Mateusz . Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Witam, Mam w planach składać nowy rower i z ciekawości chciałbym się dowiedzieć czy jeśli Przerzutka tylna np. Sram gx jest dedykowana do napędów 1 x 11 to czy mogę z przodu dać sobie 2 blaty a jak nie to dlaczego i jakie konsekwencje niosłoby zamontowanie przedniej przerzutki z 2 blatami Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
seraph Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Możesz o ile nie przekroczysz pojemności przerzutki, bo może nie być w stanie naciągnąć łańcucha na skrajnych przełożeniach.
leejoonidas Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Da się to zrobić, ale po co? Pojemność Twojej przerzutki jest bardzo mała, kaseta jaką ta przerzutka będzie potrafiła obsłużyć będzie bardzo mała, przy założeniu że z przodu będziesz miał zębatki gdzie różnica zębów będzie na poziomie dwunastu zębów między najmniejszą a największą zębatką to z moich obliczeń wyszło że największą kasetę jaką ogarnie ta przerzutka jest kaseta o stopniowaniu 10-30. Do roweru szosowego taka kaseta może być ale do roweru MTB? Kup przerzutkę GX type3 która ma większą pojemność i jest dedykowana do napędów 2x11, ta przerzutka obsłuży kasetę 10-42. Edytowane 12 Lipca 2020 przez leejoonidas
budzyk Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Cześć. Pomocy! Mam sram gx 1x11 i muszę wymienić tylną przerzutkę, czy mogę wymienić na przerzutkę do 2x11?
Rekomendowane odpowiedzi