Skocz do zawartości

Świerardów-Zdrój - trasy dla początkujących, ograniczenia

ŁukaszRol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W przyszłym tygodniu wybieram się z dziewczyną do Świerardowa. Oczywiście nie mógłbym nie skorzystać z singli, które oferuje ten region :D Niestety dziewczyna na co dzień nie jeździ za wiele i chciałbym zaplanować jeden dzień pod kątem jej umiejętności - może trochę się zarazi turystyką rowerową ;) Nie mogę znaleźć żadnej informacji czy są jakieś ograniczenia co do wjazdu rowerem. Stąd pytanie czy można poruszać się rowerem po szlakach pieszych oraz bezproblemowo poruszać się po terenach nadleśnictwa Świerardów? Może coś polecicie?

Startujemy z wypożyczalni rowerów w okolicach gondoli. Załączam zdjęcie trasy - czy można bez problemu przejechać tam rowerem? Z góry dziękuję za pomoc.

Link do przykładowej tras

Opublikowano

Rozumie że do góry jedziesz wyciągiem?
A rowery jakie będą e bike?

Opublikowano

Tak, bo tam śpimy. Tak się zastanawiam właśnie nad e-bike dla dziewczyny. 

Opublikowano

Też jadę do Świeradowa w przyszłym tygodniu. Nie byłem tam jeszcze ale szukałem trochę informacji i z tego co widzę, trasy bardzo dobrze nadają się tam dla początkujących. Nie za stromo, ładnie wygładzone 🙂, spokojne, nie za długie podjazdy. Szajbajk ma kilka filmików ze Świerardowa. http://singletrack.pl/mapa-single-trackow/

@piter614podłączę się pod temat, widzę, że kojarzysz tą okolicę. Jest tam też coś enduro? Widziałem zjazd ze Stogu Izerskiego, ale tam chyba musi być więcej w końcu były tam kiedyś jakieś zawody enduro.

Dzięki

Krzysiek

Opublikowano

Tak były zawody
Czerwony szlak że stogu izerskiego na dół

Opublikowano

Czyli wszystkie szlaki są dostępne dla rowerzystów? 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, ŁukaszRol napisał:

Czyli wszystkie szlaki są dostępne dla rowerzystów?

Tak każdym szlakiem pieszym możesz jeździć ,wiadomo że trzeba uważać na pieszych 

Polecam singieltrack są dość łagodne dla osób początkujących śmiało dacie radę  

2 godziny temu, KrzysiekMTB napisał:

, że kojarzysz tą okolicę. Jest tam też coś enduro?

Byłem kilka razy 

Fajny zjazd jest jak pisałem pod wyciągiem czerwonym w dół ostro po kamieniach lecisz ,dojeżdżasz do asfaltu przelatujesz na drugą stronę i dalej w dół 

Teraz tak jak jesteś na górze pod wyciągiem  możesz szlakiem czerwono/żółto /niebieskim jechać kamienie trochę w dół ,dojeżdżasz do żółtego nim w dół trasa naturalna dużo korzeni i błota 

Później niestety jest już nudno bo zjechałeś jadać żółtym dojedziesz do skrzyżowania i pojedz do góry wjedziesz na Główny szlak Sudecki ,jest to szlak turystyczny pieszy ale rowerem śmiało widoki ładne dojedziesz nim aż do izerski garb jest to jakaś odkrywka czy coś w tym stylu ,możesz uderzyć na szklarską porębę ,czyli dojedziesz do schroniska wysoki kamień ,tam można pojechać singlem który nie dawno powstała,ja nim nie jechałem nie miałem okazji ,lub żółtym szlakiem i wyjedziesz na zakręcie śmierci 

Można też się wrócić aż do polany izerskiej i tam jest trasa biegnąca wzdłuż zbocza nazywa się kultowy trawerz bardzo fajne widoki ,wąski szlak wrócisz nim pod wyciąg  

Polecam mapy,czy sa tam właśnie szlaki pokazane i można na nich zaplanować wycieczkę 

np takie coś 

https://mapy.cz/s/bunaresote

2 godziny temu, ŁukaszRol napisał:

Tak się zastanawiam właśnie nad e-bike dla dziewczyny.

