Skocz do zawartości

Opony MTB jakie wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę do Was ponieważ potrzebuję porady związanej z oponami do MTB, posiadam rower Trail na 29" kołach na których obecnie mam opony WTB Ranger 2.25 WTB Ranger

Opony te były założone przy zakupie roweru - nie powiem jeździło się na nich nawet dobrze, te na których rower był sprzedany wytrzymały znacznie więcej ponieważ tylną oponę wymieniłem po 2 tyś km natomiast obecnie mam przejechane około 1500 i opona już nie trzyma tak jak powinna a jeśli na trasie jest choć trochę mokro, jest błoto to nie ma nad nią żadnej kontroli - koło się ześlizguje na boki oraz nie da się pedałować ponieważ cały czas się ślizga. A ten rok jest wyjątkowo obfity w takie warunki. 

pomyślałem że czas pomyśleć o zmianie opon i teraz nie wiem na jakie się zdecydować, WTB nie są tanimi oponami, stąd przyszła myśl aby zmienić na inne i mam dwa typy:

1. MAXXIS Ikon
2. Schwalbe Racing Ralph i Ray

lub pozostać prze WTB -  Renger.

Teraz coś więcej o jeżdżeniu (95% Podkarpacie):

10% - dojazdy do lasu i czasami wycieczki asfaltem,

90% - leśne drużki, ubita ziemia, luźna ściółka, kamieniste drogi leśne.

teraz dochodzą jeszcze mokre i grząskie ścieżki...

Jeśli macie jakieś inne opony godne polecenia to chętnie się im przyjrzę - rozważę ewentualna zmianę, chciał bym aby opony dobrze trzymały, nie zużywały się tak szybko ;) oraz były dość lekkie :)

Pozdrawiam.  

Opublikowano

Dużo jest materiałów na temat opon. Dwie pierwsze pozycje to raczej do ścigania i w łatwiejszy teren. Na mokrej nawierzchni są takie sobie. Ze swojego doświadczenia mogę zasugerować Continental X-king, Maxxis Aspen. To są bardziej uniwersalne opony. 

Opublikowano
11 godzin temu, Pawci_o napisał:

10% - dojazdy do lasu i czasami wycieczki asfaltem,
90% - leśne drużki, ubita ziemia, luźna ściółka, kamieniste drogi leśne.

Głównie jeżdżę w podobnych okolicznościach przyrody. U mnie bardzo dobrze spisują się Schwalbe Racing Ralph i Ray. 

Opublikowano
13 godzin temu, eathan napisał:

Głównie jeżdżę w podobnych okolicznościach przyrody. U mnie bardzo dobrze spisują się Schwalbe Racing Ralph i Ray. 

dzięki, a jak z wytrzymałością takich opon - ile na nich jeździsz, jaki jest stan bieżnika? jeździsz na mleku ? na jakim ciśnieniu ?

ja jeżdżę z mlekiem i z tyłu pompuję 31 psi a z przodu 25 psi.

Opublikowano

Jeżdżę bez mleka. Opony mają 2525 km przebiegu i nic im nie dolega. W załączniku masz fotki robione jakieś 150-200 km temu. 

IMG_20200625_190659.jpg IMG_20200625_190752.jpg
Opublikowano

Ikony odpuść. To fajna szybka opona ale w zakrętach już nie tak fajnie no i na podjazdach potrafi stracić przyczepność. Lepiej spisuje się cst camber.

W dniu 18.07.2020 o 21:44, Pawci_o napisał:

Schwalbe Racing Ralph

Z lektury na 29er.pl wychodzi, że pierwsze serie były ok pod względem przebijalności a później równia pochyła. No i zyskały przydomek Dancing Ralph.

A że również stoję przed podobnym wyborem to podepnę się pod temat bo zastanawiam się nad cst Stayer lub Patrol szczególnie jako napędowa by nie ślizgała się tak na powalonych drzewach i kamieniach. I tym razem chcę zalać mlekiem.

Opublikowano

Szukałem i czytałem różne opinie w internecie, oraz rozmawiałem ze znajomymi z okolicy i okazuje się że Schwable w moich okolicach słabo się sprawuje - podjazdy na których moja opona ślizgała się ale udawało mi się podjechać Schwable nie dawała rady, dodatkowo była nadsterowna na śliskich i błotnistych zjazdach  co w przypadku WTB Ranger nie miało miejsca.
wydaje się że chyba zakupię WTB Ranger 29" 2.25 nowe :)

Ten cst Stayer ma bardzo żadko porozmieszczane klocki - wydaje się że nie będzie za rewelacyjny... Patrol  wygląda już lepiej :)

Opublikowano

Ja do swojego Trance 2 właśnie składam nowe koła i zamówiłem Wolfpacka oponki, na przód Trail 29x2,25" na tyły Cross 29x2,25" i zobaczymy jak się będzie spisywać... mam seryjnie bardzo polecane Miniony DHF i DHR i sam jestem ciekawy porównania.  

