TomekS Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Hej, kilka dni temu kupiłem rower (eBike), który jeździ bardzo dobrze, natomiast niesamowicie irytują mnie dźwięki, jakie dochodzą z tylnej piasty Shimano SLX. Czy ktoś też doświadcza podobnych problemów? Czy jest to normalne w tym sprzęcie? https://photos.app.goo.gl/PQwzdXHpXzYuntST6 https://photos.app.goo.gl/YiFoQFhnSvYhFa8x9
Gość Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Trzeba zajrzeć do zapadek ot cała filozofia.
PiotrekGT Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 Ten cały nowey system cichy... Jeździłem na nowiutkim giancie w sklepie i to samo, poniżej wyjaśnienie zasady działania. Byc może powodem (tak domniemam) jest to, że perścienie nie zawsze się dobrze od siebie oddalają i słychać jak ocierają o siebie. 1
TomekS Opublikowano 23 Lipca 2020 Autor Opublikowano 23 Lipca 2020 @PrzeLuka a możesz naświetlić temat nieco bardziej? Patrzyłem na tą piastę jakieś 3 minuty i nadal cyka A tak poważnie to bardziej chciałem dowiedzieć się czy te piasty po prostu tak mają. Ludzie generalnie na to narzekają i niby nie jest to wielki problem (inne piasty cykają stale, te "bezszelestne" tylko czasem), ale wiem, że ja się do tego nie przyzwyczaję.
TomekS Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Opublikowano 26 Lipca 2020 Gdyby ktoś jeszcze zastanawiał się nad tym czy tak powinno to działać, to wydaje się, że jednak tak. Znajomy ma prawie identyczne koła i zachowuje się to dokładnie tak samo, czyli cicho jest prawie cały czas z wyjątkiem szelestów, które pojawiają się co kilkanaście sekund. Mi się to nie podoba, natomiast prawda jest taka, że jadąc koło kogoś z innymi piastami (np. DT Swiss) i tak nie będziemy tego słyszeć, bo zagłuszy nas dźwięk piast bez Scylence'a. Na pytanie o to czy tak powinno to brzmieć producent odpowiedział następująco: Cytat Tak, to jest normalne zachowanie tego mechanizmu zapadkowego. Wynika to z konstrukcji bębenka i zastosowanej technologii: w momencie zmniejszania obrotów koła system ponownie się zazębia i nie oznacza to nic złego, nie jest to wada tej piasty.
_Qba_ Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Mam tegorocznego SLX i działa jak piszesz od nowego. Niestety taki urok 1
Piotr1982 Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Mam to samo w Unibike Flite.
Rekomendowane odpowiedzi