opublikowano

1. Ahead to typ montażu sterów, mostka itd. a nie średnica rury sterowej. 

2. Co do skoku...

Opublikowano

Judy silver to 500 wart nowy. Manetka pociąga za sobą wymianę "tłumika".

Opublikowano

Chodziło mi właśnie, że jak będą inne łożyska, to czy długie rury zostanie ta sama, czy nie musi być np dłuższa. 

Mógłbyś podesłać jakiegoś linka z judy nowym za 500zl ? Bo wszystko co znalazłem powyżej 1k jest.