sokolasty Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Ello rowerowi fani Przeskakiwał łańcuch na środkowym blacie (wiekowy, kupiony od handlarza Wheeler 49 Pro, Deore LX, 3x9). Dałem wymienić kasetę na B-Twina, łancuch - też b-twin, i skakał jeszcze gorzej. Wymieniłem rzeczony, istotnie zmęczony, środkowy blat na Shimano FC - M430 32 - i skacze wciąż. Edytowane 17 Lipca 2020 przez sokolasty
seraph Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Łańcuch skacze na nowym blacie? Toż to nie możliwe... Wrzuć zdjęcia napędu.
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Wszystko wymienione i skacze? To co najmniej dziwne. Moze faktycznie filmik.
sokolasty Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Wrzucam zdjęcia starego blatu na tle nowego, a za chwilę kilka zdjęć obecnego stanu Jak robić zdjęcia napędu, żeby oddały potrzebne informacje? Edytowane 17 Lipca 2020 przez sokolasty
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Ile przejechałeś na nowej kasecie i łańcuchu? Na blacie i małej nie przeskakuje? Być może zrobiłeś taki dystans ,że już nastąpiło zużycie łańcucha i teraz gryzie się z nową zębatką. Sprawdzałeś łańcuch przymiarem?
sokolasty Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Przejechałem między wymianą łańcucha i kasety a wymianą środkowej tarczy mniej jak 10 km. Pierwsze zrobiłem w poniedziałek (serwis decathlon), drugie w czwartek (sam) Nowy łańcuch zmierzyłem suwmiarką - sześć ogniw równiutkie 152.4 (6*25.4), gdzie poprzedni łańcuch miał 155.50, wyciągnięty 2% Na małej tarczy i na dużej tarczy nie przeskakuje i nie przeskakiwał Edytowane 17 Lipca 2020 przez sokolasty
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Kompletnie nie mam pomysłu. Z tego co piszesz wynika ,że element wymieniony z przodu nie współgra z resztą. Jesteś pewny , że przód przeskakuje?
sokolasty Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Tak wygląda, że na środkowej tarczy. Na starej środkowej tarczy stary łańcuch skakał. Po wymianie kasety i łańcucha byłem przekonany, że owa środkowa tarcza jest tak zajechana, że ona powoduje problem z nowym łańcuchem, bo jest do wyciągniętego już dopasowana, ale nie. Jakkolwiek jest stara zjechana, to wymiana na nową nie pomogła. Może nie jest idealnie wyregulowany napęd - byłżeby to powód? Edytowane 17 Lipca 2020 przez sokolasty
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Na pewno regulacja ma wpływ na jego prace. Nie zmienia to faktu ,że po założeniu nowych elementów wszystko powinno działać precyzyjnie. Nie wiem...
seraph Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Zrobiłeś zdjęcia łańcucha na tarczy i to na dodatek z takich perspektyw, że rower zasłania. Nawet nie wiem co mam napisać🙃 Regulacja do przeskakiwania z przodu nie ma nic do rzeczy, bo zupełnie bez przerzutki też nie będzie przeskakiwać. W ogóle przeskakiwanie z przodu to jest rzadkość, a na nowej zębatce to aż ciężko uwierzyć.
sokolasty Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 6 minut temu, seraph napisał: Nawet nie wiem co mam napisać🙃 Najchętniej bym przeczytał wskazówki robienia zdjęć. Jestem nowicjuszem w temacie szukania pomocy w naprawie roweru przez forum i przyjmę wdzięcznie wszelkie uwagi : )
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Mi się raz zdarzyło coś takiego. Po założeniu nowej kasety i łańcucha , z przodu dział się cyrk. Przod wtedy byl faktycznie w opłakanym stanie.
seraph Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zdjęcia trzeba robić tak, żeby było dokładnie widać zęby, bo to one nas interesują, czyli bez łańcucha i w osi zębatki - ot i cała filozofia.
Kreki123 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Witam. Sokolasty rozwiazales problem?
Rekomendowane odpowiedzi