Skocz do zawartości

3x8 a 3x9

Misterrajt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy przerzutka przednia 3x9 obsłuży moja kasetę 8 rzędową ? Różnie piszą , a ciężko teraz dostać nową przednią trochę lepszą i przystosowaną do napędu 3x8.

Łańcuch do 3x9 jest węższy od tego do 3x8...

Opublikowano

Zwykle przednia przerzutka obsługuje blaty korby, ale kto wie - jak dobrze naciągniesz to może i wodzik przerzuci łańcuch na tylnych zębatkach ;)

Oczywiscie, żart.

Nie powinno być problemów :)

Opublikowano

Obsłuży. Ja mam przednią przerzutkę do 9 rzędów, a napęd 3x8 i śmiga.

Opublikowano

Jeśli pytasz czy łańcuch 9 rzędowy ogarnie 8 rzędów to tak. Jednak po co przepłącać ?

Opublikowano

przerzutka tylna 9 rzędową obsłuży kaset 8 rzędową czy nawet wolnobieg 7 rzędowy, konstrukcja przerzutki 7,8,9 rzędowej jest ta sama i mogą być stosowane na przemiennie, było już o tym na forum jak mnie pamięć nie myli.

Opublikowano
3 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Jeśli pytasz czy łańcuch 9 rzędowy ogarnie 8 rzędów to tak. Jednak po co przepłącać ?

A u mnie był problem. Kupiłam Connexa Black na 9 rzędów, bo mi się szalenie kolor podobał i nie byłam w stanie wyregulować przerzutki tylnej tak, żeby mi wszystkie biegi ładnie wchodziły (albo haczyła 4 i 5 albo 1 i 2). Wróciłam do łańcucha (też Connexa) na 8 rzędów i problem zniknął, jak ręką odjąć - biegi wchodzą jak w masełko. Kaseta 8rz Shimano HG-51, przerzutka tylna i przednia Sram X-7 9rz, korba SLX M660 9rz.

Opublikowano

Connexy, podobnie jak łańcuchy campy są bardzo wybredne ;) Dlatego jeżdżę na KMC ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jestem nowy i jak pisze w złym działalnością to proszę mnie przeniesie... czy jak mam deore xt 3x9 to mogę z tylu dać kasetę 10s i do tego przeżótke tak aby obsłóżyła łączna pojemność maksymalna 3x10 ?

Opublikowano

Będzie potrzebna jeszcze do tego manetka 10s

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 7.07.2017 o 19:23, Sziva napisał:

A u mnie był problem. Kupiłam Connexa Black na 9 rzędów, bo mi się szalenie kolor podobał i nie byłam w stanie wyregulować przerzutki tylnej tak, żeby mi wszystkie biegi ładnie wchodziły (albo haczyła 4 i 5 albo 1 i 2). Wróciłam do łańcucha (też Connexa) na 8 rzędów i problem zniknął, jak ręką odjąć - biegi wchodzą jak w masełko. Kaseta 8rz Shimano HG-51, przerzutka tylna i przednia Sram X-7 9rz, korba SLX M660 9rz.

Czy ta przednia przerzutka Sram X-7 https://allegro.pl/oferta/nowa-przednia-sram-x7-low-clamp-8395761416  będzie obsługiwać korbę 8rz. Shimano 42/32/22 i kasetę 8rz.przerzutka tylna Shimano Deore?

Opublikowano
W dniu 7.07.2017 o 19:23, Sziva napisał:

Podobno nie ma głupich pytań😉.Kupiłem przednią przerzutkę Sram X7(nowa)...i teraz mam dwa pytania.Jak wyciągnąć tą białą kostkę,oraz którędy  puścić linkę naciągu?

Opublikowano

Plastik wyjąłem.Linka idzie z tyłu rury podsiodłowej.Czy przednia manetka Shimano obsłuży Sram X7?

Opublikowano

Obsłuży - z przednią przerzutką nie ma takich cyrków, jak z tylną.

Opublikowano
10 godzin temu, Bas napisał:

Linka idzie z tyłu rury podsiodłowej.

Chodzi o to czy idzie górą czy dołem?

Opublikowano
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Chodzi o to czy idzie górą czy dołem?

Ogarnąłem.Dzięki