Sloth Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 Potrzebuje rady mądrych głów Potrzebuje zamontować zaczep do przyczepki rowerowej. w jednym rowerze żadnych problemów, a w drugim nie podchodzi. Przez myśl mi przeszło żeby szlifierką potraktować zaczep żeby pasował w to zagłębienie, ale boję się o wytrzymałość materiału po fakcie, druga myśl jest taka żeby dłuższą oś kupić, ale pewnie wtedy jakąś tulejkę trzeba dotoczyć. Spotkał się ktoś z gotowym rozwiązaniem?
elmapeto Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 (edytowane) To znany problem. Z ramą nie ma co grzebać. Wydaje mi się, że ten zaczep trzeba zmodyfikować raczej. Edytowane 10 Lipca 2020 przez elmapeto 1
remigiusz Opublikowano 10 Lipca 2020 Opublikowano 10 Lipca 2020 Idź do jakiegoś sklepu metalowego i kup podkładkę która wejdzie w to zagłębienie pod zacisk, i po sprawie. Szpilka jest na tyle długa że nie ma obaw.
Sloth Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Opublikowano 11 Lipca 2020 W dniu 10.07.2020 o 04:07, elmapeto napisał: To znany problem. Z ramą nie ma co grzebać. Wydaje mi się, że ten zaczep trzeba zmodyfikować raczej. To nie ramę chciałem modyfikować tylko zaczep przyszlifować co by się w zagłębienie zmieścił. W dniu 10.07.2020 o 07:53, remigiusz napisał: Idź do jakiegoś sklepu metalowego i kup podkładkę która wejdzie w to zagłębienie pod zacisk, i po sprawie. Szpilka jest na tyle długa że nie ma obaw. z wstępnych pomiarów mi wyszło że ta szpilka będzie za krótka i muszę kupić dłuższą. W poniedziałek przymierzę raz jeszcze i ewentualnie zamówię dłuższą. Z internetowych czeluści wyciągnąłem że katalogowo ów rower jest wyposażony w piastę Shimano RM35, co daje oś długości 135 mm, czy jak bym szukał dłuższej to muszę na coś szczególnego zwracać uwagę? czy oby długość/grubość się zgadzała?
remigiusz Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Najpierw dopasuj podkładkę. Najlepsza by była taka która wchodzi do wgłębienia ramy mając na około dwie czy trzy dziesiąte milimetra luzu, i jakby wystawała z pół mm. Jak szpilka wkręci się ponad centymetr w nakrętke to można jechać.
Pracislaw Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Nie wiem co masz za przyczepkę, ale ja w zestawie Thule dostałem taką długą ośkę z wąską zakrętką, taką przelotówką, i to może być rozwiązanie dla ciebie. Wydaje się że wejdzie ona w oś i na to szybkozamykacz nakręcisz
Rekomendowane odpowiedzi