Skocz do zawartości

SR Suntour NCX D LO 700C - montaż.

Arkadiusz 09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam w swoim trekkingu widelec sr SUNTOUR ale czy olejowy , czy sprężynowy nie pytajcie, bo nie umiem tego rozszyfrować.Nie powietrzny. Ma napewno sterowanie blokadą na kierownicy i z pewnością jest zablokowany na stałe w pozycji blokady.

Chcę go wymienić na sr SUNTOUR NCX D LO 700C.

Koła 28'' tylko w sklepie internetowym widzę dwa rodzaje i wg opisu chyba chodzi o sposób montażu w ramie. Jak to rozpoznać jaki jest u mnie i czym się różnią?

Pozdrawiam Arek

P.S.

A może ktoś mi podpowie jaki inny założyć do trekkinga na 28" , hamulce tarczowe i powietrzny???? Minimum średnia klasa lub wyżej????

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Ale powiedz jaki to rower bo nie wiemy jaka ma być sterówka

Opublikowano

Rower to B'twin Riverside 700. Trekking z Decathlon. A co nazywamy sterówka? Bo właśnie coś poczytałem o tapered itp no i nie bardzo wiem jak to rozpoznać....

Verstuurd vanaf mijn moto g(6) plus met Tapatalk

Tak to wygląda, jeżeli foto pomoże...56a137fdd51f5a1638fc1b41bd9e636b.jpgd75c32d92f66ce74131b2d42a8f6eb3c.jpg

No i znalazłem dwa takie i nie mam pojęcia, który będzie pasował...
https://hollandbikeshop.com/nl-be/merk-fietsonderdelen/suntour-fietsonderdelen/suntour-voorvork/suntour-28-trekking-voorvork/sr-suntour-ncx-d-lo-700c-voorvork-28-inch-1-1-8-63mm-zwart-491933/

https://hollandbikeshop.com/nl-be/merk-fietsonderdelen/suntour-fietsonderdelen/suntour-voorvork/suntour-28-trekking-voorvork/sr-suntour-ncx-d-lo-700c-voorvork-28-inch-1-1-8-63mm-zwart-491935/
Z opisu wynika różnica w jakimś gwincie... jeden ma 55mm / L180mm
A drugi A-head 255mm....

Opublikowano

Potrzebujesz widelca z rurą sterową 1 1/8" A-head, 255mm to jej długość ale tym sie nie przejmuj bo to zawsze się przycina do odpowiedniej długości, byle nie była za którka (w nowym widelcu to niemozliwe, trzeba uważać przy używkach)

Opublikowano

Super dziękuję.. a czy powiesz mi czy warto powietrzny i jaki mógłbym założyć, i jak często trzeba taki widelec dopompowywac? Regulowany byłby najlepszym rozwiązaniem gdyż na codzien jeżdżę bez obciążenia kierownicy a na wypady dochodzi+-7kg psa z koszykiem i bywa , że odbijałem do końca widelcem, a i nie wykluczam, że to go zamordowało :)...

Opublikowano

No w takim zastosowaniu najlepiej powieyrzny, może byc ten co proponowałeś Suntour NCX w wersji powietrznej "air"

Opublikowano

I powiedz, że ten będzie pasował,a będę wdzięczny niezmiernie....
https://www.bikeinn.com/fiets/sr-suntour-sf9-ncx-d-lo-fork-1-1-8-255-mm/136825698/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=6920857&country=bl&gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLPE7Ei3uJIqcTc0IoAsOxEF6XKtp3sIxTJiUAcut8k0nMqN1BbPJIAaAu4OEALw_wcB

Nie , to pomyłka, bo ten nie jest powietrzny....

Ten rzekomo dla Cube ....
https://www.bike-discount.de/en/buy/suntour-ncx-d-lo-air-28-disc-63-958078

Opublikowano

No ok jest, sterówka 1 1/8, mocowanie pod tarcze, tyle cie interesuje

Opublikowano

Paragon lepszy a to, że amor jest oemem dla jakiejś marki nie ma znaczenia

Opublikowano

A czy tapered to oznacza że część, która jest montowana w ramie jest zwężana? I to do mnie nie pasuje? Czy tak?
Czyli ten z linku poniżej nie wejdzie?

https://m.benl.ebay.be/itm/28-Rockshox-Paragon-Gold-RL-Solo-Air-Federgabel-65mm-tapered-schwarz-NEU/174346319714?hash=item2897d9b762:g:Wn8AAOSwPntfCrkq

Już wiem, co to tapered i nie pasuje. Dziękuję:)

PiotrekGT serdecznie dziękuję za pomoc i rady, zamówiłem Paragona , mam nadzieję ,że będę zadowolony. 