Opublikowano
2 godziny temu, Pawci_o napisał:

Ten cst Stayer ma bardzo żadko porozmieszczane klocki - wydaje się że nie będzie za rewelacyjny

No właśnie rzadkie i wystające klocki lepiej trzymają się luźnego terenu niż gęściej upakowane w takim patrolu.  Patrol wygląda na szybką oponę XC pokroju Racing Ralpha albo Continental Cross Kinga

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

nadszedł ten dzień - tylna opona wyzionęła ducha i dziś muszę kupić nowe opony, 
zastanawiam sie nad: CONTINENTAL Cross King 

========================================================================
Kupiłem Continetal Cross King 29" 2.2
opony założone, zalane mlekiem z ciśnieniem z przodu 25 psi z tyłu 35 psi napompowane
są zauważalnie węższe od WTB Renger 2,25 i mają całkowicie inny układ bieżnika. 
dodam informacje po kliku jazdach..

117114149_707042533478062_503043057885939475_n.jpg 117223779_790801631458649_8124500520006647714_n.jpg 117160701_744439732986964_3904154241246146226_n.jpg 117163420_332762674561688_7542565877030652341_n.jpg 117167853_301435771181241_3363310841456185880_n.jpg

Przejechałem na oponach około 200 km i powiem Wam że nie jestem z nich zadowolony.

1- są cichsze na asfalcie ( mają płaski i stosunkowo mało agresywny bieżnik niż WTB Renger)
2- mają 2.2" a nie 2.25"
3- na leśnych zakrętach przednia nie trzyma, koło się ześlizguje, nie jest stabilne ( na ciśnieniu 25 psi jak i na ciśnieniu wyższym około 30-32 psi)

4- na mokrych ścieżkach to już całkiem masakra- ściąga ją w każdą stronę i momentalnie traci przyczepność.

chyba będzie szybka zmiana na:
Wolfpack Race MTB 29x2.25
Wolfpack Speed 29x2.25

a continetale zostawię na przejażdżki z dziećmi :P

Edytowane przez Pawci_o
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Używam Rangerów i mam wrażenie, że to najlepsze opony na jakich do tej pory jeździłem, choć za dużo tego nie było... Dosyć przyczepne a przede wszystkim mega wytrzymałe, tak wytrzymałych opon jeszcze nie miałem. Daj znać jak się mają tel Wolfpacki do Rangeów.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 3.08.2020 o 08:43, Pawci_o napisał:

chyba będzie szybka zmiana na:
Wolfpack Race MTB 29x2.25
Wolfpack Speed 29x2.25

I jak się sprawdzają?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Puszcza Kampinoska, piach, korzenie, czasem mokra ziemia.

Co polecacie na przód i na tył? Jeżdżę z dętkami. Mam obecnie Maxxis Ikon 29x2,20

Do jazdy rekreacyjnej, ale dosyć szybkiej.

Opublikowano

Ja mogę polecić continental speed king 2.2. Wybór dość kontrowersyjny, bo to opona ściśle wyspecjalizowana, reklamowana jako wyścigowa, ale zaryzykowałem i dobrze, bo jej potencjał do turystyki rekreacyjnej jest ogromny. Potrzebowałem czegoś, co parę razy do roku założyłbym na rower XC przy okazji wypadów do lasów na Śląsku. Mocno zmieniają charakter roweru w departamencie prędkości, zrywności, oporów toczenia, zaskakująco dobrze pochłaniają drgania. Z wad: w stromym terenie trzymanie boczne jest symboliczne, a na widok kamerdolców ścianki błagają o litość. Ponoć też trudno się ją zamlecza. Nie wiem jak wygląda Kampinos, ale jeśli to po prostu płaski las na piaszczystej glebie, to polecam

• Lubię to! 2
Opublikowano
18 minut temu, buchtowisko napisał:

Nie wiem jak wygląda Kampinos, ale jeśli to po prostu płaski las na piaszczystej glebie, to polecam

Piasek, wydmy śródlądowe. Nie góry, ale trzeba mięć formę. Wiele ścieżek naszpikowanych jest korzeniami. Czasem drogi pokryte są dosyć sporymi kamieniami, sypią ich rok rocznie. 

Opublikowano

Powiem tak, jeśli po trasach na których chcesz jeździć śmigają gravelowcy i trekkingowcy, to opona się nada, bez problemu zostawisz ich w tyle :) Gorzej jeśli latają tam tylko na mtb, wtedy może warto zainteresować się oponą z bardziej konserwatywnym bieżnikiem, bo speed kingi to jednak specyficzne gumy są.

Opublikowano

Continentale sie ślizgają na mokrym, a w błocie to już w ogóle. Nie rozumiem fenomenu tej firmy, może sie nie znam, bo dużo ludzi poleca te oponki (ale jeżdzę ponad  25 lat na mtb, miałem i jezdziłem na Conti jeszcze w czasach 26", ale nie lubie, jak mi opona przestaje nagle trzymać, choćby na głupich koleinach w płaskim lesie - no ale toczą sie z małymi oporami, to fakt, tylko co z tego).

Z nowych opon, przetestowanych przeze mnie czy znajomych na singlach, w górach i w lasach nieco podobnych do Kampinosu mogę polecić: Maxxis Ardent 2.25, Vittoria Barzo 2.25 (te mam obecnie i zostaną na dłużej), Vittoria Mezcal (raczej tylko na tył). 

