Skocz do zawartości

Kompatybilność systemu Tektro i Shimano (przewody hamulcowe)

nms007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę wymienić moje obecne hamulce (Tektro auriga) na coś lepszego z grupy Shimano - najpewniej Deorki (M6000/M6100 lub jakiś SLX'y). 

I teraz pytane, czy przewody hamulcowe z w.w będą pasować do Shimano, czy trzeba wymienić na dedykowane? A może wystarczy tylko podmiana oliwki i wkładu? 

Będę wdzięczny za info, bo nie ukrywam, że chciałbym sobie to ogarnąć samodzielnie, a że w temacie roweru jestem od niedawna, to nie znam jeszcze wielu standardów i norm tutaj obowiązujących 🙄

Opublikowano

Możesz nawet zostawić oliwke od tektro, ja tak miałem z zaciskiem m615 i było dobrze

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, nms007 napisał:

Chcę wymienić

Będą pasowały. 

Co chcesz wymienić? Klamki,czy zaciski?

Opublikowano

Chcę zarówno klamki jak i zaciski. Do tego druga tarcza 180 (albo 202 + 180 - tu się jeszcze zastanawiam czy aż tyle potrzebuję), bo obecnie mam 180+160

Opublikowano

Za same klamki i zaciski zwykle zapłacisz więcej niż za całe hamulce (tzn. z przewodem).

Opublikowano

@vdcmike tak, wiem. Ale nie chodzi mi o oszczędności, tylko kwestie praktyczne, bo chciałem uniknąć przeciągania nowych przewodów przez ramę. Ale jeśli zdecyduję się na SLX, to tak czy inaczej tego nie uniknę, bo widzę, że tylny zacisk ma inny typ mocowania przewodu ;) 

Opublikowano

Wszystko powyżej deore M6000 ma już banjo. Niby można próbować kupić samą końcówkę banjo, ale mi się nie udało jej podłączyć szczelnie i zmarnowałem tylko czas.

Przeciąganie przewodu to chyba też nie Rocket Sience.