No to warto by było umili i ułatwi jej podjazdy 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dzięki wielkie @piter614 ;) chyba weźmiemy e-bike. Osobiście też chciałem wypróbować, bo nie miałem jeszcze okazji pośmigać. Kolejny dzień może bardziej pod enduro zaplanuje, co  prawda pierwszy raz w górach, ale mtb nie jest mi obce ;) Pozdrawiam

Edytowane przez ŁukaszRol
Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Fajny zjazd jest jak pisałem pod wyciągiem czerwonym

Super, dzięki Biore evila i już się bałem, że będę jeździł tylko po tych utwardzonych płaskich trasach, ale widzę, że jest co robić :-).

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
2 minuty temu, piter614 napisał:

Tutaj masz ten czerwony szlak

Tak, to jedyny filmik, który też znalazłem. Trasa wyglada bardzo fajnie, zwłaszcza na górze, na dole się chyba trochę pogubili 🙂 

Opublikowano
5 godzin temu, KrzysiekMTB napisał:

@piter614podłączę się pod temat, widzę, że kojarzysz tą okolicę. Jest tam też coś enduro? Widziałem zjazd ze Stogu Izerskiego, ale tam chyba musi być więcej w końcu były tam kiedyś jakieś zawody enduro.

Owszem były zawody ale w formule takiej trochę na dziko czyli sporo tras zna lokalna społeczność. Szukanie tego na szybko bywa irytujące. Nie mniej nie daleko masz Rowerowe Olbrzymy między Szklarską a Karpaczem. Z Twoimi umiejętnościami, lubisz też podjazdy to moim skromnym zdaniem punkt obowiązkowy. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tutaj masz zjazd żółtym szlakiem z Wysokiego kamienia 

Jest jeszcze szlak z Sępiej góry niebieski https://mapy.cz/s/fekuvepopa

No kurcze @Ares zapomniałem o tym właśnie Rowerowy Olbrzym 

https://www.1enduro.pl/miejsca-pasmo-rowerowe-olbrzymy-jelenia-gora/

@KrzysiekMTB możesz popatrzeć sobie jeszcze tutaj na tych mapach jest sporo tras naniesionych przez lakalnych zapaleńców 

https://www.trailforks.com/region/wieradow-zdroj/

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, Ares napisał:

Rowerowe Olbrzymy między Szklarską a Karpaczem

Dzięki za info! Jadę z rodziną, więc nie będę się pewnie mógł oddalać za bardzo od Świerardowa, dodatkowo będzie tam dwóch kolegów, kótrzy są w miarę początkującymi kolarzami mtb, więc szanse widzę marne... ale to na pewno nie ostani raz w tej okolicy!

@piter614fajnie to wygląda! Jak uda się trafić w któryś z tych traili to wstawię swój filmik w przyszłym tygodniu 🙂

Opublikowano

Ja bym chętnie po zakopanym pośmigał np z Kasprowego zjechać

Ale to wiadomo że nie realne

Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

z kasowego zjechać

Nocą... 😉

Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Ja bym chętnie po zakopanym pośmigał np z kasowego zjechać emoji16.png
Ale to wiadomo że nie realne emoji16.png

No to byś się bujał w większości po kamiennych chodnikach lub innych tego typu wynalazkach. Tak już dziś wygląda 99% szlaków w PN. Dla mnie przynajmniej marna przyjemność po czymś takim jeżdzić. Masz zajawkę na ostatnie dzikie wysokogórskie szlaki to ostało się jeszcze całe Pilsko, Mała Babia w wersji granicznej i po stronie Słowackiej. 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No więc byłem w Świeradowie w tym tygodniu. Pogoda nie dopisywała, ale udało się trochę pojeździć. Generalnie z tych tras to udało mi się pojechać jedynie na ten zjazd ze Stogu Izerskiego. Bardzo fajna trasa, poniżej filmik z pierwszego zjazdu, trochę nieśmiało jechałem i trochę pobłądziłem 🙂, wczoraj pojechałem jeszcze raz i było sporo lepiej.

Pojeździłem też trochę po tych singlach w ramach tego Singeltrack pod Smerkiem i muszę powiedzieć, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wprawdzie technicznie te traile można bezpiecznie na grawelu przejechać, a różnica w trudności między niebieskim, czerwonym i czarnym to ilość kamyków na trasie. To jednak miałem super frajdę z jazdy po tych krętych uliczkach jak leciałem w odpowiednim tempie i można się też mocno zmęczyć jak się będzie caly czas dokrecać. Więc wracając do tematu wątku - tak te trasy tam bardzo dobrze nadają się na każdy stopień zaawansowania, na czerwonym widzialem cale rodziny z małymi dziecmi i też dawały radę.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tutaj co do singli to dużo radości daje większą prędkość