Pozdrawiam Arek

Opublikowano
1 godzinę temu, Arkadiusz 09 napisał:

tapered to oznacza że część, która jest montowana w ramie jest zwężana? I to do mnie nie pasuje? Czy tak?

Dokładnie to to oznacza.

1 godzinę temu, Arkadiusz 09 napisał:

Czyli ten z linku poniżej nie wejdzie?

Właśnie ten z linku jest Tapered,więc nie podejdzie 

Opublikowano

Dziękuję bardzo. Właśnie to ogarnąłem. I zamówiłem z linku powyżej gdzie jest jeden wymiar....
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam Arek

Opublikowano

Byłbym wdzięczny za kilka wskazówek jakie łożyska tutaj dobrać,aby służyło to wszystko trochę czasu. Muszę brać pod uwagę rodzaj widelca czyli A-head 1/1,8" i czy coś jeszcze? Czy to się dobiera pod ramę czy też jest to zunifikowane?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Arek

Opublikowano

Pół zintegrowane???b56385039b6b25f8e22dde0a2f2281cb.jpg0474f77663cac03102f56ce1b91f18e7.jpg

Dolne7800343392c822fceef3db474d305f3b.jpg

Opublikowano

Powiem Ci szczerze, że górna miska wygląda na zintegorwane a dolnej w ogóle na tych zdj nie widać więc zrób jeszcze raz w dobrym świetle zdj całej głowki

Opublikowano

Wg mnie są identyczne....czyli byłaby możliwość założenia łożysk zabudowanych? W sensie maszynowych?

Opublikowano

No to jeśli masz zintegrowane to na 99% masz tam zamontowane maszynowe łożyska. Troche mnie dziwi uzycie zintegrowanych sterów w takim rowerku stąd moja niepewność. Dla pewności możesz zdjąć mostek i zobaczyć co jest w środku, przy okazji przesmarować. Jeśli nic nie jest pordzewiałe albo zatarte to możesz użyć sterów ponownie jeśli uda ci się przełożyć dolną bieżnie z widelca starego na nowy.

Opublikowano

Bieżnię już przełożyłem i to bez trudu. Ani grama rdzy , wytarlem stary smar i założyłem nowy. Łożyska nie wyglądały na maszynowe ale może to taka ich odmiana... dlatego też chciałem dojść do prawdy na przyszłość....fakt mogłem pstryknąć fotkę jak było to wszystko w proszku....
Wyposażenie całe na XT to też nietypowe ale już doszedłem, że był to model do niemieckiego Decathlonu ze śladowymi sztukami w Belgii....

Opublikowano

Może z tych fotek uda się komuś coś odkodować i mi potwierdzić...fc97a94af46aeeb9df00f43be52d3daa.jpg95f7d62ef9ec4f46358d3efe7f7d1e66.jpg74aa6646fdcda31a95d250fef1eb2bdf.jpg

Opublikowano

Półzintegrowane. Lecz bardzo lanie wykonane, po zlozeniu do calosci nie widac sterow ;)

Stad moj wczesniejszy domysl ze to zintegrowane. 

Jak wszystko działa nic nie gruchocze to nie przejmuj sie nimi tylko jeździj

Opublikowano

Jeszcze nie trzeszczy, zobaczymy po mojej ingerencji :).
Dziękuję serdecznie za pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki adaptor do zacisku hamulcowego BR-M447 muszę zastosować przy tarczy 180mm w widelcu rock shox paragon gold rl 28" Solo air? Nie bardzo mogę ogarnąć to w sensie aby dobrać właściwy.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Arek

P.S.
Wynalazlem Shimano
SM-MA-F180P/P2 i
SM-MA-90-F180P/P....
I nie mam pojęcia który....