I zastanów się nad zamleczeniem kół, bo jest serio spora różnica w jezdzie na niższym ciśnieniu (nie darmo 1enduro pisał, że koła 29" / droppery / mleko w oponach to milowe kroki w mtb:) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, serbi napisał:

mogę polecić: Maxxis Ardent 2.25, Vittoria Barzo 2.25

Dzięki, zakupiłem Vittoria Barzo G2.0 29x2.25 TNT

Podzielę się wrażeniem.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj pierwszy raz przejechałem kółko 16 km po Kampinoskiej Puszczy na Barzo. W porównaniu z Maxxis Ikon jest lepsza amortyzacja. Bo Ikon mam najtańszy, drut, jednoskładnikowy. Jeśli chodzi o piasek, to miałem wrażenie nieco lepszej stabilności toru, ale nie wiem czy to nie autosugestia. Co na pewno jest na plus – Barzo jest cicha, bo Ikon wyją bardzo głośno. W sumie powiedziałbym że to są opony porównywalne, dobrej klasy. Zobaczymy jak będzie z trwałością.

Na razie zostawiłem dętkę, bo nie mam doświadczenia w przygotowywaniu opony, obręczy, nie mam wentyli. Może w deszczowe dni tym się zajmę.

Opublikowano

Podpinam się. Moja Hutchinson Cobra 27,5 x 2,1 z tyłu dokonała żywota. Szukam  w miarę uniwersalnej opony, która będzie używana do szybkiej jazdy ale raczej w lżejszym terenie (piach, korzenie, twarde leśne ścieżki, rzadko kamienie, sporadycznie trudne górskie trasy) ale z dużymi przeciążeniami, bo jeżdżę bikejoring. Chciałabym dużej przyczepności i stabilności toru, to w sumie najbardziej pożądane cechy. Cobra mi się sprawdzała do tej pory, ale chciałabym też przetestować coś nowego.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. jest ktoś na tym  forum, żyje tu ktoś? Jeśli tak to fajnie bo mam  pytanie odnośnie rozmiarów opony.
Mam  rower górski z kołami  i oponami o rozmiarze 26 x2,10 i są to szerokie opony. Już parę razy kupiłem  opony Miszlena o tym rozmiarze przez neta i przychodziły takie jak chciałem, a teraz poszedłem do sklepu i kupując taką samą oponę jak wyżej wymienioną tylko innej nazwy o tym samym rozmiarze 26 x2,10   i na oponie ten rozmiar jest zaznaczony to, gdy już ją założyłem na koło to jest różnica, bo opona ze sklepu z tym samym rozmiarem jest węższa niż kupiona przez internet. Czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć o co chodzi z tym rozmiarem odnośnie opony. Dlaczego rozmiar taki jak chcę kupując w sklepie jest węższa niż ta zakupiona przez  internet, to tam jest taka opona szeroka jak chcę. Ma ktoś na to odpowiedź?

Opublikowano

Jest to normalne zjawisko, tzn. może nie jest to normalne ale tak jest. Jest to powszechnie znane zjawisko. Po prostu producenci "nie trzymają" wymiarów i opony o teoretycznie takich samych wymiarach od różnych producentów a nawet różne modele od tego samego producenta mają różne wymiary. Nawet ta sama opona założona na obręcze o różnych szerokościach wewnętrznych będzie miała różną szerokość 

Opublikowano

Jest to normalne zjawisko, tzn. może nie jest to normalne ale tak jest. Jest to powszechnie znane zjawisko. Po prostu producenci "nie trzymają" wymiarów i opony o teoretycznie takich samych wymiarach od różnych producentów a nawet różne modele od tego samego producenta mają różne wymiary. Nawet ta sama opona założona na obręcze o różnych szerokościach wewnętrznych będzie miała różną szerokość 

Opublikowano

Schwalbe Racing Ralph i Ray - lubię te opony. W lekkim terenie są szybkie, przewidywalne. W trudnym terenie, mokrym, błotnistym - wyczuwalnie słaba trakcja. Po kilku kompletach tych opon mam też wniosek, że Ralph jest wytrzymały przez pierwsze pół roku. Potem łapie przebicia, jak głupi. Gdyby nie mleko, to bym poszedł z torbami. Łatwo się zakładają i zamleczają.

Wolfpack Race + Speed - fajne opony, ale wytrzymałość na zużycie znacznie słabsza niż u Ralph & Ray. W terenie zachowują się trochę lepiej od Schwalbe, ale to nie jest jakaś przepaść. Z przebiciami lepiej, ale dwa razy był problem z uszczelnieniem przebicia. Za tę kasę oczekiwałem wyczuwalnie lepszych opon od Ralph i Ray, a tak niestety nie jest. Po prostu to nie są dla mnie opony lepsze od Ralph i Ray. 

I dlatego zostaję przy Ralph i Ray. Mimo, że nie są idealne, dla mnie są bezobsługowe - zalewam mlekiem i jeżdżę.