Skocz do zawartości

[ROZWIĄZANY] Shimano 1x11 głośna praca napędu

adios_1984

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Niedawno zamontowałem nowy napęd na komponentach Shimano m8000.

Wszystkie komponenty są nowe.

W tym momencie napęd składa się z:

- RD M800 GS

- kaseta 11-46

- łańcuch 11spd XT

- korba M785 z tarczą 34T NW

- zmieniarka Shimano XT M8000 11spd

Napęd cały czas hałasuje, najbardziej na 3 największych koronkach (najlżejszych). Hałas przypomina jakby dźwięk, jakby piasek był w napędzie, lub tylna przerzutka nie była prawidłowo ustawiona. Na 100% dobiega z tyłu, z okolic kasety. Hałas słychać tylko podczas jazdy na rowerze, na stojaku pracuje normalnie (w mojej szosie napęd jest głośniejszy na stojaku, a na drodze super cichy).

Do tej pory zrobione lub sprawdzone:

- linia łańcucha ładnie ustawiona, nie spada z 46T jak się pedałuje do tyłu

- napęd czyszczony i smarowany

- wymieniona oś piasty i bębenek bo kaseta falowała (na starym napędzie też falowało i jakoś chodził super cicho), dalej faluje

- przerzutka zmienia biegi płynnie, regulacja napięcia linki nie wpływa w żaden sposób na ten dźwięk

- łańcuch nie ma żadnych sztywnych ogniw

- b-screw ustawiona na około 15mm od największej koronki, ale czy jest ustawiona na 5mm, czy na 25mm nie ma to żadnego znaczenia.

Nie mam już pomysłu na ten napęd. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Problem rozwiązany.

Przyczyną okazały się pancerze linek, o których po prostu zapomniałem i nie zostały wymienione.

Rowerem jeżdżę w każdych warunkach. Błoto, deszcz, zimą po śniegu i błocie pośniegowym. W takich warunkach nie trzeba dużych przebiegów, aby te komponenty wymagały wymiany.

Zużyte pancerze blokowały (niewyczuwalnie) ruch linki, przez co nie było możliwe prawidłowe ustawienie tylnej przerzutki w całym zakresie kasety.

Po wymianie pancerzy i regulacji cały napęd chodzi super cicho i płynnie.

Edytowane przez adios_1984
Problem usunięty
Opublikowano

Nie wiem jakiego typu jest to dokładnie hałas i jak jest głośno ale napędy 1x11 często tak mają. U mnie przy kasecie 11-42 też czasem hałasuje na największej koronce. Moim zdaniem przynajmniej u mnie pomimo tego, że łańcuch nie spada to linia łańcucha nie jest idealna. Korbe też mam nie od xt m8000.

Opublikowano

Jaką piastę masz z tyłu?

Opublikowano

Wydaje mi się, że jest to Shimano RM66. Nie mam teraz jak sprawdzić. W każdym razie nie jest to nic drogiego.

Zrobiłem na niej około 3000km od grudnia. Ostatnio łożyska przesmarowane, oraz tak jak pisałem, wymieniona oś z konusami oraz kompletny bębenek.

Opublikowano

Pytałem o piastę, ponieważ podobno w niektórych przypadkach należy stosować jakiś adapter, którego nigy nie widziałem. Jednak w Twoim przypadku nie jest to potrzebne. W serwisie shimano potwierdzili mi, że wiele przypadków głośnej pracy zanpędu 1x11 wynika z zachwialnej linii łańcucha. Podobno jest to największa wada tego napędu. 

Opublikowano

Co dokładnie masz na myśli, mówiąc o zachwianej linii łańcucha?

W moim przypadku po zmianie na 1x11, aby poprawić linię łańcucha, przeniosłem jedną podkładkę przy supporcie ze strony napędowej, na strone przeciwną.

Teraz łańcuch jest w linii prostej z tarczą, gdy znajduje się na 6 koronce na kasecie, licząc od dołu. Szczerze mówiąc wygląda to całkiem nieźle.

Opublikowano

Próbowałeś wcześniej jeździć układem podkładek zgodnych z szerokością mufy suportu?

Linia łańcucha w przypadku napędów 1x11 powinna zawierać się w przedziale 48-49mm, wtedy przekosy są prawidłowe i napęd nie powinien pracować za głośno, choc1x11 z natury sa głośniejsze. Zwykle jest 50mm. 

Pamiętaj, że wykorzystujesz kasetę o dość dużych tarczach. Pierwotnie 1x11 skorjony był na zakres 11-42. Potem pojawiły się 11-46.

Opublikowano (edytowane)

Tak. Napęd hałasował tak samo. Dodatkowo przy największej koronce łańcuch potrafił spaść z tarczy, i oczywiście był momentalnie zrzucany przy próbie pedałowania do tyłu.

Teraz nic nie spada, ani z tarczy, ani z koronek. Nawet na największych wertepach.

Tego wątku linii łańcucha nie mogę rozgryźć. Przy starej konfiguracji 2x10 napęd chodził super cicho. Nawet na skrajnie ustawionych przełożeniach.

Teraz jest głośny, z dźwiękiem jakby przerzutka nie była dobrze wyregulowana, a łańcuch próbował wskoczyć na sąsiednią koronkę (przerzutka ustawiona ładnie).

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą łańcucha na KMC lub SRAM.

Edit:

Jest postęp.

Tym razem zdemontowałem całą kasetę i łańcuch. Po raz kolejny wyczyściłem wszystkie koronki kasety i porządnie wyszejkowałem łańcuch.

Z tą różnicą, że lałem odtłuszczacz na bogato. Żadnego bawienia się ze szczoteczką. Pełna kąpiel wszystkich koronek.

Po szybkiej przejażdżce testowej jest o niebo lepiej. Zobaczymy czy to się utrzyma.

Edytowane przez adios_1984
Nowa informacja