karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Cześć, Mam ten rower. https://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,6809 Myślę o zmianie z 9 na 10 lub 11. Budżet ok 1000. Podoba mi się to : https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-sunrace-mx8-pd16090/?v_Id=104650 Czy to prawda, że muszę koniecznie do tego zmienić korbę, obie przerzutki, napęd 3 rzędowy z przodu? Manetki i może piastę to poczytałam i byłam przygotowana, ale napęd z przodu też?
seraph Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) No napęd 3x10 to jeszcze ok, ale 3x11 raczej nie występuje i tutaj pojawia się problem. Nie istnieje zwyczajnie tylna przerzutka, która obsłuży kasetę z patelnią 42T i korbę 3 rzędową, bo jej pojemności braknie. Przy 3x10 też z taką wielką kasetą będzie ten sam problem. Do tego manetki? Lewej nie chcesz zmieniać? Komplety 3x11 nie istnieją. No i do czego Ci w ogóle napęd 3x11? Nawet 3x10 ma już taką wielką rozpiętość, ze przeciętny rowerzysta połowy zakresu nie używa. Jak chcesz, żeby było ładnie i spójnie to lepiej już sobie zrobić komplet 2x10/11, albo nawet 1x11 jeśli sobie wszystko przeliczysz i okaże się, że tak okrojony napęd Ci wystarczy. Polecam przemyśleć na jakich biegach jeździsz i zmienić napęd dopasowany pod preferencję, a estetyką i modą kierować się na 2. miejscu. Kalkulator przełożeń. Edytowane 17 Lipca 2020 przez seraph
leszcz Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Masz bardzo dobry napęd, bardzo elastyczny. Dlaczego chcesz go zmieniać?
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Hej Bardzo dziękuję za odpowiedź. No tego nie rozumiałam właśnie. Wróciłam do roweru po latach z bagażem na brzuchu, a łańcuch trochę nawala ( w serwisie powiedzieli, że to kwestia kasety, którą koniecznie trzeba będzie zmienić) i tak sobie pomyślałam, że może jak zwiększę biegi to będzie mi wygodniej pod górkę. Właściwie masz rację, że tego nie zużywam, choć im częściej jeżdżę tym bardziej się rozpędzam, no ale teraz mieszkam w górzystym terenie i pod górę to już trochę ciężko. A co sugerujesz 2x10/12 czy 1x11? i jaka rozpiętość tych zębatek 11x42 czy raczej więcej np. 11x46, albo nawet 50? 6 minut temu, leszcz napisał: Masz bardzo dobry napęd, bardzo elastyczny. Dlaczego chcesz go zmieniać? NO właśnie po tych górach ciężko trochę, zastanawiam się jakby to sobie ułatwić, bo chciałabym dłuższe wycieczki robić, a kg przybyło. Będę miała budżet, więc chciałabym coś co ulepszy mi jazdę. Edytowane 17 Lipca 2020 przez karolink
Accent_Szaj Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 8 minut temu, seraph napisał: ale 3x11 raczej nie występuje Występuje M8000 40/30/22 10 minut temu, seraph napisał: Komplety 3x11 nie istnieją. Też istnieją z w/w grupy. Teraz do rzeczy 32 minuty temu, karolink napisał: Czy to prawda, że muszę koniecznie do tego zmienić korbę Nie prawda. Przy korbie od 9 do 11/12 masz taką samą szerokość zębów,więc może zostać. 34 minuty temu, karolink napisał: obie przerzutki, Tylko tylną przerzutkę, manetke,kasetę i łańcuch. Ale... Kasetę możesz Max. Dać 11-40,bo przerzutka M8000sgs przy 3x nie obsłuży większej. Poza tym MX8 nie polecam. Z tym że nie przejmuj się bo na przełożeniu 22/40 to wyjedziesz pod prawie każda górę Napędu 1x absolutnie nie bierz,bo może i podjedziesz pod górę, ale w mieście będziesz bardzo wolna
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) Aha, dzięki Accent_Szaj, czyli wziąć 10 tkę z 40 zębami ? https://www.centrumrowerowe.pl/kaseta-sunrace-mx3-pd16088/?v_Id=116159 Teraz jak czytam to rozważam 3x10 Edytowane 17 Lipca 2020 przez karolink
ahaja Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Wielość biegów nie doda Tobie siły. Ciężki podjazd pokonuje się na młynku z przodu (22T) i największej zębatce kasety, żeby nie było przekosów i żeby wykorzystać to mocne przełożenie. Jak kupisz sobie kasetę 9rz. 12-36 (CS-HG400) to podjedziesz wszędzie - koszt 68zł. Resztę kwoty dałbym na powietrzny amortyzator typu np Recon etc.
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) 4 minuty temu, ahaja napisał: Wielość biegów nie doda Tobie siły. Ciężki podjazd pokonuje się na młynku z przodu (22T) i największej zębatce kasety, żeby nie było przekosów i żeby wykorzystać to mocne przełożenie. Jak kupisz sobie kasetę 9rz. 12-36 (CS-HG400) to podjedziesz wszędzie - koszt 68zł. Resztę kwoty dałbym na powietrzny amortyzator typu np Recon etc. oo dzięki to poczytam jeszcze. A może warto przednią przerzutkę jeszcze zmienić? bo w sumie ciężko przeskakuje, czy bardziej tylko manetkę? Edytowane 17 Lipca 2020 przez karolink
ahaja Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Jak wróciłaś to rowerowania ... to trza 'onemu roweru Treku' mały przegląd zrobić. Po kilku latach nieużywania/używania wymienia się linki i pancerze, z oliwką w środku by lekko chodziły.
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 (edytowane) no przeszedł przegląd i było zrobione i wówczas powiedzieli o tej kasecie, ale właśnie widzę jak ciężko przeskakuje ta przednia przerzutka. O tym nie mówili. Edytowane 17 Lipca 2020 przez karolink
leszcz Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Jako minimalista :).... Jeśli jedyny powód to żeby było lżej to jedynie kasetę wymieniłbym na taką z największą możliwą największą zębatką oraz przednią zębatkę na najmniejszą. Zaoszczędzone pieniądze odłożyłbym na nowy, piękny rower.
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 5 minut temu, leszcz napisał: Jako minimalista :).... Jeśli jedyny powód to żeby było lżej to jedynie kasetę wymieniłbym na taką z największą możliwą największą zębatką oraz przednią zębatkę na najmniejszą. Zaoszczędzone pieniądze odłożyłbym na nowy, piękny rower. Hej dzięki za odpowiedź, ale no nie nowy rower nie, bo szkoda tego.
Chrismel Opublikowano 17 Lipca 2020 Opublikowano 17 Lipca 2020 Przy kasecie którą masz tj. miękkim przełożeniu 34 i wrzuceniu z przodu na zębatkę 22 masz przełożenie 0,71. Daje to przy kadencji 60 prędkość 5,3 km/h. To jest już niewiele więcej niż idzie pieszy. Nie widzę żadnego sensu stosowania miększego przełożenia. Jeżeli nie dajesz rady na nim podjeżdżać to problem leży niestety w kondycji a nie w przełożeniach. Możesz oczywiście kombinować z innym napędem ale tylko z uwagi na to że Twój się zużył a nie dlatego że masz za mały zakres przełożeń. Bo realnie w tej chwili masz zakres prędkości od 5,3 do 52,4. Osobiście wymieniłbym na razie tylko to co jest absolutnie konieczne. Potem jak już trochę więcej pojeździsz i nabierzesz sił możesz wrócić do tematu bo będziesz lepiej znała swoje potrzeby.
karolink Opublikowano 17 Lipca 2020 Autor Opublikowano 17 Lipca 2020 3 minuty temu, Chrismel napisał: Przy kasecie którą masz tj. miękkim przełożeniu 34 i wrzuceniu z przodu na zębatkę 22 masz przełożenie 0,71. Daje to przy kadencji 60 prędkość 5,3 km/h. To jest już niewiele więcej niż idzie pieszy. Nie widzę żadnego sensu stosowania miększego przełożenia. Jeżeli nie dajesz rady na nim podjeżdżać to problem leży niestety w kondycji a nie w przełożeniach. Możesz oczywiście kombinować z innym napędem ale tylko z uwagi na to że Twój się zużył a nie dlatego że masz za mały zakres przełożeń. Bo realnie w tej chwili masz zakres prędkości od 5,3 do 52,4. Osobiście wymieniłbym na razie tylko to co jest absolutnie konieczne. Potem jak już trochę więcej pojeździsz i nabierzesz sił możesz wrócić do tematu bo będziesz lepiej znała swoje potrzeby. Dziękuję, masz rację. Jak to podliczam to i tak przekracza możliwości. Ja zawsze robię wszystko na wyrost.
Rekomendowane odpowiedzi