Skocz do zawartości

[opony] Opony do lasu i na asfalt MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam jakichś opon do MTB 27,5". Obecne opony są już bardzo wytarte. Głównie jeżdżę w lesie i "cięższym terenie", ale zdarza się, że odpuszczę lasy na kilka dni i jeżdżę tylko po asfalcie, dlatego chciałbym coś uniwersalnego. Cena jaką chciałbym wydać to max do 100zł/szt. (potrzebuje komplet wymienić, tył i przód).

Moje obecne opony to: Opona 27.5 x 2.10 COUNTRY RACER Michelin

link do obecnych opon: https://szprychashop.pl/pl/p/Opona-27.5-x-2.10-COUNTRY-RACER-Michelin/359

Nie chcę wydawać większej gotówki, ponieważ w następnym sezonie raczej będę szykował się do zmiany roweru. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Opublikowano

Cięższy teren i asfalt nie idą w parze niestety. 

Opublikowano

:( To coś w jakieś leśne drogi, szuter byś polecił?

Opublikowano

Ja zawsze i wszędzie vittoria saguaro. Mam jeżdżę i następne będą te same na asfalcie szybkie na szutrach polnych drogach leśnych ścieżkach dają radę 

Opublikowano

Racing Ralph + Racing Ray na przód, Continental Cross King x2. 

Obydwa zestawy mają całkiem szybkie tylne opony ale przy błocie się dość ślizgają, więc jeśli nie chcesz aż tak bardzo tańczyć po deszczu to możesz x2 Rapid roba wziąć.

Opublikowano
7 godzin temu, kkoyot napisał:

Obydwa zestawy mają całkiem szybkie tylne opony ale przy błocie się dość ślizgają, więc jeśli nie chcesz aż tak bardzo tańczyć po deszczu to możesz x2 Rapid roba wziąć.

Poczekam sobie jeszcze przez weekend, moze ktoś coś jeszcze podpowie. Sprawdzałem tego rapid roba i ciężko z dostępnością, ale w każdym sklepie jest ta opona: 

Opona SCHWALBE Smart Sam - co sądzisz o nich? 

7 godzin temu, kkoyot napisał:

Na tego Continental Cross King znalazłem fajną promocje ze 100 zł na 60, także może jednak w tę oponę pójdę? tylko, że jest szerokość 2,0, 2,2, 2,3... Jak teraz mam 2,1 to nie będzie problemu z założeniem 2,2? Jak to się ma do 2,1? Jaka różnica?

Opublikowano
3 godziny temu, haskii napisał:

Opona SCHWALBE Smart Sam - co sądzisz o nich? 

Nie jeździłem osobiście, ale z opisu producenta wygląda na taką która sprosta Twoim wymaganiom

3 godziny temu, haskii napisał:

Jak teraz mam 2,1 to nie będzie problemu z założeniem 2,2? Jak to się ma do 2,1? Jaka różnica?

Zależy jaką masz szerokość wewnętrzną obręczy, przeważnie różnica 0,1 cala nie powinna sprawiać problemu. Ogólna zasada jest taka, że im węższa opona tym szybsza (mniejsze opory toczenia) ale słabiej trzyma się podłoża w trudniejszym terenie

Opublikowano
Godzinę temu, chilika napisał:

MAXXIS TREAD LITE

Coś jak moje Vittoria Terreno, z których jestem mega zadowolony. Asfalt cicho, szuter/piach ok.

• Lubię to! 1