Skocz do zawartości

[Kross Inzai] Pomoc w wyborze rozmiaru

AdeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,  

potrzebuję pomocy czy rama Kross Inzai 2019 w rozmiarze L (550mm) będzie odpowiednia dla chłopa 189cm i z przekrokiem 89cm, mierzonym przy ścianie z książką ? 
Czy raczej szukać czegoś większego ? Jak liczę wg. wzoru to 89x0.63 = 56,07cm. Czy powinienem liczyć jako ramę szosową ? 

rowery_miejskie_kross_inzai_14349.jpg

Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

A przymierzałeś innego Krossa o takim wymiarze?   A tak w ogóle jeśli piasta z biegami to wolałbym coś bez napinacza. 

Opublikowano

Dzisiaj jadę do salonu Krossa się przymierzyć do innego modelu. Z tym, że Inzai ma długość rury 550 to jakby 21,5' a reszta z tego co widzę 530mm. 

Mój poprzedni stalowy  rower miejski z nexus 7 działał przez 15 lat bez większych awarii  dlatego z przyzwyczajenia do zmiany biegów na postoju chciałbym coś z biegami w piaście.

Co byś ew. jeszcze polecił ? 

Opublikowano

Zależy ile chcesz dać? Unibike Freeway jest ciekawy, na pasku zębatym. Jest też jakiś wybór używanych, co jest chyba najlepszą ofertą, bo tego typu rowery z reguły są mało używane i połowę tańsze od nowych. Bo popyt na nie jest bardzo słaby. 

Przykładowo, kupujesz taki rower za ponad dwa tysiące, który nowy kosztuje około pięciu. I nawet jak by trzeba było przeserwisować taką piastę, to i tak się opłaca. 

Jeżdżę na planetarkach już dość długo i opcja z napinaczem w sumie kłóci się z ideą jazdy na planetarce. Jeździłem na takim czymś i specjalnie kupiłem ramę która umorzliwiła mi pozbycie się napinacza. 

Generalnie rower z planetarką służy do codziennego użytku i do turystyki, dla tych co nie mają ochoty często grzebać przy rowerze. 

Opublikowano (edytowane)

No ten Urban jest ekstra. Dobrze by było się przymierzyć. Zależy jak daleko. W Polsce to słaby wybór takiego sprzętu. Inzai przy nim to ubogi krewny. 

Edytowane przez remigiusz