Skocz do zawartości

Usztywnienie/zabezpieczenie, 2 rowerów na dachu auta, jak?

masza2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Niedawno zamocowałem uchwyty rowerowe firmy cruz (model: race 150cm) na standardowych belkach(bez rowkowych) i mam pytanie, ponieważ pierwszy raz korzystam z przewozenia rowerow samochodem na dachu. Kupiłem takie uchwyty, bo jedyne były dostępne "na już" , na większą wagę tj. do 18kg i szersze opony. W większości są do 15kg,a ja wolę mieć jakiś tam zapas:) 

https://www.e-bagazniki.pl/bagazniki-rowerowe/na-dach-za-rame/cruz-race-dark,14763.html

Ludzie ostatnio kupują to jak ciepłe bułeczki;) Wszedzie terminy dostawy przekraczają 14 dni... 

Czy to normalne, że na podjazdach, rondach lub zakretach, słychać lekkie stuki z dachu? Mam wrazenie ze ta łapa, która trzyma rower, lekko sie rusza/ślizga na gumie i trochę trze o ramę. Stąd pewnie te stukanie. 

Niby jest mocno ściśnięta, ale lekko buja. 

Czy warto np. dodatkowo przymocować/ustabilizować rowery dodadkowym pasem zabezpieczającym np. przywiązując dodatkowo tylny widelec do uchwytu? Czy można owinąć ramę w miejscach mocowań, jakąś folią? 

a może lepiej by było związać 2 rowery np. za rury pod siodełkami, czy ramy, aby utworzyły one jednolity bagaż, nie latały, każdy w swoją stronę? Jeden rower by asekurował drugi?

Jakie macie doświadczenia, co moglibyście doradzić w celu zwiększenia bezpieczeństwa/stabilności przewozenia rowerów na dachu? 

Pozdrawiam. 

Edytowane przez masza2
Opublikowano

Najlepiej to kupić porządny uchwyt rowerowy na dach. Jak dla nie ten Cruz nie budzi zaufania. Może rzeczywiście warto ramę dodatkowo przypiąć paskiem do uchwytu. Na wysokości mocowania gum za ramę, owiń ją dodatkowo jakąś szmatą i dopiero skręć. Wtedy nie będzie tam luzu. 

Opublikowano (edytowane)

ten niby ma atesty tuv, crash city, no i wiekszy udzwig do18kg. tym sie sugerowalem. Wcale do najtanszych tez nie nalezał. hmm... troche mnie załamałeś teraz...z tym zaufaniem... 

Edytowane przez masza2
Opublikowano (edytowane)

Pamiętaj, że to tylko moja opinia bez organoleptycznej oceny produktu 😉 od kiedy używam uchwytu riowerowego z mocowaniem na widelec, nie chcę mieć innego. Mega sztywny, wygodny i bezpieczny. 

Spróbuj jeszcze związać/spiąć obie części uchwytu trzymającego ranę poniżej ramy. Wtedy powinno być sztywniej i bez telepania. 

Edytowane przez Franz Mauer