Skocz do zawartości

Łożyska ceramiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jako iż w wyniku ostatnich błotnych przygód, padły moje łożyska w kołach, zmieniam je na inne. Warto dodać, że mam koła Mavic Crossride, z łożyskami mechanicznymi.

i tu moje pytanie - czy ktoś jeździł MTB na łożyskach ceramicznych/ hybrydowych? 

Czy jest duża różnica w oporach toczenia? I w końcu ostatnie, najważniejsze - na jak długo starczają takie łożyska w MTB, jak wygląda ich żywotność? 

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam ?

Opublikowano

Nie masz co z kasą robić ; ) ?

Kup dobre nierdzewne łożyska najlepiej podwójnie uszczelniane jak się da. 

Opory toczenia ceramicznych łożysk są zdecydowanie mniejsze, żywotność nie będzie większa jak na zwykłych. Różnicę najbardziej odczujesz w kieszeni ale kto bogatemu zabroni.

• Pomógł 1
Opublikowano

Miałam suport Shimano BB70 (do korby ze zintegrowaną osią) na łożyskach stalowych i bez łańcucha korba po zakręceniu robiła około 3 obrotów. Zmieniłam suport na Tokena z ceramicznymi łożyskami. Korba w tych samych warunkach wykonuje już dwa razy tyle obrotów. Czy odczuwam różnicę podczas jazdy? Nie.

Opublikowano

Ja wczoraj wymieniłem wkład suportu z BB-51 na BB-M800 i korba na sucho obraca się wolniej niż na BB-51, ale mam wrażenie że pod obciążeniem podczas deptania pracuje z wieksza kulturą. Sądzę, że to tylko wrażenie, a kupiłem z uwagi na czarne miski i mniejszy rozmiar ;) 

28 minut temu, Sziva napisał:

Zmieniłam suport na Tokena z ceramicznymi łożyskami.

W zasadzie to chciałem Tokena kupić,bo słyszałem, że jest to jeden z niewielu wkłądów suportu na rynku, w którym można sameodzielnie wymnienić łożyska i że ich rozmiar jest dostępny w wielu sklepach. Fajna sprawa,bo wtedy można zainwestować w takie łożyska jakich się oczekuje i na jakie stać. 

54 minuty temu, MadOnion napisał:

żywotność nie będzie większa jak na zwykłych.

Przerabiałem temat łożysk ceramicznych do MTB. Zgodze się z Toba tylko w 50%, ponieważ porównywalna do stalowych żywotność łożysk ceramicznych zalezy tylko od uszczelnienia, ponieważ tylko uszkodzenie ceramicznych kulek i zwłoka w ich serwisie może doprowadzić do przedwczesnego zniszczenia. Poza tym:

1. Jak wspomniałeś łożyska ceramiczne pracują płynniej ze względu na mniejsze opory tarcia, a to z kolei z powodu tego, że nie ulegają deformacjom podczas pracy 

2. Są lżejsze (czytałem, że nawet o 40%) od stalowych

3. Są twardsze od stalowych (i tu znowu podobno o 50%)

4. Nie trzeba tak często i tak mocno ich smarować jak stalowe, ponieważ ich rozszerzalność cieplna jest zdecydowanie mniejsza w stosunku do stali

5. Największa wada to rzeczywiście - cena. Niestey potrafią one kosztować sporo. Kolega kupił Truvativ zapłącił prawi 800 zł. Na aliexpress.com pojawiły się łożyska za niecałe 40 dolarów, ale czy są coś warte...?Może kiedyś spróbuję :)

Opublikowano
4 minuty temu, Franz Mauer napisał:

W zasadzie to chciałem Tokena kupić,bo słyszałem, że jest to jeden z niewielu wkłądów suportu na rynku, w którym można sameodzielnie wymnienić łożyska i że ich rozmiar jest dostępny w wielu sklepach. Fajna sprawa,bo wtedy można zainwestować w takie łożyska jakich się oczekuje i na jakie stać. 

Suporty Accenta też dają taką możliwość.

Opublikowano

Tak, słyszałem ale podobno jedną operację na 3 udaje się zakończyć sukcesem z uwagi na delikatność elementów?

Opublikowano

A tego to nie słyszałam. Jak mi padną łożyska w Tokenie, to sprawdzę jak jest w przypadku tego producenta.

Opublikowano

Ja tez tylko słyszałem, a wydawanie stówki, aby się przekonać to trochę szkoda. Zresztą i tak wątpię, aby komukolwiek chciało się bawić z bieganiem po sklepach i szukaniem łożysk, potem wymiana itp. 

Opublikowano

Te łożyska są dość dobrze opisane i wiadomo dokładnie jakie kupić - można zamówić przez internet i nie trzeba latać. Firma Bitul oferuje nawet maszynkę do wymiany łożysk w suportach.

Opublikowano

Jednak człowiek całe życie głupi jest ;)

Opublikowano

A ja zadał bym sobie pytanie czy do tych kół opłaca się wrzucać łożyska ceramiczne miałem te koło do dziś sprzedałem bo były za słabe dla mnie a wymieniłem w nich łożyska tam są 6805rs uszczelnianie podwójnie jako same koła maja słabo uszczelniony korpus i nawet takie łożyska ceramiczne wytrzymają tyle samo co podwójnie uszczelnione łożyska rs jak dostają wody i piachu

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka