Skocz do zawartości

Korba Zee i przełożenie zębatki

psu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

jestem zainteresowany zakupem korby Shimano Zee, niestety aby uzyskać prawidłową linię łańcucha musiałbym przełożyć zębatkę bliżej prawego ramiona korby. Nie wiem jednak czy jest to w prosty sposób (bez np, podpiłowywania pająka) wykonalne? Jak wtedy zmieni się linia łańcucha, zgaduję iż będzie to oryginalne 50mm + grubość zębatki + grubość pająka. Niestety nie wiem ile mm ma ten pająk... Znalazłem w internecie zdjęcie przestawiające taką modyfikację, ale nie wiem czy wymagała ona dodatkowych czynności. Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

modyfikacja:

IMG_1194.thumb.JPG.c1dc4309127b6a852711264f861df161.JPG

oryginał: 

IMG_1195.thumb.JPG.a4d6ec85e8c1e58d7df9cc8c6e6fb732.JPG

Opublikowano

Po co chcesz kombinować jak koń pod górę. Nie lepiej kupić korbę boost? Zee nie ma w sobie absolutnie nic wyjątkowego. Korba jak staruteńka deorka.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@vdcmike racja, jednak ma ona montaż na 4 śruby, a ja posiadam pod to zębatkę która jest dobrze spasowana z łańcuchem który używam. Łatwiejszy jest też dostęp do zębatek, bo z tego co rozumiem boosty Shimano to tylko direct mount. Taka np by mi pasowała z linią łańcucha https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/slx-m7100/FC-M7130-1.html ale z tego co widze max zębatka to 34T (potrzebuję min 36T a w przyszłości 38T). 

Chyba że coś innego polecisz? 

dodam jeszcze jakie mam wymagania: 

- tarcza 36T

- szerokość supportu 73mm

- ramiona 175mm

- HollowTech 2

- linia łańcucha 57mm (!)

- obsługa łańcuchów 8 rzędowych - tutaj wyżej wymieniony SLX by odpadł, ponieważ zębatki są za wąskie, gotowe na 12 rzędowe łańcuchy

Edytowane przez psu
Opublikowano

Co masz z tyłu że taka linia łańcucha?

Opublikowano (edytowane)

Jest kilka korb boost 2x (m.in. fc-m4050-b2, fc-m617-b2 itp.) gdzie zębatka na pozycji blatu ma linię ~55mm. Możesz tam zapakować swoje NW.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Dla potomnych - da się bez problemu przełożyć zębatkę na drugą stronę.

Temat można zamknąć