Skocz do zawartości

Maksymalna szerokość opon w Hardtail - Cube LTD Pro 2016.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim,

rok temu posiadłem Cube LTD , hardtail, wideł to RockShox Recon Siver. Ostatnimi czasy pomykam trochę po prostych scieżkach , trailach, very easy enduro.

Chciałbym Was zapytać o maksymalną szerokość opon w tym rowerze. Może ktoś z Was ujeżdża ten model na gumach 2,35 ?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Wciśnij mały palec między napompowaną oponę a ramę/widelec w najwęższym miejscu. Jeżeli się mieści, możesz założyć większy rozmiar opon. Opony różnych producentów mają różny kształt w przekroju, dlatego to nie będzie dokładny pomiar. Trzeba przymierzyć konkretny model.

W moim Reconie RL (do kół 26") wchodzą opony 2,35", a z błotnikiem 2,25".

Opublikowano

Z tyłu z zasady wejdzie opona mniejsza niż z przodu. Wiem, że jeżdżą na 2.25 z tyłu. Być moze wejdzie i 2.35, ale isteniej ryzyko zniszczenia ramy przy zbyt małej szczelinie i zabrudzonej oponie. Rozmiar rozmiarowi nie jest równy np. Schwalbe RR 2.35 ma balon taki jak Conti 2.4. Bez przymiarki się nie obejdzie :)

Opublikowano

Zmierz maks przestrzeń między widłami i odejmij od tego ok. 1-2 cm na stronę czyli 2-5 cm ogólnie

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

szczerze nie wiem co da ci guma o 0,2 cm szersza

Opublikowano

Wystarczy jak odległość bocznej krwędzi opony od dolnej rury tylnego trójkąta będzie wynosiła 0,5-0,7 cm z każdej strony. Mierząc oponę zwróć uwagę jak są ułożone klocki bieżnika, ponieważ czasem mogą być odchylone bardziej na bok i trzeba to przewidzieć. Ja kiedyś nie przewidziałem i jak wsadziłem 2.35 na tył to potem miałem powycierane widły z tyłu do samego aluminium :/

Andrzej Sawicki
Opublikowano
16 minut temu, pitmax napisał:

szczerze nie wiem co da ci guma o 0,2 cm szersza

Bardzo dużo. Zmieniałem z 2,0 na 2,1, a potem jeszcze na 2,25. Każdy taki ruch to niższe bezpieczne ciśnienie, większy balon amortyzujący i dodatkowa przyczepność. Na parkowych ścieżkach nie czuć, ale korzenie czy jakiś piach to inna rozmowa.