kakas89 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 Witam! Jestem tutaj nowy i niezbyt doswiadczony z rowerami Kupiłem ten oto rower jakieś 5 lat temu. https://www.mbr.co.uk/reviews/hardtail/halfords-13-incline-alpha-2015-review Jeździłem na nim rok, poźniej jakoś mi się odechciało jeździć i rower stał 3 lata nieużytkowany Od niecałego roku, coś mnie "pchnęło" aby zacząć jeszcze raz, i przyznam, polubiłem to bardziej moja życiówka na dzień dzisiejszy to 40 km, wiem wiem, słabo, ale spokojnie, ogarne wkrótce konkretniejszy dystans - mam nadzieje haha. Ale do rzeczy, mianowicie ostatnio pożyczyłem rower od kolegi, jakaś stara Merida, ale miał węższe opony (2.1) niż moje (2.25) i jechało mi się dużo lepiej. Dodam, że moje trasy raczej odbywają się po drodze asfaltowej, a niżeli lasy czy pola (chociaż też lubie). Tak więc pytanie jest takie Muszę wymienić całe koła czy mogę do tych moich obręczy dobrać węższe opony ? Chyba mam opony bezdętkowe, ale szczerze nie jestem pewien hehe Kupiłem rower bo mi się poprostu podobał, a jaki osprzęt....hmmmm może coś powiecie o tym rowerze, czy jakaś kicha czy wystarczający jak dla mnie, na świeżego początkującego zdobywacza tras ewentualnie, co przydało by się jeszcze zmienić prócz opon pozdrawiam Łukasz.
revolta1 Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 To kupuj opony 2.1 i ciesz się jazda. Wejdą i będzie ok
elmapeto Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Jeśli obręcz na to pozwoli to możesz założyć jeszcze węższe oponki.
mareq Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Dużo też potrafi zmienić bieżnik. Jak masz jakąś terenową kostkę to możesz zmienić na coś delikatniejszego.
kakas89 Opublikowano 14 Lipca 2020 Autor Opublikowano 14 Lipca 2020 42 minuty temu, elmapeto napisał: Jeśli obręcz na to pozwoli to możesz założyć jeszcze węższe oponki. No tak, serio jestem zielony z tego. Czy mógłbyś zaproponować jakieś konkretne wymiary ? Czy trzeba poprostu przymierzać ? Jakaś konkretna firma opon ? I w sumie wciąż się nie dowiedziałem co z ty, że to są bezdętkowe, czy kolejna opona musi być bezdętkowa również czy normalna ?
revolta1 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) 27.5 wielkość koła 2.1 lub 2.0 szerokość opony Do bezdetek może założyć dętkę i oponę nie ma problemu. Szukaj czegoś z gęstym drobnym bieżnikiem Edytowane 14 Lipca 2020 przez revolta1
kakas89 Opublikowano 14 Lipca 2020 Autor Opublikowano 14 Lipca 2020 2 godziny temu, revolta1 napisał: Szukaj czegoś z gęstym drobnym bieżnikiem Mógłbym prosić o jakieś przykładowe foto ? Kiedyś slyszałem o oponach Schwalb czy coś takiego.
revolta1 Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 Vittoria saguaro Continental race King
Accent_Szaj Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 36 minut temu, elmapeto napisał: Google Robią już opony ? 18 godzin temu, kakas89 napisał: węższe opony (2.1) niż moje (2.25) Tu nie chodzi tylko o szerokość,a także o bieżnik i ciśnienie w oponach. Moja żona jeździ głównie po asfalcie i czasem szuter. Założyłem jej opony ContinentalContinental Double Fighter III ,napompowałem do 3,6bara i jest zachwycona.
kakas89 Opublikowano 14 Lipca 2020 Autor Opublikowano 14 Lipca 2020 24 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Moja żona jeździ głównie po asfalcie i czasem szuter. Założyłem jej opony ContinentalContinental Double Fighter III ,napompowałem do 3,6bara i jest zachwycona. No bardzo fajna, i nawet cena dobra 27.5 x 1.9 bedzie odpowiednia? Dziękuję za pomoc wszystkim
elmapeto Opublikowano 14 Lipca 2020 Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) 17 minut temu, kakas89 napisał: No bardzo fajna, i nawet cena dobra 27.5 x 1.9 bedzie odpowiednia? Dziękuję za pomoc wszystkim Będzie ok. Ja moje katany na asfalt ładuje 3,5 i mkną jak dzika kuna👍, a przecież to 27,5x2,35. Edytowane 14 Lipca 2020 przez elmapeto
kakas89 Opublikowano 19 Lipca 2020 Autor Opublikowano 19 Lipca 2020 W dniu 14.07.2020 o 14:17, Accent_Szaj napisał: Moja żona jeździ głównie po asfalcie i czasem szuter. Założyłem jej opony ContinentalContinental Double Fighter III ,napompowałem do 3,6bara i jest zachwycona. Wczoraj kupiłem te Continentale, dzis krótka wycieczka, faktycznie bardzo fajnie się jeździ, dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc, zamykam temat
Accent_Szaj Opublikowano 19 Lipca 2020 Opublikowano 19 Lipca 2020 Godzinę temu, kakas89 napisał: dziekuje jeszcze raz wszystkim za pomoc, zamykam temat No to super. Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu 1
Rekomendowane odpowiedzi