Jan 13 Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Jest to mój pierwszy wpis, więc witam wszystkim na forum.😃 Od kilku lat jeżdżę na rowerze crosowym, podobało mi się że wydawał mi się rowerem uniwersalnym do każdego podłoża, choć jasna sprawa, że w poważnym terenie nie dawało się tego porównywać z mtb, zaś na asfalcie z rowerem szosowy. Problem się zaczął gdy zacząłem wymagać od siebie trochę dłuższych dystansów, ponad 50 km... Zacząłem się rozglądać za czymś szybszym i wygodniejszym przy dłuższych trasach, a z racji tego, że lubię zjechać z asfaltu w lasy to zacząłem się rozglądać za jakimś rozsądnym rowerem gravelowym. Przeglądam ostatnio internet i odkładam pieniądze...I oto moje pytanie: co sądzicie na temat marki torpado i oferowanego przez nich modelu: TORPADO Zenith Apex 11V. Włoska firma, z tradycjami, wyposażenie wydaje się całkiem spoko i to w dodatku na karbonowej ramie.Odstrasza mnie niestety brak solidnej dystrybucji w naszym kraju i fakt, że rower ten kupuje się w popularnej sieciówce marketowej. Czytałem dosyć dobre opinie o rowerach mtb tej marki, natomiast o grawelu zenith nic internetach nie widzę. Czy znacie kogoś kto ma ten model, czy ta karbonowa rama nie jest jakąś tandetą przypominająca karton, czy nie lepiej będzie za podobna cenę kupić np. solidnego CANYON GRAIL AL 6.0 na ramie aluminiowej? Proszę o poradę, bo faktem jest, że cenowo ten rower jest okazją, ale jednak wydanie siedmiu tysięcy to dla mnie poważna decyzja. https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-szosowe/rower-torpado-zenith-apex-11v-m21-szary#topVariants
sir_xarn Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Cześć, też się zastanawiałem nad tym modelem. Z tego, co wyczytałem w internetach, ramy są ok (ten sam producent co dla Fondriest i paru innych włoskich marek raczej nieznanych u nas). Cenowo jest też ok, ale szału nie ma wielkiego - zwróć uwagę, że jest na Apexie (czyli najniższa półka SRAMA, jednak nadal dobra). Rower jest ciężki, bo w rozmiarze M warzy 9,45 kg (udało mi się dopytać producenta). Zapewne wynika to z dosyć ciężkich kół i wszystkich "drobnych pierdółek" których nie odchudzano. Nasz Romet ma podobny model, nieco droższy ale już na kołach DT Swiss Spline (chyba podobne montuje własnie canyon) i wazy 9 kg. A do Decathlonów mają wchodzić teraz rowery na pełnym GRX 1x11 w wadze 8,5 kg, to już Torpado Zenith nie robi się taką okazją.
Jan 13 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy jednoblatowy grx jest tak dużą różnicą w porównaniu do do tego apexa? Fakt, te koła szału nie robią, orientujesz się może czy te obręcze można przerobić do sytemu bezdętkowego? Co do decatlonu to poczekam i zobaczę bo jeśli miałbym dokonać zakupu to w przyszłorocznych promocjach. dzięki za odpowiedź. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Jan 13
Rekomendowane odpowiedzi