lonzek Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Hejka Kupiłem mojemu młodemu używany rowerek, który ma z tyłu przerzutkę 5cio biegową (5 tarcz). W kierownicy miał gripshifta, na którego narzekał, że nie ma wystarczającej siły, aby zmieniać biegi. Kupiłem mu zatem na znanym portalu najprostszą manetkę Shimano Tourney SL-TZ501, która jest 6 biegowa (nie udało mi się znaleźć 5cio). Zamontowałem, ustawiłem L i H, aby nie spadał łańcuch. Natomiast, jak to można skonfigurować, aby bieg 6 na manetce był nie aktywny? Obecnie działa to tak, że gdy przełączam na 6 to wskakuje 5tka. Gdy wrzucam na 1 to wskakuje jedynka. Natomiast problem jest gdzieś w połowie, gdyż przełożenie na 2jkę nie przekłada na 2 bieg, tylko trzeba przerzucić na 3, aby to się dokonało. Kojarzycie jakiś filmik pokazujący jak sobie poradzić z tym problemem? Pozdrowionka. P.S. Dodam, że nie jestem ekspertem serwisowym i to była tak naprawdę moja pierwsza robótka na podstawie szajbajkowych porad na YT ;-)
seraph Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Teoretycznie to powinno być tak, że ten 6ty bieg na manetce byłby pusty - wrzucasz normalnie do 5ego, a potem dalej ruch manetki jest zablokowany przez śrubę L. Czytałem jednak kiedyś, że rozstaw 6 rzędowych wolnobiegów nie do końca odpowiada 5 biegowym i to by się potwierdzało skoro w połowie zakresu Ci się rozjeżdża. Nic się niestety nie da z tym zrobić, bo skoku manetki nie zmienisz.
lonzek Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Opublikowano 12 Lipca 2020 No trudno. Będzie trzeba wytłumaczyć młodemu, że tak musi być ;-) W pewnym momencie udało mi się zrobić, że 6 bieg był nieaktywny, ale nie dawało się wrzucać 1 ;/ Pozdrowionka.
Rekomendowane odpowiedzi