SinyNS Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) Cześć Pochwale się swoim świeżym nabytkiem. Szukałem nowego roweru do jazdy rekreacyjnej-miejskiej, krótkie wycieczki za miasto,dojazdy do pracy (6km). Zrażony swoim wcześniejszym rowerem stalowe marketowe mtb za dwóch amorach kupione za 600zł w 2004r. traktowałem rower jako zło konieczne. Wyczynowo też nie zamierzam jeździć przez moje problemy z kręgosłupem. W nowym rowerze chciałem aluminiową ramę i oś supportu byle nie na kwadrat (po złych doświadczeniach) i jak najmniej plastiku budżet był ok 2500zł-3000zł na jakiegoś nowego trekkinga lecz nic sensownego nie mogłem znaleźć w tej cenie. Na olx znalazłem świeżo wystawowego w mojej okolicy STEVENS X8 LITE za 1100zł. Pomyślałem dobra baza i coś jeszcze można doinwestować. Rower okazał się stan igła. rama 21.5 cala niby za mała do mnie 190cm ale ja chyba jestem nie symetryczny długie nogi,ręce. na chwile obecna jeździ mi się świetnie. Zaraz po zakupie: Co zrobiłem: - Wymiana linek i pancerzy na nierdzewne 50zł - regulowany mostek 100zł (chodziło mi o bardziej wyprostowaną pozycję) - prostowanie haka przerzutki i regulacja 0zł - Skrócenie łańcucha (po regulacjach wisiał na małych zębatkach) skuwacz+spinka 20zł - rozkręcenie i przesmarowanie wszystkiego 0zł - nowe siodełko 70zł - chwyty +rogi 120zł - Nowe oponki schwalbe marathon gt tour 700x38c+dętki 230zł (były maratony plusy 700x28c były dobre tylko na asfalt reszta to katorga Krawężniki leśne ścieżki) -akcesoria.. torebki,narzędzia,smary,liczniki etc. tego nie liczę. - Zdobyta wiedza w serwisowaniu bezcennie:) Na chwile obecną prezentuje się tak: (foty jakie znalazłem w tel. nie robiłem jeszcze sesji rowerowi) Do zrobienia: - Zakup błotników (stare są za wąskie) - Likwidacja bicia w tylnej osi. w sklepie rowerowym mówią że jest ok i jeździć, a mi się wydaje że coś minimalnie bije. tak że nie wiem co zrobić wymienić oś,piastę,czy całe koło ale to temat na przyszłość bo znając siebie jestem przewrażliwiony. narazie ciesze się z pogody i jazdy Pozdrawiam z Nowej Soli :)))) Edytowane 13 Lipca 2020 przez SinyNS 2
SinyNS Opublikowano 31 Lipca 2020 Autor Opublikowano 31 Lipca 2020 Dodam swoją opinię na temat mostków regulowanych.u mnie wytrzymał 2 miesiące delikatnie się poluzował i po przejechaniu 1km po kostce zaczęły się ścierać zęby.Plus jest taki że znalazłem optymalną pozycje. Jeśli już kupować regulowany to minimum OCTOPUS 50 XL który kosztuje 180zł.tylko za tą cenę dobrałem sztywny mostek + kierownice przy której będe miał pozycje jaką ustaliłem.
neewton Opublikowano 21 Października 2023 Opublikowano 21 Października 2023 Mam kilka mostków regulowanych i nic się nie luzuje itd itp. Kupiłeś słabej jakości chińczyka lub nie dokręciłeś prawidłowo śruby blokującej. Najważniejsze że masz ustaloną optymalną pozycję.
Rekomendowane odpowiedzi