Skocz do zawartości

Osprzęt Shimano 105 22 przełożenia, czy ultegra 20 przełożeń?

Filipeu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój kolega ma zamiar kupić rower i ma do wyboru karbonowego na osprzęcie ultegry z 20 przełożeniami, oraz mojego unibike'a którego mu poleciłem z 20 przełożeniami na 105, który z rowerów będzie lepiej się sprawować do ścigania ważący 7,70 kg na karbonie ultegra z 20 czy 9,30 kg na aluminium z osprzetem 105 z 22 przelozeniami :D

Jak dla mnie za mało danych. :) Dużo zależy od kolarza i od tras, po których jeździ. Nie podałeś też jakie to przełożenia. Jakie korby i jakie kasety?

Po Śląsku jeździłem szosą alu z korbą 53/36 i kasetą 12/25. (2-8). Po przeprowadzce do Małopolski okazało się, że z takim osprzętem nie wyrabiam w górach i kupiłem karbonową szosę z osprzętem 105. Korba 50/34, kaseta 11/32 (2-11). Na południe od Krakowa idealnie dla mnie. Jeżdżąc na północ od Krakowa, gdzie jest już płasko wolałbym większą korbę i kasetę do max 25.

Klamkomanetki: SHIMANO ULTEGRA 6700 10s.

Przerzutka tył: SHIMANO ULTEGRA 6700 10s.

Przerzutka przód: SHIMANO 6700 10s.

Szczęki: SHIMANO 6700 10s.

Korba: SHIMANO ULTEGRA 6700 53/39, 172,5mm.

A druga propozycja. 

MECHANIZM KORBOWYSHIMANO 105 5800 / 50/34T / ZINTEGROWANA OŚ BBR60

SUPORT-

PRZERZUTKA PRZEDNIASHIMANO 105 5800-B

PRZERZUTKA TYLNASHIMANO 105 5800-GS

DŹWIGNIE PRZERZUTEKSHIMANO 105 5800

WIELOTRYBSHIMANO 105 5800 / 11-32T

Kolega jeździ ze mną po pagórkowatych terenach, ale mamy w planach jazdę po górach, alpy itp. Dlatego nie wiem. 

Korba 53/39 na góry to trochę za dużo dla mnie. Jak już napisałem dla mnie 50/34 + 11/32 to bardzo dobre zestawienie na góry, ale jeśli kolega czuje się na siłach to czemu by nie miał jeździć z cięższymi przełożeniami? :)

Zawsze chyba można poszukać czegoś innego.

Czyli jak chce się pościgać po górach, to proponować mu takiego samego unibike jak mam ja, z osprzętem 105, czy rower z osprzętem ultegry? Na czym będzie mu łatwiej,

A dlaczego ma kupować taki sam rower jaki masz Ty? :) Niech przejdzie się po sklepach i przymierzy się do różnych rowerów, bo rowery mają różne geometrie i to co pasuje Tobie może nie pasować Twojemu koledze.

50/34-11/32 to bardzo dobre rozwiązanie dla amatorów na góry ze stromymi podjazdami.
Jeśli wcześniej nie jeździł na szosie to niech rozejrzy się za czymś z kategorii Endurance.
Są też sklepy, które mają w ofercie wstępny bike fitting.
Co do samej grupy to 105 jest bardzo dobrą grupą.

Człowieniu, ale gadasz głupoty. Kolega kupuję tydzień po mnie rower kiedy doradzałem się na forum i ma taki sam budżet. Znalazł używkę w cenie na takiej ultegrze i chce się dowiedzieć czy lepiej kupić taki sam rower jak ja czy używkę na ultegrze...Tyle. :D

I pytam się czy zaawansowanemu amatorowi, będzie aż taką różnicę to odgrywać.. Bo przede wszystkim rower ma się podobać wizualnie. 

Nie uważam, żebym pisał głupoty, ale skoro tak uważasz, to pozwolę sobie nie kontynuować tej dyskusji. Szkoda mojego czasu na wypisywanie głupot i Twojego na słuchanie rad dawanych przez głupka.