Skocz do zawartości

Kompatybilność kasety z bębenkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć opiszę tak po skrócie o co chodzi, bo ciężko mi znaleźć info informacje o takim połączeniu. Podczas ostatniej jazdy na szosie, zobaczyłem 6 pekniec-wyrwań przy nyplach szprychy, z racji tego muszę kupić nowe felgi, a raczej komplet - moje obecne koła to Bontrager TLR - z Treka One Serwis 1.2 - mam na tym kole kasetę na 9 biegów. Szukam kół i znalazłem w dobrej cenie koła Bontragera Paradigm TLR - z tym że bębenek na nich jest przystosowany pod 10/11 biegów Shimano/SRAM - moje pytanie: czy jest możliwość przełożenia mojej 9 biegowej kasety pod te dostępna w tych kołach Paradigm? Czytałem coś o podkładkach, ale ja jestem taki znawca jak...no nie będę pisał😁 Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jaką mam piaste i bębenek obecnie bo nic na nich nie jest napisane... czy jest więc jakąś szansa, że ktoś mi pomoże znaleźć odpowiedź, a jakiś dobry serwis mi to poprzekłada/zmieni.

Opublikowano

Kasety szosowe 8,9 i 10 idą na ten sam bębenek,

Kasety 11 szosowe idą na bębenek poszerzony o 1,8mm.

Jeśli te koła śa przystosowane do kaset 10 i 11 szosowych to po prostu mają pierścień taki 1,8mm dodatkowo którego daję się do kaset 8,9 czy 10 rzędów.

Tyle. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzieki

14 minut temu, Kruk napisał:

Kasety szosowe 8,9 i 10 idą na ten sam bębenek,

Kasety 11 szosowe idą na bębenek poszerzony o 1,8mm.

Jeśli te koła śa przystosowane do kaset 10 i 11 szosowych to po prostu mają pierścień taki 1,8mm dodatkowo którego daję się do kaset 8,9 czy 10 rzędów.

Tyle.

Dzięki za odpowiedź, czyli myślę że śmiało mogę brać ;) ?

Opublikowano

Tak a w razie czego dokupisz podkładke pod kasetę i po temacie.