Skocz do zawartości

Piasta DT 350 STRAIGHTPULL - problem z szarpaniem!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam drobny problem z piastą tylną DT 350 STRAIGHTPULL z Ratchet System 18. Piasta jest nowa - przejechała ok 1000 km. Głównie podczas zjazdów o małym nachyleniu gdy "dokręcam" pedałując, w chwili gdy przestaję pedałować następuje lekkie szarpnięcie, odczuwalne na pedałach i widoczne na specyficznym "drgnięciu" łańcucha. Z tego co zauważyłem szarpnięcie jest mocniejsze przy większej prędkości i wówczas, gdy ramiona korby są ustawione pionowo. Gdy ramiona są w poziomie, szarpnięcie jest znikome lub nie ma go wcale. Nie przypuszczam, aby jakikolwiek wpływ na to miała kaseta /xt 8100 10-45/ czy przerzutka /xt 8120/. Oglądając te systemy Ratchet zupełnie nie mam koncepcji co może powodować tego typu zjawisko?

Opublikowano
31 minut temu, Quadic napisał:

Piasta jest nowa - przejechała ok 1000 km.

Zrób sobie pierwszy serwis 

Opublikowano (edytowane)

Te piasty są wrażliwe na zbyt mocne zaciśnięvie zacisku qr ew. za mocne skręcenie osi. Tulejka dystansowa na której opiera się wewnętrzna bieżnia łożyska bębenka jest miękka i zbyt mocne ściągnięcie haków może ja odkształcić przez co uszczelka bębenka będzie zbyt mocno przylegała do korpusu piasty (tarcie).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
W dniu 9.07.2020 o 23:39, vdcmike napisał:

Tulejka dystandowe na której opiera się wewnętrzna bieżnia łożyska bębenka jest miękka i zbyt mocne ściągnięcie haków może ja odkształcić przez co uszczelka bębenka będzie zbyt mocno przylegała do korpusu piasty (tarcie).

Dziękuję za podpowiedź. Na stronie DT nigdzie nie znalazłem informacji z jaką siłą skręcać koło /piastę/ w ramie. W/g Twoich wskazówek poluzowałem śrubę i ponownie skręciłem z siłą 10Nm. Będę obserwował czy coś się zmieni.

Opublikowano

Sztywną oś się skręca 10-12Nm i z taką silą proponuję.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 11.07.2020 o 17:28, vdcmike napisał:

Sztywną oś się skręca 10-12Nm i z taką silą proponuję.

Po skręceniu z siła 10Nm nic się nie zmieniło! Zmniejszyłem do 9Nm i dalej szarpie, może trochę mniej, ale jednak. Przejechałem na tym ustawieniu ok 200 km licząc, że coś się ułoży, ale nadzieje okazały się płonne. Zamówiłem smar do zapadek - rozbiorę, wyczyszczę, nasmaruję i ponownie złożę. Jeżeli nic się nie zmieni będę reklamował ;(

Opublikowano
11 godzin temu, Quadic napisał:

Zamówiłem smar do zapadek - rozbiorę, wyczyszczę, nasmaruję i ponownie złożę. Jeżeli nic się nie zmieni będę reklamował ;(

Pamiętaj, że tego samaru nie daję się tam zbyt dużo