Skocz do zawartości

Deore RD-M591tłucze

b4sik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

zmontowałem właśnie nowy napęd: kaseta: HG51, łańcuch: CONNEX 808 oraz przerzutka Deore RD-M591.

Wszystko działa spoko - po za jednym szczegółem. W rowerze mam opony 32mm w które wbijam 5 barów - taki jest ich minimum. Jest więc dość twardo i jadąc nawet po kostce tylna przerzutka tłucze uderzając wózkiem (górnym kółkiem i łańcuchem) w koronkę zębatki. Dźwięk ten pochodzi z samej przerzutki która na nierównościach dochodzi do swojego maksymalnego zgięcia w stronę kasety. Czy ten typ tak ma ? (słaba sprzężna ?) czy da się to jakoś wyregulować ? Dodam, że na starej acerze coś takiego nie miało miejsca. Łańcuch ma taką samą ilość ogniw jak oryginał. Wstawiam zdjęcie ze strzałką z kierunkiem w jakim to się dzieje.

der.jpg

Edytowane przez b4sik
Opublikowano

W sumie to:

1. Opcja szukaj - sprawdzałem, działa, było wiele razy.

2. Wyreguluj sobie google, też działa. 😉

3. A naprawdę to regulacja śrubki B -

Opublikowano

No dobrze, tylko czy ta śrubka ma jakiekolwiek znaczenie w sytuacji kiedy na środkowych koronkach kasety przerzutka tłucze - ale wózek (kółko przerzutki) nie obciera o kasetę na żadnym biegu ? W większości poradników jest napisane, że śrubkę należy tak wkręcić aby wózek zbliżył się do kasety ale nie obcierał kółkiem przerzutki.

Obecnie przy kasecie 28-11 mam tę śrubkę prawie całkiem wykręconą. Powinna być wkręcona ?

Opublikowano

Ogólnie ten model gryzie się ze szosową kasetą i stąd może wynikać problem. Przerabialem już ten temat u siebie kiedyś.  Też miałem podobna kasetę. Zakładałem taka przerzutkę i niestety nie obyło się bez powrotu do kasety mtb. Od tamtej pory chodzi bez zarzutu.  W tym konkretnie przypadku kaseta mtb+ przerzutka mtb

Opublikowano

Nie pocieszyłeś mnie. Jakie u Ciebie występowały problemy przy takiej kombinacji ? Generalnie ze zmianą biegów nie ma problemów.

Opublikowano

Szczerze powiem ,że nie pamiętam.  Dawno to było, jednak pamiętam,  że coś było nie tak. Ja miałem tą kombinację w mtb.  Naped 3x9 i kaseta 11-23 chyba. Wszystkie problemy ustały po założeniu 11-34. Znajomy z serwisu mi wtedy odradzil taki miks.  U mnie ze  zmianą przełożeń też coś było nie tak. 

Opublikowano

Mam dokładnie taką samą przerzutkę i kasetę w mtb. Ustawiam tak by nie trzaskało i tyle. Jak wykręcasz to wózek się zbliża do kasety a jak wkręcasz to się oddala.

Opublikowano

Łańcuch jest skrócony na max możliwości?

Opublikowano (edytowane)

łańcuch ma 114 ogniw. Dokładnie tyle ile było w oryginalnym łańcuchu w tym rowerze.

Precyzując - ten dziwny dźwięk pochodzi z samej przerzutki - nie z uderzania kółkiem przerzutki o kasetę. Przerzutka zgina się na nierównościach do swojego maxa i tłucze dokładnie na tym zawiasie:

IMG-2814.jpg

Dlatego uznałem - że to problem słabej sprężyny. Ale z drugiej strony a acerze była by mocniejsza ?

Edytowane przez b4sik
Opublikowano

Nie ma żadnego znaczenia ile było ogniw fabrycznie. Długość trzeba dobrać do konfiguracji napędu.

Opublikowano

Jak to zrobić?

Kaseta 28-11, crossowa korba 48-38-28.