Antyszprycha Opublikowano 6 Lipca 2017 Opublikowano 6 Lipca 2017 Jak w temacie, jakie koło 27,5 cała polecacie do roweru MTB . Po wymianie napędu mam ochotę na amortyzator powietrzny lub koła stad pytanie .... 1
Franz Mauer Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Najbardziej odczuwalna różnica może być w odchudzeniu kół. Mniejsza masa rotujaca daje lepsze przyspieszenie. Lekkie koła 27,5 ( waga ok. 1500g) możesz mieć już za ok. 1100-1200 zł. W przypadku amortyzatorów oszczednosć wagowa zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na amortyzator powietrzny. Następnie trzeba porównać do tego co masz teraz, czy to na obecną chwilę się opłaca czy lepiej poczekać jeszcze sezon i dołożyć parę groszy na lepszy
Antyszprycha Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 Czyli rozumie, że lepiej według Ciebie na ten moment zainwestować w koła tak ? Co konkretnie byś polecał ?
Franz Mauer Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Tak. CO bym polecał - zależy od Twojej wagi i tego do czego będziesz używał roweru
Antyszprycha Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 Rower użytkuje głownie w lesie, drogi boczne ale oczywiście czasem zdarza się kilkukilometrowy przejazd głowną drogą aby wbić się w kolejny las. Waga 85 (jestem na etapie redukcji więc powoli leci w dół) - docelowo ma być 78 kg. Dystans miesięczny w granicach 400 - 600 km
ByQ94 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Masz rower tej samej firmy co ja. Przy wymianie kół zmieniłem również opony. Stary komplet ważył ~4790 g z dętkami oraz oponami. Nowy zestaw wyniósł mnie +/- 1400 zł z oponami i mlekiem oraz dętkami SCHWALBE SV21A jeszcze zaoszczędzę 300 g przy przejściu na bezdętki bo złe opony kupiłem. Ale nowy zestaw to waga ~3567 g Różnica to około 1300 g - z 1400 zł Edytowane 7 Lipca 2017 przez ByQ94
Franz Mauer Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Posiadam zestaw kół DT SWISS XM401 n apiaście nowatec D711 z przodu i piaście DT SWISS 340S z tyłu. Do tego szprychy cieniowane SAPIM D-LIGHT i aluminiowe nyple. Obręcze należą do grupy bardzo mocnych na all ountakin, enduro, więc ne są takie lekkie. Bez opon wazą ok. 1740g. komplet wraz z bębenkiem. Wcześniejszy zestaw ważył prawie 2400g. Właśnie np. taki zestaw jak @ByQ94 . Jeśli dołożysz praę groszy to możesz zastosować jeszcze lżejsze obręcze np. ZTR CREST MK3 i urwac dodatkowe 100-150g. Pytanie tylko czy potrzebujesz, aż tak lekkich kół. One sprawdzają się w ściganiu, a Ty z tego co pisałeś to raczej rekreacja, więc może lepiej trochę cięższe, ale bardziej wytrzymałe, abyć musiał jak najrzadziej je centrować itd. 1
Antyszprycha Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 @ByQ94 wrzucisz fotki efektu końcowego ? Czy też przeszedłeś na bezdętki ? Obecnie posiadam opony Schwalbe Smart Sam 275.5x2.1 i jestem z nich zadowolony.
ByQ94 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Kupiłem złe opony, muszę kupić nowe i wtedy, teraz mam dużo droższy wydatek 1800 zł na 1x11 później jakieś drobnostki typu sztyca, kierownica, pedały, hamulce w końcowej fazie amor. Tak co do zbijania wagi o dziwo na samych chwytach straciłem 100g Ja mam ikony na chwilę obecną dobrze sprawdzają się na płaskim ale w piachu i w terenie to na nich pływam Edytowane 7 Lipca 2017 przez ByQ94
Franz Mauer Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Te piasty czerwone wyglądają extra @adambike możesz też pomyśleć o lżejszych obręczach DT SWISS np. XR331 lub XR361, ale to będzie trochę większy wydatek niż to co ma @ByQ94, a sądzę że ma on koła wystarczająco dobre, lekkie i zarazem mocne CHłopaki chcą u Wojczala zrobić zamówienie zbiorcze na kilka kompletów kół to może wyjdzie taniej 1
Antyszprycha Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Opublikowano 7 Lipca 2017 @Franz MauerKwoty które podałeś wyżej do 1200 zł miałeś na myśli komplet kół ( opony, piasty, nyple, szprychy) ? Opony które obecne posiadam Schwalbe Smart Sam też podejdą pod te obręcze czy może lepiej przejść na system bezdętkowy ?
Franz Mauer Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Wszystko bez opon i ewentualnych dętek. Przykładowo skonfigurowałem takie zestawy: http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=129&product_id=477 http://www.wojczal-bike.pl/index.php?route=product/product&path=129&product_id=477 Możliwości jest wiele.
specialized34 Opublikowano 7 Lipca 2017 Opublikowano 7 Lipca 2017 Jest wiele i warto bo ceny są konkurencyjne ja za koła 26 piasty dt 240s obręcze ztr podium mmx i do tego szprychy aero spoke taśma plus płyn 2100 a przykładowo na bikestacji 2400 bez taśmy Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 Odświeże temat bo mam jeszcze kilka pytań. Czy jak wymienię koła to nie będę miał później problemu z doborem amora czy lepiej chwile poczekać i kupić koła wraz z amorem .Przy zakupie nowych kół dać sztywna oś omszerszej średnicy ? Ktoś poleci jakiś zestaw, zależy mi aby koła były w miarę lekkie i wytrzymałe Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
specialized34 Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Zadzwoń do wojczal.pl i odpowiedzą ci na pytania doradzą fachowo powiesz czego chcesz i tyle naprawdę warto ceny konkurencyjne jeśli chesz składać koła ale nawet i gotowe kupić za przystępna cenę Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
Antyszprycha Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Opublikowano 26 Lipca 2017 No ok ale lpiej kupić od razu do tego amortyzoator ? Bo jeśli kupie teraz koła pod obecny amor to później moge byc ograniczony przy wyborze powietrznego
ziemniak Opublikowano 26 Lipca 2017 Opublikowano 26 Lipca 2017 Witam, chciałbym podłączyć się do tematu:) tez zamierzam zmienić koła i zastanawiałem się nad obręczami REMERX XCO RIO z piastami NOVATECA i do tego szprycht DZ SWISS czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi obręczami bo szczerze mówiąc nic mi ta nazwa nie mówi:) Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi